DANILO DI GIOVANNI Nurphoto Via Afp
ŠOK MEĐU IGRAČIMA

Interu prijeti financijski slom! Brozović bi mogao biti prodan, Perišiću nude novi, ali skromniji ugovor

Zbog tog štedljivog plana može se dogoditi da će Inter pristati na prodaju nekih traženih im igrača
Piše: Ivo KneževićObjavljeno: 10. svibanj 2021. 21:14

Preko tri tisuće navijača Intera pojavilo se u ulicama pred stadionom Giusseppe Meazza u subotu poslijepodne. Zbog epidemioloških mjera bilo je dopušteno da ih se skupi oko 1.000, ali sreća Interista je bila prevelika da bi se suzdržali od dočeka momčadi i trenera pred utakmicu 35. kola Serie A sa Sampdorijom.

Nakon 11 godina od posljednjeg scudetta, i koje li slučajnosti, u vremenu kada se akter tog naslova vraća u Italiji također 11 godina poslije (Jose Mourinho preuzeo je prije nekoliko dana Romu), Inter je napokon dočekao 19. scudetto. Njihovi omraženi rivali iz Torina, navijači Juventusa, na društvenim su ih mrežama ismijavali jer , eto, mogli su osvojiti naslov samo onda kada nema publike. Ili, u novijoj nedjeljnoj verziji, nagrada za naslov prvaka je - smanjenje plaća...

Odricanje od dvije plaće

Šaljiva podmetanja dio su folklora talijanskog nogometa. No, u slučaju Intera, i ne samo tog velikog kluba, priča o financijskim minusima, te posljedičnim teškoćama ispunjavanja preuzetih ugovornih obveza, postala je prioritetna. Momčad je u subotu proslavila naslov prvaka na stadionu Meazza, gdje su dočekani od tisuća Interista, a onda su na teren istrčali u špaliru kojeg su im priredili uvijek gospodski nastrojeni trener Claudio Ranieri i igrači Sampdorije. Dobro raspoloženje očitovalo se i u rezultatu, 5:1 za Nerazzurre, ali i u emotivnom slavlju nakon posljednjeg sučevog zvižduka. Antonio Conte, šef ove momčadi, odveo je momčad ispod sjeverne tribine i simbolično su se svi poklonili navijačima, koji su bili iza stadiona...

image
MIGUEL MEDINA Afp

Najljepši dio ovosezonske priče i posljednje dekade kluba neće, međutim, dugo trajati. Od ponedjeljka je, naime, predsjednik kluba iz Milana, Steven Zhang, zajedno s glavnim direktorom Beppeom Marottom najavio skupne i pojedinačne razgovore s Interovim igračima, te trenerima. Povod je već medijski promoviran da bi se stvorio mekši pristup ovako delikatnoj tematici.

Inter ima financijskih problema, i to ozbiljnih. Ne zato što je obitelj Zhang, vlasnik korporacije Suning, u teškoćama s kapitalom, naprotiv. Problem su restrikcije koje su nametnuli vlasti u Kini koje se tiču poduzetnika koji ulažu u inozemne klubove. Snagom moćne korporacije osigurana je pozajmica jednog američkog fonda u visini 250 milijuna eura, s kojom će se pokriti zaostala dugovanja, među inima i ugovorne obveze (plaće) igračima. No, to neće biti dovoljno da se Inter financijski osovi na noge, a pogotovo ne da se upusti u ozbiljnu nadogradnju momčadi za predstojeću sezonu i pojačane ambicije, prije svega u Ligi prvaka.

Računica je prilično jasna. Klub želi da se igrači odreknu dvije mjesečne plaće za 2021. godinu, što bi po pojedinačnim tretmanima ugovora bio ekvivalent oko 15% smanjenja prihoda. Inter sada troši na plaće oko 200 milijuna eura godišnje i taj tempo više nikako ne može pratiti. Barem ne dok se ne normalizira poslovanje kao u vrijeme prije pandemije koronavirusa.

image
CIRO SANTANGELO Dppi Via Afp

Reakcije igrača, za sada neslužbene, sugeriraju veliko nezadovoljstvo. Pogotovo što se o tome, dojam je uz klupski poguranac, medijski jako puno tretiralo u tijeku tjedna. Igrači su htjeli slaviti naslov prvaka Italije, uživati u trenutku koji se čekao u klubu punih 11 godina. No, vremena baš i nema, jer je priprema nove sezone već krenula, a samim time su napravljeni izračuni koliko klub može financijski podnijeti troškova za iduću sezonu.

Drukčiji statusi

Naposlijetku, nisu ni svi u istom statusu. Recimo, Romelu Lukaku koji najviše zarađuje u Interu, 7,5 milijuna eura neto, ima duži ugovor. On to lakše podnese, kao i Eriksen, koji ima sličan status i isti novac. No, Young je pri isteku ugovora, on sigurno neće spuštati ništa, jer ionako odlazi iz kluba.

Najavljena štednja, od koje se teme navijačima diže kosa na glavi i hladi njihov entuzijazam, mogla bi utjecati na otpuštanje Sancheza i(li) Vidala, koji nisu opravdali očekivanja, a zarađuju 7, odnosno 6,5 milijuna eura neto. To je u nesrazmjeru, recimo s plaćom Marcela Brozovića, koji je jedan od najvažnijih Conteovih igrača, a primanja su mu “samo” 3,5 milijuna eura.

Zbog tog štedljivog plana može se dogoditi da će Inter pristati na prodaju nekih traženih im igrača, a Brozović jest jedan od tih. Perišić, koji zarađuje 5 milijuna eura, navodno će dobiti produženje ugovora još godinu dana (2023.), ali s manjom plaćom, i treba vidjeti hoće li hrvatski reprezentativac na to pristati.

Linker
05. svibanj 2024 05:59