FABRIZIO CORRADETTI/IPA SPORT/IP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Fabrizio Corradetti/ipa Sport/ip/shutterstock Editorial/profimedia
DERBY DELLA CAPITALE

Igor Tudor uoči velikog derbija: ‘Ne smijem si dopustiti da me ponesu emocije. Vama je sve crno-bijelo...‘

‘Obojica smo preuzeli klubove u teškom trenutku i nismo imali puno vremena za reakciju‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 05. travanj 2024. 22:17

Igor Tudor solidno poznaje Danielea de Rossija, četiri puta tijekom igračke karijere susreli su se na talijanskim travnjacima i pritom je ikona Rome bila nešto uspješnija. Novi sraz Hrvata i šest godina mlađeg Talijana neće se mjeriti trkom i fizikalijom, već nogometnom filozofijom u subotu (18.00) na vrućem Olimpicu, gdje je Roma nominalni domaćin Laziju u 31. kolu talijanskog prvenstva.

Derby della Capitale živi nepunih sto godina, prvi je odigran 1927. i do danas ostaje jedan od najljućih derbija Italije, a rivalstvo su osnažile mnogobrojne nesretne scene. Upravo je u dvoboju Rome i Lazija usred nereda zabilježena povijesno prva žrtva na talijanskim stadionima - 1979. navijači Vučice gađali su suparnike bakljama, a jedna je odletjela u oko Vincenzu Paparelliju, koji je smrtno stradao. Upečatljiva je i priča s kraja prošlog stoljeća, kada je na Olimpicu osvanuo transparent od 50 metara s porukom tamnoputim nogometašima Rome: "Auschwitz je vaš grad, peći su vaše kuće", a simboli slične konotacije viđeni su i u modernijim vremenima.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

Prije sedam godina na stadionu su se pojavile naljepnice Anne Frank u dresu Rome, a na ulicama su se mogle vidjeti obješene lutke u istoj odjeći. Stravičan čin dogodio se i u siječnju ove godine - nakon što je Lazio izbacio Romu iz četvrtfinala domaćeg Kupa, jedan navijač izboden je nožem u pubu nedaleko stadiona, a prije utakmice zabilježeni su sukobi s policijom. Zato je za nadolazeći derbi angažirano više od tisuću policajaca koji će motriti 64 tisuće navijača rasprodanog Olimpica. Dakle, De Rossi apsolutno u pravu kada, u najavi subotnjeg ogleda, kaže da "ovaj derbi sa sobom nosi drukčije okolnosti u odnosu na bilo koju drugu utakmicu". S druge strane, Tudor se izrazio malo poetičnije...

- Derbiji su viša razina ljepote ovog sporta, oduvijek su mi se sviđali - kazao je hrvatski stručnjak, a na pitanje osjeća li kakvu posebnu atmosferu u gradu, nije mogao odgovoriti.

- Još uvijek živim u Formellu, zasad nisam pronašao stan u Rimu, pa sam malo izoliran. Samo sam jednom bio u centru grada kada sam išao na večeru. No, razumijem kakvu napetost donosi derbi, jedva čekam da izazov počne.

image
GIUSEPPE MAFFIA Nurphoto Via Afp

Tudor je položio u debitantskom nastupu, Marušić mu je donio pobjedu nad Juventusom u sučevoj nadoknadi prošlog kola, no Massimiliano Allegri "osvetio" se tri dana kasnije 2:0 slavljem u prvoj utakmici polufinala Kupa. Premda je Stara dama jači suparnik gledamo li tablicu, za Lazijale je svaki ogled s Romom utakmica godine, stoga i Tudorov najteži izazov od dolaska u "Prijestolnicu svijeta". No, ostaje dojam da hrvatski stručnjak s lakoćom nosi teret visokog pritiska.

- Zapravo je to utakmica kao i svaka druga, s pripremom po sličnom principu, samo što ne smiješ dopustiti da te ponesu emocije. Je li ključna u našoj borbi za europsku poziciju? To je novinarsko pretjerivanje. Vama je sve crno ili bijelo, meni ne. U svakom slučaju, važno je pobijediti. Ovo će mi biti treća utakmica u sedam dana, nismo mogli odraditi puno pravih treninga. U prethodnim ogledima s Juventusom vidio sam mnogo pozitivnih stvari, na dobrom smo putu i mislim da se igračima vraća samopouzdanje. U subotu želim vidjeti Lazio koji se pošteno bori, koristi svoju glavu i daje maksimum - zaključio je Tudor, čija se momčad nalazi na sedmoj poziciji s 46 bodova.

image
TIZIANA FABI Afp

Tudor tek mora napraviti ono što Daniele de Rossi zasad impresivno čini - preporoditi momčad. Otkad je bivši veznjak Vučice stigao na mjesto Josea Mourinha, Roma bilježi izvanredne rezultate. DDR je zatekao klub na devetom mjestu ljestvice, podigao ga na peto i sada konkurira za mjesta Lige prvaka. Pod njegovim vodstvom Roma je osvojila 23 boda u 10 utakmica, dok je s Mourinhom osvojila 30, ali u dvostruko više susreta. De Rossi jedini ligaški poraz pamti od Intera (2:4), a drugi je zabilježio u osmini finala Europske lige na gostovanju kod Brightona (0:1). Doduše, potpuno je nebitan, jer je Roma u prvoj utakmici nadigrala Engleze 4:0. Najavljujući susret, iskusni "gladijator", kako su ga voljeli zvati navijači, prisjetio se i igračkih dana.

- Bilo je sjajnih, ali i ne tako dobrih noći. Sjećam se da sam kao 20-godišnjak ušao s klupe i zaigrao u derbiju, u tom trenutku bio sam najsretniji čovjek na svijetu - poručio je De Rossi, pa se okrenuo ka nadolazećem zadatku.

- Moji nogometaši su mirni, pokušavamo stvoriti određenu ravnotežu da ne bismo uzalud rasipali energiju. Stres je ipak na višoj razini, nije isto igrati s Lazijom i Sassuolom.

image

Daniele De Rossi

TIZIANA FABI Afp

Budući da Roma pune dvije godine ne zna za pobjedu na gradskim rivalom (tri poraza i remi), trener osjeća posebnu obvezu.

- Osjećamo malu želju za "osvetom", čeka nas jaka momčad. Tudor? On je dobar trener, izuzetno ga poštujem. Pametan je i svjestan svojih mogućnosti, u dobrim smo odnosima. Obojica smo preuzeli klubove u teškom trenutku i nismo imali puno vremena za reakciju. Mislim da je Tudor inteligentan i zna kako se prilagoditi ekipi - podcrtao je De Rossi, a pohvale su stigle i iz suprotnog smjera - Tudor je poručio da pamti današnjeg rivala kao "dobrog momka".

Tudorove utakmice protiv De Rossija

Dva puta se Igor Tudor našao na travnjaku s De Rossijem kao igrač Juventusa. Prvi put u rujnu 2003., kada je Juventus odigrao 2:2 s Romom. Hrvat je tada odigrao čitav susret, a Talijan ušao s klupe. U veljači 2004. obrnuta situacija - Tudor je startao na klupi, pa zamijenio Antonija Contea, dok je De Rossi igrao sve do sučeva dodatka, a Roma slavila 4:0.

Dvaput su zaigrali na suprotnim stranama i za vrijeme Tudorove epizode u Speziji. Jednom u travnju 2005., kada je Siena dobila 2:0 i pritom su obojica odigrala cijelu utakmicu, a u veljači 2006. De Rossi je postigao prvi gol u 2:0 slavlju Rome.

Linker
28. travanj 2024 23:39