ANDREAS SOLARO Afp
NEOČEKIVANA LAKOĆA

Interov poučak: Odlaskom Lukakua predviđali im potop, a oni prihodili 180 milijuna eura i zadržali vrh

Navijači podijeljeni što ih više impresionira - revolveraški strijelci ili neslomljivi karakter
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 23. rujan 2021. 07:54

Dojam nakon prvih utakmica? Zaradili smo 180 milijuna eura na transferima Lukakua i Hakimija, samo djelić tog novca reinvestirali smo u pojačanja, i svejedno smo jači nego prošle sezone, na stranicama Gazzette ovih je dana umirovljeni Interov nogometaš Nicola Berti podijelio razmišljanja mnogih navijača.

Sredinom kolovoza kroničari Serie A predviđali su "nerazzurrima" turbulentnu kampanju. Lukaku je pritiskom na klub isposlovao željeni transfer u Chelsea, osiguravši Interu astronomsku zaradu, kojoj se vlasnik radovao s kiselim osmijehom. Za ravnotežu poslovnih knjiga u nastupajućoj sezoni Inter se, naime, pobrinuo već prodajom Hakimija u PSG, a belgijski golgeter figurirao je kao zastavno lice sljedeće petoljetke, čovjek koji će povesti Inter u rezultatsku renesansu na svim frontama. Bez njega u rosteru trebao je nastupiti potop, ali mjesec dana poslije više nitko se ne sjeća Lukakua, jer Inter gazi prvenstvom i nameće se kao prvi kandidat za "scudetto".

Heroj Perišić

Za vikend je Inter šesticom počastio Mihajlovićevu Bolognu, a u utorak je preživio vruće gostovanje u Firenci (3-1). Navijači se još ne uspijevaju dogovoriti što ih na tom putu više impresionira: revolveraški nastup strijelaca, koji su u pet prvenstvenih utakmica s 18 hitaca izrešetali suparnike, ili neslomljivi karakter i pobjednički mentalitet momčadi koja se ne predaje kada joj nestane streljiva. Ako su Bolognu otpuhali s terena bez otpora, protiv Fiorentine su Brozović, Perišić i društvo morali trčati za minusom, i svejedno su na kraju komforno uknjižili bodove. "Točku na i" stavio je upravo Perišić u završnim kadrovima meča, postigao je gol kada ga je trener Simone Inzaghi s lijevog boka gurnuo u vrh napada.

Herojem pobjede protiv "viola" Gazzetta će, uz Perišića, proglasiti Samira Handanovića (obojica 7,5). U trenucima kada se lomio meč, 37-godišnjak je povezao nekoliko velikih obrana i tako stišao onaj dio kritike koji ga već izvjesno vrijeme požuruje u mirovinu. Slovenac je prošao ispod karijernog zenita, i jasno je da trči posljednje krugove, ali uz ovakvu formu, može zadržati mjesto među vratnicama još sezonu ili dvije.

Renovirani Inter funkcionira zbog nekoliko razloga. Na osovinu "interića" (Handanović, Brozović, Perišić) bezbolno se naslonio Edin Džeko s četiri gola na startu sezone. "Odmah sam ga označio kao igrača koji mi treba", otkriva Inzaghi kako nije imao dvojbi oko mogućnosti strijelca kojeg sve više opterećuje "godina proizvodnje". Džekin golgeterski CV nakićen je takvim preporukama - i dalje zlatna kopačka Wolfsburga, treći strijelac u povijesti Rome, sedmi na vječnoj ljestvici Man Cityja - da je lako zažmiriti pred činjenicom kako je igrač navršio 35 godina. Uostalom, Ibrahimovićev primjer pokazuje da milanski zrak odgovara "oldtimerima"...

Novi cilj je Liga prvaka

Ako se Džeko u prvim danima pokazuje kao idealna zamjena za Lukakua, tandem Darmian - Dumfries zasad momčadi osigurava bezbolnu tranziciju u igri po desnom boku, dok Hakan Çalhanoğlu vrlo dobrim predstavama amortizira gubitak Christiana Eriksena.

"Prerano je za velike najave. Sedam je kandidata za "scudetto", mi želimo biti dio tog društva. Sretan sam jer vodim momčad na čiji moral nije utjecao gubitak tri velika igrača", ostaje na zemlji Inzaghi, trener koji polako nadograđuje šampionski projekt Antonija Contea. Sljedeći izazov - Liga prvaka. Lani je Inter ostao prikovan za dno skupine s Realom, Šahtarom i Gladbachom, sada u gotovo istoj konkurenciji želi do drugog mjesta.

Inter pod Conteom
Handanović - Škriniar, De Vrij, Bastoni - Brozović - Hakimi, Barella, Eriksen, Perišić - Lukaku, Lautaro


Inter pod Inzaghijem
Handanović - Škriniar, De Vrij, Bastoni - Brozović - Darmian, Barella, Çalhanoglu, Perišić - Džeko, Lautaro

Linker
20. travanj 2024 09:17