GIUSEPPE MAFFIA
KRITIKE I NAKON POBJEDE

Juventus se vraća u vrh: Tudor slaže obranu, Baronio napad, ali važnu ulogu ima i trojka iz svlačionice

Na obrambenoj igri najviše je radio Tudor, ‘teški‘ pobornik 3-5-2 sustava...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. siječanj 2021. 08:44

Kad se 22. prosinca dogodio fijasko s Fiorentinom dosta je onih koji su smatrali da je to kraj šampionskih nadanja Juventusa. Izgubiti na svom stadionu 0:3 jasan je znak, govorili su kritičari, da će nakon 9 šampionskih godina dominacije Juve posrnuti.
Iako je momčad, koju od ove sezone vodi legenda talijanskog nogometa i djelomice Juventusa Andrea Pirlo, djelovala uistinu raštimana gotovo cijelu prvu polusezonu, nije baš mudro otpisati tako veliki i uspješan klub. Upravo zato što su naviknuti na borbu za vrh, stalni pritisak, ali iznad svega zato što imaju veliki izbor kvalitetnih igrača, Juventus je uvijek među legitimnim aspirantima za vrh dok god im teorija daje za pravo.


Od povratka natjecanju, 3. siječnja pobjedom nad Udineseom, Pirlova je momčad uhvatila pobjednički ritam. S tri boda protiv Sassuola prošlog vikenda Juve je prvi put ove sezone spojio tri pobjede zaredom, uz gol razliku 10:3. Juventus se tako s utakmicom manje približio na 4 boda drugoplasiranom Interu, te 7 bodova vodećem Milanu, pa je logično je da je cijela navijačka planeta Juventusa živnula. Dakako, raspored koji u nedjelju donosi veliki derbi s Interom na Meazzi dodatno je podigao adrenalin svima u klubu i u navijačkom puku. Nakon što je Juve porazio prošle srijede vodeći Milan na istom stadionu, prevladavajuće je mišljenje da bi druga pobjeda unutar 10 dana na istom stadionu mogla biti možda i odlučujuća za smjer borbe za vrh.

image
Andrea Pirlo
MIGUEL MEDINA


Je li se nešto posebno dogodilo da je Juventus uhvatio prepoznatljive im pobjedničke kontinuitete? Na to je pitanje teško preciznije odgovoriti jer osim možda pristupa, koji je bio lakomislen protiv Fiorentine, ne vidi se neki važan novitet u Pirlovim postavkama. Štoviše, Juve je pred derbi s Milanom ostao bez nekolicine važnih igrača, kao što su Cuadrado, A. Sandro i Morata, ali to su se nije osjetilo. S jedne strane Pirlova momčad nije igrala ništa spektakularno, ali je s druge strane pobijedila (oslabljeni) Milan manirom velike momčadi, koja se natjecateljski pokaže učinkovitom kad je najpotrebnije.


U tom kontekstu se može tretirati i pobjeda nad Sassuolom, momčadi koja igra odličan nogomet i koja je na velike muke stavila Juve u Torinu. Veliko je pitanje što bi se dogodilo da Sassuolo nije ostao sa 10 igrača u prvom dijelu, nakon što je Obiang zaradio isključenje zbog pogibeljnog starta. Sassuolo je čak u brojčanoj inferiornosti uspio poravnati prvo vodstvo domaćina, ali na dužu stazu do izražaja je došla individualna kvaliteta Juventusovih igrača, te širi izbor. Mora se priznati da je Pirlu poticajan i znak nogometne sudbine. On je poslao na liniju igrališta za posljednih deset minuta dva igrača koji su trebali zamijeniti Frabottu i Ramseyja. Kako lopta nije htjela izvan terena, spomenuta dva igrača složili su akciju koju je golom zaključio Velšanin za 2:1 i otvorio put do pobjede.


- Juventus još ne briljira, ali napreduje! Dobili su dvije utakmice zaredom praktično bez Ronalda. Oni će sigurno biti važan akter utrke za naslov - rekao je Fabio Capello.


