Andrea Agnelli (u sredini)

 SOPA IMAGES/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Sopa Images/sipa Press/profimedia
U ISTRAZI JE 16 OSOBA

Juventus u velikim problemima, pod optužbama za financijske malverzacije predsjednik i legenda kluba

Problem zahvaća i Cristiana Ronalda, no on je prema navodima Talijana odbio svjedočiti.
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 25. listopad 2022. 10:37

Juventus se suočava s problemima na terenu (momčad „Stare dame“ tek je osma u Serie A), ali i izvan njega. Protiv čelnika torinskog kluba pokrenut je istražni postupak zbog optužbi za fiktivno poslovanje i lažnu komunikaciju s tržištem.

Tužiteljica grada Torina Anna Maria Loreto obavijestila je Juventusove članove uprave i direktore sa strateškim odgovornostima o završetku preliminarnih istraga koje su počele 2021. Loreto je u izjavi za medije kazala također da je sudac istrage odbio zahtjev za kućnim pritvorom Juventusovog predsjednika, Andreu Agnellija.

Pod istragom je 16 osoba, a osim Agnellija, optužnica uključuje i Pavela Nedveda, Maurizija Arrivabenea i bivšeg sportskog direktora Fabia Paraticija (u međuvremenu se 2021. pridružio Tottenhamu). U fokusu su financijska izvješća za razdoblje od 2018. do 2020. a većina se transfera smatra sumnjivima zbog, kako stoji u izvješću – „prenapuhanih vrijednosti radi stjecanja kapitalne dobiti“. Tužiteljstvo smatra kako su čelnici Juventusa krivotvorili financijska izvješća, jer postoji evidentan jaz između „pravih“ brojki i onih koje je objavio klub.

image

Pavel Nedved

SOPA IMAGES/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Sopa Images/sipa Press/profimedia

Također, suprotno objavi kluba, igrači se tijekom covid krize nisu odrekli četiriju mjesečnih plaća već samo jedne. Istražitelji su prema izvješću tužiteljice pronašli „privatne dogovore“ između igrača i kluba, prema kojima je Juventus jamčio bezuvjetnu isplatu preostalih plaća čak i u slučaju mogućeg transfera.

U razdoblju potpisivanja inkriminiranih transfera igračem Juventusa postao je i Cristiano Ronaldo. Međutim, prema navodima La Stampe, portugalski je napadač (trenutačno igrač Manchester Uniteda) odbio zahtjev tužitelja i ne želi svjedočiti o pojedinostima vezanim uz transfer s Juventusom.

Linker
06. svibanj 2024 16:02