Cristiano Mazzi/SPP/Shutterstock Editorial/Profimedia
HRVATI U SERIE A

Kako dišu Hrvati na Čizmi? Neki su blizu transfera, Broz je u ambulanti, a jedan je strahovito napredovao

U klubovima elitnog ranga u ovom trenutku je 13 hrvatskih igrača s različitim statusima
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. siječanj 2023. 18:00

U velikom, možda i odlučujućem derbiju za vrh, Inter će igrati bez Marcela Brozovića (30) protiv Napolija! Vatreni vezist se iz Katara vratio opterećen problemima s mišićem. Zbog toga nije igrao utakmicu za broncu. Po povratku u Milano Brozović je osjetio tvrđi mišić lijevog lista što je pri ultrazvuku potvrđeno kao prvi stupanj istegnuća te iziskuje dva tjedna mirovanja. Brozovićevo odsustvo tretira se velikim hendikepom za trenera Simone Inzaghia, a to onda dovoljno govori o statusu kojeg ima u Interu. Njegov povratak očekuje se za Super kup s Milanom, 18. siječnja u Rijadu...

To je samo posljednji u redu nekolicine hrvatskih igrača u Italiji koji ima problema s ozljedama. Već prije je u nove teškoće, ovaj put s aduktorom, upao Ante Rebić (29). Napadač Milana, koji je u nekim prijateljskim utakmicama bio i kapetan Rossonera, bit će tjedan dana u mirovanju. Rebić je u ovoj sezoni već preskočio šest Milanovih utakmica jer je imao ozbiljnih teškoća s leđima (discus hernia), i taj diskontinuitet igre očito ga limitira u hvatanju prave mu forme. Postigao je u ovoj sezoni, u 10 utakmica (43 minute prosjek igre) tri pogotka uz 2 asistencije.

image
AFP

Ugovor ga za Milan veže do 2025. godine. Dva Hrvata na posudbi u Lecceu također su izvan stroja na početku 2023. godine. Marin Pongračić i Kristijan Bistrović sigurno neće biti u postavi za prvi dvoboj s Lazijom. Oba su igrača inače su na posudbi iz Wolfsburga odnosno CSKA s pravom otkupa u lipnju. Pongračić (25) je dosada odigrao devet utakmica (praktično cijele), četiri je odgledao s klupe. Bistrović (24) u 10 utakmica je pet bio starter, a u pet je ušao s klupe igrajući u prosjeku 44 minute. Hoće li ih Lecce otkupiti ovisi i o tome hoće li klub ostati u prvoj ligi. Za sada su solidnih 8 bodova udaljeni od opasne zone...

Samo u jednom slučaju imamo Hrvata na klupi, a i igrača u momčadi. Doduše Torino je u prošloj sezoni imao uz Ivana Jurića (47) dva ofenzivna igrača, Brekala i Pjacu. Ove sezone je na posudbu iz West Hama stigao Nikola Vlašić (25) i odmah je osvojio srca navijača Torina, ali i kritiku. Mediji i analitičari Vlašića tretiraju kao najboljim igračem i pojačanjem, za kojeg će se vjerojatno isprsiti i inače štedljivi vlasnik Urbano Cairo.

Doduše, kako dobro igra ne bi bilo čudno da Vlašić dobije i druge ponude. Osim što je prvi strijelac momčadi (4 gola) kao ofenzivni vezni, Vlašić je najučinkovitiji u ligi po stvorenim šansama (24), rekuperaciji lopti u protivničkoj polovici (15) te igrač oko kojeg Jurić stvara svoju ofenzivnu taktiku. Koliko je važan Vlašić dovoljno ukazuje podatak da je Torino klub s najviše dodavanja u završnici akcija (938), a da su od 16 pogodaka čak 14 postigli iz izrađenih akcija. To je 88%, jedini su bolji Empoli (92) i Milan (90). Kao ključni igrač ofenzive Vlašić je tome doprinio i kao tzv. druga ili povučena špica, iako je iskazao odličnu igru kao vezni igrač, pogotovo protiv Milana.

image
AFP
..

