Aurelio De Laurentiis i Igor Tudor

 Profimedia
DOGODIO SE PREOKRET

Kako je propao veliki posao: Tudor je pregovarao u palači Bonaparte, a planove je urušio koban zahtjev?

Tudor je na razgovore stigao s agentom, ali je presidente najprije želio razgovarati u četiri oka
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 14. studeni 2023. 20:35

Svi su bili u velikom iščekivanju odluke predsjednika Napolija Aurelia De Laurentiisa o imenovanju Igora Tudora kao nasljednika francuskog trenera Rudija Garcije, ali gazda napuljskog kluba u zadnji čas je promijenio mišljenje, tako da je u prvom planu ipak povratak Waltera Mazzarrija na klupu slavnog kluba. Što se to dogodilo otkrit će se u sljedećih par dana, čini se da je presudio zahtjev Tudora, koji je tražio ugovor do ljeta 2025., pa kada je prihvatio uvjete De Laurentiisa (angažman do kraja prvenstva i eventualno produženje ovisno o rezultatima), ispalo je, prema pouzdanim informacijama da su vlasnika i predsjednika Napolija ozlovoljili navodno pretjerani financijski prohtjevi našeg trenera (tumači se da su zatražena dva milijuna eura).

Predsjednik De Laurentiis, još prije mjesec dana, poslije poraza Napolija od Fiorentine (1-3) na stadionu koji nosi ime Diega Maradone, shvatio je da Rudi Garcia mora otići, što se potvrdilo posljednjim debaklom, doslovno za talijanske prilike senzacionalnim, kada je u posljednjoj utakmici, prije stanke zbog obveza reprezentacije Italije, Viktor Kovalenko u sudačkoj nadoknadi polučio gol za 1-0 za Empoli.

Čvrsti gazda

Još kod rezultata 0-0 Aurelio De Laurentiis je u poluvremenu došao u svlačionicu, pred svima je rekao: "Basta", znači "dosta" s Garcijom. Tudor se tako našao u poziciji prvog kandidata za klupu Napolija, presidente ADL sa svoje strane postavio se isključivo, bio je čvrst u ponudi ugovora do kraja ovog prvenstva.

Njemu je u ovim trenucima trebao trener "traghettatore", znači stručnjak koji će Napoli uspješno dovesti do kraja sezone s imperativom osvajanja najmanje četvrtog mjesta, koje znači plasman u LP. Uz naravno opciju produženja ugovora o čemu bi odlučivao predsjednik. I tako je protivno najavama o dolasku Tudora u prvi plan osvanuo Mazzarri…

image
JOHN SPENCER/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Zanimljivo je da je Corriere dello Sport objavio na naslovnoj stranici: "Tudor ha detto si", također i Gazzetta dello Sport: "Tudor dice si", dok je napuljski "Il Mattino" požurio s objavom detalja iz karijere Splićanina, čime se moglo zaključiti kako je praktično dobio angažman. Međutim, De Laurentiis, predsjednik Napolija od 2004. (kupio klub u vrijeme bankrota i vraćanja kluba u C1, praktično jednu od grupa talijanske treće lige) poslije premišljanja, ipak je bliži dovođenju Mazzarrija s kojim ima dobra iskustva.

Razgovor u Rimu

- Giornali su objavili da je moguć povratak Waltera Mazzarrija (vodio je Napoli čak četiri godine od 2009. do 2013.) - rekao je Edi Reja, bivši trener Hajduka, inače jedan od omiljenih suradnika De Laurentiisa.

- Znate, s De Laurentiisom se nikada ne zna… Mnogi me nazivaju, raspituju se o Tudoru jer smo zajedno radili u Hajduku, ali sam sve odbio, o Igoru ću pričati tek kad bude ustoličen na klupu Napolija. Inače, ipak samo za vašu informaciju, Tudora neobično cijenim kao trenera, on je u stanju izazvati zaokret.

Igor Tudor je bio na razgovorima s predsjednikom, našli su se u Rimu, u palači Bonaparte gdje je poslovno sjedište "Filmaura", De Laurentiisove uspješne filmske kompanije, te su po svemu dogovorili sve detalje angažmana. Tudor je na razgovore stigao s agentom Anthonyjem Šerićem, bivšim suigračem, ali je presidente najprije želio razgovarati u četiri oka s Igorom Tudorom, saznati njegove planove, osjetiti ga kao osobu.

Tako su se izjalovile vijesti da će novi "mister" Tudor biti predstavljen kao trener.

Trenera Napolija čeka vrlo težak zadatak, od 25. studenoga do 12. prosinca: Atalantu, Intera i Juventusa u prvenstvu, te utakmice s Realom i Sportingom i Brage u Ligi prvaka. Aurelio De Laurentiis, gazda Napolija do sada je u svojem mandatu beskompromisno mijenjao trenere čim bi izostali željeni rezultati. Tako su brzopotezno otkaze dobivali Ventura, Donadoni, čak i Ancelotti, zatim Gattuso, pa sada i Garcia.

Linker
14. svibanj 2024 01:53