To da ne briljira je krilatica koja Juve prati još od prošlosezonske teške sezone sa Sarrijem. Kad je Pirlo na opće iznenađenje, vjerojatno i svoje, preuzeo prvu umjesto dogovorene mlade momčadi, malo je bilo onih koji su aklamacijom pozdravili odluku predsjednika Agnellija. On kao da je htio radikalnijim potezom prodrmati cijeli ambijent...


Andrea Pirlo je bio genijalan nogometaš, ali kakav je stručnjak o tome nitko ništa nije realno mogao znati. Pirlo je bez jednog dana trenerskog iskustva preuzeo 700 milijuna eura vrijednu grupu igrača, te momčad koja "uvijek mora ići na pobjedu gdje god igrala". Zato su mu ideolozi Juventusa, prije svih Nedved i Paratici, pridružili više trenera Juventusovih karijera. Među njima i Igora Tudora, čije su iskustvo i kroz dvije uspješne akcije spašavanja Udinesea bili dovoljan znak da ga se pozove kao asistenta neiskusnom Pirlu. Cijela je ta priča oko novog stručnog izgleda Stare dame djelovala prilično neuvjerljivo ljetos. Kao što su i promjene igračkog kadra jasno davale do znanja da će biti nužno dosta vremena da se slaže nova šampionska era.


Pirlo u početku nije bio jasan ni stručnim analitičarima. Odabrao je igru sa 3 braniča, ali je taj 3-5-2 u fazi obrane zapravo bio 4-4-2.


Pirlo temelji svoju igru na taktičkoj platformi Antonija Contea, koju je jako dobro upoznao kao jedan od glavnih aktera u Juventusu i reprezentaciji. Pirlo isto želi okomitost i brzinu tranzicije, presing čim se izgubi lopta da se uđe opet u posjed, te da se ritam diktira i kontrolom posjeda kada je to nužno. Treba(vremena da se trener nametne novoj momčadi i usadi svoje ideje. U Torinu su uvjereni da je ova mini serija najava da je Pirlo s momčadi iskoračio. To što se ne igra baš sjajno, smatraju i u Juventusu, samo je znak da će usponom forme rezultati biti samo bolji. Hoće li? Mario Sconcerti, najcjenjenije analitičko pero calcia, još dvoji.


- Juve ima najširi kadar, ima puno individualne kvalitete, ali Pirlo još uvijek nije stvorio momčad. Još je rano reći "Juve se vratio u šampionsku formu.


Nakon Intera u nedjelju imat ćemo nešto jasniju sliku bliže perspektive. Unatoč tome Pirlo, proziva obrambene i vezne igrače za učinak protiv Sassuola. Dojam je da dodaje gas, jer osjeća da je momčad iskoračila.

----------------------------------------------------------------------------------------

Tudor radi na obrani, Baronio na ofenzivi

Na obrambenoj igri najviše je radio Tudor, “teški” pobornik 3-5-2 sustava. Drugi asistent, Pirlov ponajbolji prijatelj Roberto Baronio, više se bavio ofenzivnim dijelom. Više je nego jasno da važan faktor u kreiranju svih odnosa u svlačionici, ali i igri imaju Pirlovi suborci iz igračkih dana Buffon, Bonucci i Chiellini.

Juve dugo nije djelovao vrhunski kompaktan kao što je Pirlova momčad djelovala početkom prosinca na Camp Nou.

Tamo je maestralnom igrom razbila Barcelonu i osvojila prvo mjesto u skupini Lige prvaka (slijedi Porto), te dala naslutiti pravce Pirlove taktičke ideje. Iako je povijesno značajnoj pobjedi na Camp Nou važan obol dala i konfuzna Koemanova Barca, dalo se naslutiti kako bi ovaj Juve mogao igrati kada je 100% napaljen. Pogotovo Cristiano Ronaldo, sjajan u toj utakmici. (rm)

Linker
20. travanj 2024 18:19