Trener Ivan Jurić uživa veliki respekt u klubu, ali i kod navijača. Torino je na devetoj poziciji i 6 bodova je udaljen od zone Europa (Atalanta 27), pa ukoliko klub uspije osigurati jednog produktivnijeg napadača (obzirom na šanse Torino daje malo golova) to nije nemoguća misija.

Bivši Torinov igrač, Josip Brekalo, prema kroničarima Monze nalazi se blizu povratka u Serie A. Klub u vlasništvu Silvija Berlusconija želi ga dovesti u Monzu, ali taktiziraju u pregovorima s Wolfsburgom. Brekalu istječe ugovor na ljeto i bit će slobodan, pa će vjerojatno Nijemci pristati na neku manju odštetu prije nego ga ostave na margini Kovačevih planova te onda izgube bez odštete.

Martin Erlić (24) je vezan za Sassuolo do 2026. godine. U ovoj je sezoni odigrao 10 utakmica kao starter, a u posljednja dva kola pred pauzu bio je na klupi. Za prvi susret u ovoj godini, protiv Sampdorie najavljen je u prvoj postavi. Isto vrijedi i za Domagoja Bradarića, koji uživa veliko povjerenje trenera Salernitane Nicole. Bradarića postupno promovira u prvoj postavi unutar 3-5-2 sustava kao lijevi bočni. Bradarić je tek navršio 23 i prilično je dobro odradio svima kompliciranu fazu prilagodbe Serie A. U 15 kola nastupio je u 10 utakmica, 4 kao starter i 6 s klupe, prosječno igrajući 50 minuta. U finišu prvog dijela, od pet utakmica tri je bio starter (2 puta 90 minuta) i 2 je ušao s klupe, što potvrđuje rast statusa za igrača kojeg ugovor veže za Salernitanu do 2026. godine.

Status Marija Pašalića (27) u Atalanti je stabilan. Igrač koji je ugovor vezan do 2025., u svim je planovima trenera Gasperinija, koji ga je u 11 utakmica (3 gola i asistencija) koristio kao startera, a u tri uveo na teren s klupe. Prosjek igre mu je 63 minute.
Toma Bašić (26) u Laziu kod Sarrija ima uobičajen status alternative. U 15 utakmica startao je u tri navrata, a s klupe je ulazio u 8 susreta. Prosjek mu je 25 minuta. Uz naglasak da je u Europskoj ligi igrao u 3 od 6 utakmica kao starter i jednom je ušao s klupe, te mu je prosjek duplo veći u odnosu na Serie A.


HRVATSKI IGRAČI U SERIE A

MARCELO BROZOVIĆ (INTER)

10 nastupa, 2 pogotka

MARIO PAŠALIĆ (ATALANTA)

14 nastupa, 1 pogodak

NIKOLA VLAŠIĆ (TORINO)

15 nastupa, 4 pogotka

ANTE REBIĆ (MILAN)

10 nastupa, 3 pogotka

NIKOLA MORO (BOLOGNA)

5 nastupa, 0 pogodaka

TOMA BAŠIĆ (LAZIO)

11 nastupa, 0 pogodaka

MARIN PONGRAČIĆ (LECCE)

9 nastupa, 0 pogodaka

MARTIN ERLIĆ (SASSOULO)

10 nastupa, 0 pogodaka

DOMAGOJ BRADARIĆ (SALERNITANA)

10 nastupa, 0 pogodaka

MARKO PJACA (EMPOLI)

7 nastupa, 0 pogodaka

KRISTIJAN BISTROVIĆ (LECCE)

10 nastupa, 0 pogodaka

MIRKO MARIĆ (MONZA)

0 nastupa

ANTE ĆORIĆ (ROMA)

0 nastupa

Linker
18. travanj 2024 20:06