Ivan Jurić oduševljava u Serie A
 GABRIELE MARICCHIOLO
NA PUTU PREMA GORE

Italija se divi čudesnom Hrvatu: Iz ‘ničega‘ stvara nešto veliko, a prodali su mu najbolje igrače!

"Neću pričati o prijelaznom roku jer bih mogao dobiti otkaz", poručio je Splićanin
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 27. listopad 2020. 08:19

Dostići željene razine u nogometu je teško. No, zadržati se na njima je još teže. Pogotovo za klub kakav je Hellas Verona. Nekoć sposoban biti i prvak Italije (1985.), desetljećima je oscilirao od prvoligaša do trećeligaša, ruba stečaja i ponovnih vraćanja u elitni rang.

Otkako je vlasnik kluba Maurizio Setti (2012.) bilježio se tranzit na liniji Serie B - Serie A. Lani je angažmanom Ivana Jurića (45) Setti pogodio izbor trenera u svakom smislu. Sa Splićaninom na klupi Verona ne samo da je stabilno odradila sezonu i "na vrijeme" osigurala ostanak u ligi. Ivan Jurić je toliko dobrog posla učinio da je Hellas Verona prodala relativno nepoznate igrače za fantastičan novac u kriterijima kluba!

Među prvih deset transfera u povijesti kluba, čak je trojica igrača iz prošlosezonske momčadi. I to na drugom mjestu Marokanac Amrabat, koji je prodan Fiorentini za 21,5 milijuna eura (doveden za 3,5 iz Bruggesa, i to nakon posudbe), na trećem bivši Dinamovac, Rrahmani, prodan Napoliu za 14,5 (doveden za 2,1 milijun eura), a i prvo mjesto za Iturbea (Romi prodan prije pet godina za 25 milijuna eura) je samo formalno i privremeno. Verona je, naime Romi, posudila stopera Kumbullu, mladog Albanca za 3, a onda iduće ljeto definitivno prodati za čak 30 milijuna!

Samo za tra tri igrača koji su se istakli u prošloj sezoni pod vodstvom Ivana Jurića, Verona je utržila 70-tak milijuna eura...

- Neću pričati o prijelaznom roku jer bih mogao dobiti otkaz - ironično je na pitanja novinara poslije utakmice Juventus-Verona odgovorio splitski trener.

Talijanski mediji puno su puta od završetka sezone pitali Jurića kako komentira to što je klub utržio veliki novac a potrošio je samo 15 tak milijuna eura za nove igrače. Jurić je bio, kao i uvijek, vrlo direktan i jasan u odgovorima, isijavajući nezadovoljstvo takvim epilogom mercata, ali istodobno ponavljajući da je to u klubu kao Verona jednostavno "tako" i da mora raditi sa novim igračima najbolje što može da i dalje Verona bude natjecateljski kvalitetna.

image
AFP

Vjerojatno je stalno ponavljanje te teme, prije i poslije svake utakmice u ovom ranom dijelu sezone, postalo iritantno vodstvu kluba i svima koji su dio Verone. Dijelom i zato što je Verona, pod vodstvom Jurića, i dalje u sličnim ritmovima kao prošle sezone. Što samo potencira vrijednost trenera, a o čemu brojni poznati talijanski analitičari, pišu upravo nakon remija u Torinu. Verona je osvojila bod u gostima kod Juventusa prvi puta od 1988.godine. Tada se od ovih aktera veronske momčadi već rodio samo Nikola Kalinić.

Verona je sa Jurićem već u veljači pokazala kako može biti bolja od Juvea. Na svom stadionu slavili su pred više od 28 tisuća gledatelja sa 2:1. Istim rezultatom su prošle jeseni poraženi na Allianz Stadiumu u Torinu. No, kako iznose analitičari, stvar je u tome da je Verona igrom djelovala uvjerljivije i prepoznatljivije od Juventusa u sva tri slučaja. Ukoliko se bitno promijeni momčad i najbolje igrače proda, a dovedu, osim Kalinića, anonimusi, te ako se u boj ide sa mladima tipa Lovato (2000.godište), Vieira (1998.), Colley (2000.), Ilić (2001.) i drugi, a onda se opet igra uvjerljivo, to je više nego jasan pečat trenera!

U Torinu je Jurić na svoj tipičan način prokomentirao utakmicu, u kojoj se slavilo uspjeh Verone.
- Uzeli smo bod ali ipak sam razočaran da nismo pobjedili. Bili smo blizu i ne bi bilo nezasluženo. No, svaka čast mojim igračima i duhu u kojem, iako mladi i u novoj momčadi, igraju i daju sve od sebe."

I to je suština priče 45.godišnjeg trenera, kojem se odaje priznanje da iz "ničega" stvara nešto veliko, te da se nakon prošle izvrsne sezone sada iznova potvrđuje!
Ivan Jurić međutim nije častohlepljiv tip. Iako bi mogao dodatno kukati oko toga da su mu prodali najbolje igrače, a doveli mlade i jeftine snage, većim dijelom i na posudbe, stvari će gledati drugim okvirima.
- Moram reći da je naša sreća da Tony D'Amico sjajno pronalazi igrače za naš klub. "

Sportski direktor (40) sve dakako radi u dogovoru sa Jurićem i sreća je za Veronu da su stručno odmah kliknuli. Pogotovo za predsjednika Maurizia Settia, koji ne mora ubrizgavati svoj novac, štoviše sada Verona ozbiljno kani investirati u novi sportski centar i modernizaciju stadiona. Sve to, dakle igrati dobro i održavati status prvoligaša, zarađivati veliki novac nakon malih uloga, djeluje jednostavno u sadašnjem trenutku, ali to je krvav posao pogotovo za trenera. Ivan Jurić potpisao je ljetos produženje ugovora do 2023., što je bilo iznenađujuće jer su se brojni klubovi zanimali za njegove usluge. I zato što je Verona nudila, u najboljem slučaju, novi teški stvaralački izazov.

Malo je njih vjerovalo da se mogu potvrditi dobre igre iz prošle sezone. Jurićeva ih je momčad demantirala, jer se već sada vidi, ne samo po osmom mjestu i 8 osvojenih bodova (4 manje od vodećeg Milana), da i rekonstruirana momčad Verone igra na visokoj razini. Protiv Juventusa visoki intenzitet i presing čovjek na čovjeka već od kaznenog prostora suparnika, agresivno i uporno bez spuštanja ritma. Jurićev 3421 potvrđuje se kao njegov stil, iako će se svi složiti, i uz njegovo odobravanje, da se jasno prepoznaje utjecaj Gian Piera Gasperinia.

Bivši mu trener u igračko vrijeme Crottonea i Genoe, potom šef u stožeru Intera i Palerma, danas živi zlatnu eru karijere sa Atalantom. Nema dvojbe da je od mnogih trenera, posljedično i klubova, koji pokušavaju kopirati taj stil igre i filozofiju građenja momčadi (i poslovanja), Ivan Jurić najuspješniji. I to zato što je dijelom "svoj" u formiranju igre koja se bazira na Gasperinijevoj doktrini.

Možda je ostanak u Veroni, kada je objektivno mogao dobiti i bolji klub, motiviran mogućnosti da radi u miru svoj posao u Veroni, onako kako on misli da je najbolje, te da uz podršku čelnika doprinese rastu kluba na više razine.


Kako god, Ivan Jurić se potvrđuje vrlo nadarenim stručnjakom koji će, prije ili poslije ako nastavi ovim ritmovima, dobiti šansu u višim razinama moći klubova, sa većim ambicijama.

Linker
21. travanj 2024 19:46