Boško Šutalo dobiva sve veću minutažu u Hellas Veroni
 PACIFIC PRESS/DDP USA/PROFIMEDIA Pacific Press/Ddp Usa/Profimedia
SVE BOLJI U VERONI

Kapetan U21 Hrvatske o Tudorovoj tajni uspjeha i Simeoneovom sinu: ‘Uopće nije nabrijan kao tata...‘

Atalanta je za njega Osijeku platila čak pet milijuna eura. Sada je na posudbi kod Tudora...
Piše: Nikola Patković/Jutarnji listObjavljeno: 01. studeni 2021. 20:48

Boško Šutalo u Italiju je otišao prije nešto manje od dvije godine u nadi da će 5 milijuna eura, koliko je Atalanta za njega platila Osijeku, značiti i to da će mu pružiti i pravu priliku da pokaže svoje kvalitete. No, jurnjava za rezultatom kluba iz Bergama nije kapetanu naše U21 reprezentacije dala dovoljno prostora, i nakon sezone i pol u kojoj je za "crno-plave" upisao 17 nastupa, 21-godišnji stoper tražio je od kluba da ga pusti na posudbu. Izbor je pao na Hellas Veronu, gdje u posljednje vrijeme kod našeg trenera Igora Tudora, koji je preporodio "žute" iz "grada ljubavi", dobiva sve više prilike.

Kako je došlo do posudbe u Veronu?

"Tražio sam klub u kojem ću više igrati, jer je to u Atalanti bilo gotovo nemoguće, s obzirom na natjecateljske ciljeve i činjenicu da se više ide na rezultat, nego na razvoj mladih igrača. Bilo je nužno da promijenim sredinu. Imao sam ponuda i izvan Italije, ali Atalanta je inzistirala na tome da ostanem u Serie A. S Veronom sam kontaktirao još u siječnju, kada je trener bio Ivan Jurić. Htio sam doći i ranije ljetos, ali tada se Atalanti ozlijedio Hateboer, pa je trener Gasperini zahtijevao da ostanem kao druga opcija za desnog beka, iako je uprava već bila odobrila posudbu, tako da sam morao ostati sve do potkraj kolovoza. Žao mi je što s Veronom nisam prošao pripreme, jer bih se sigurno prije prilagodio, ali evo, sada sam tu, sve više igram, u dobroj smo formi, pobjeđujemo..."

Početak u Veroni bio je buran, jer je nakon samo tri kola trener Di Francesco dobio otkaz, a došao je Tudor. Kako ste to doživjeli?

"Bilo je malo čudno, jer dogodilo se dvije utakmice od mog dolaska. U Veronu sam došao i jer me Di Francesco baš htio. Odmah mi je dao i priliku protiv Intera, osjećao sam njegovo povjerenje. No, na kraju su mu presudili rezultati, pa je došao trener Tudor, što je za mene zaista odlična opcija, jer riječ je o vrhunskom treneru, koji je bio i vrhunski stoper, i od njega mogu samo puno naučiti te napredovati. Dosta razgovara sa mnom, kao i s ostalim igračima, a to što mi ima reći zaista su vrijedne informacije."

Od njegova dolaska imate 4 pobjede, 3 remija i 1 poraz, s time što ste u porazu od Milana i dva remija vodili 2:0. Pobijedili ste Juventus i Lazio. Što se promijenilo?

"Odmah je počeo primjenjivati svoje ideje, a momčad je to dobro prihvatila. Kako se kaže, kliknuli smo, on je prema profilu igrača slagao taktiku, mi smo to počeli primjenjivati na utakmicama, i rezultati su tu. Mislim da su ova momčad i trener Tudor dobar spoj. Neke smo bodove nesretno izgubili, ali i to polako sjeda na svoje mjesto, što se vidi i po pobjedama protiv Lazija i Juventusa, kada smo obranili ta vodstva."

Koliko ste vi napredovali otkako ste u Italiji?

image
Juventusov Luca Pellegrini i Boško Šutalo
MARCO BERTORELLO Afp

"Skupio sam 20 utakmica u Serie A, i s obzirom na moju mladost, mogu biti zadovoljan, ali smatram da je moglo i bolje, iako je to u Atalanti objektivno bilo teško. Puno sam napredovao, ali imam još mnogo prostora biti bolji. Ciljevi? Prije svega, postati standardan u klubu, a onda zaigrati i za A reprezentaciju, no zato moram imati veću minutažu u Serie A, jer tada poziv neće izostati. Sada se prije svega želim izboriti za prvi sastav Verone. Težim tome da budem što bolji, znam da mogu, da imam kvalitete, na meni je da radim i koristim svaku priliku koju mi trener da. Sviđa mi se i to što me trener stavlja na stopera, jer je to pozicija na kojoj se želim graditi. Mogu odigrati i desnog beka, ali primarno mi je razvijati se na stoperu."

S vama su i Nikola Kalinić te suigrač iz U21 reprezentacije Ivor Pandur. Tu je i Tudor. Ima vas taman za belu!

"Hahaha. A, ne, nemamo vremena za to, a i velika je razlika u godinama, pa nema takvih druženja. Ma, Kale i Ivor su super. S Ivorom se dugo znam, i baš smo si dobri, a Kale mi je puno pomogao kada sam došao. Dosta razgovaramo na treninzima i poslije njih, super su momci. Ivor je mlad, čeka priliku, Kale je zabio neke odlučujuće golove i uvijek je tu. Njegova kvaliteta nikada nije bila sporna."

Kakav je Simeone, koji igra u životnoj formi? Je li onako "nabrijan" kao i otac Diego?

"Prije svega, odličan je igrač i osoba. Došao je u momčad koja mu odgovara, i to se vidi po njegovim igrama. Veliki je radnik, a to pokazuje i na terenu. Nije tako 'nabrijan' kao njegov otac, malo je mekši, ali silno je motiviran i vrijedan. Kada je vrijeme za zezanciju, onda se zeza, ali kada se radi, onda je maksimalno ozbiljan. Zna nekada u svlačionici nešto i reći, ali ne baš tako kao što to radi Diego, kako vidimo na televiziji."

Sjajno ste startali i u kvalifikacijama za EP U-21. Četiri pobjede u četiri utakmice nameću vas kao favorite i u studenome protiv Estonije i Austrije. U čemu je tajna "klika" nove reprezentacije i izbornika Igora Bišćana?

"Mnogi nisu očekivali tako dobar start, ali izbornik je vjerovao u nas, mi u njega, odlično se sve posložilo, zaista se dobro radi i rezultat je vidljiv. Izbornik je dobar trener i razgovara s nama razumljivim jezikom, pa sve brzo hvatamo. Cilj je, naravno, nastaviti pobjeđivati."

Linker
14. svibanj 2024 05:01