ALBERTO PIZZOLI Afp
Potop na Maradoni

Katastrofa Juventusa: Napoli s pet golova demolirao Staru damu i pobjegao na čak deset bodova razlike

Sastav Massimilliana Allegrija trebao je uhvatiti priključak za vodećima, ali doživio debakl
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 13. siječanj 2023. 22:53

Derbi na otvorenju 18. kola Serije A završio je spektakularnom 5:1 pobjedom Napolija nad Juventusom. Sastav Luciana Spallettija tako se učvrstio na prvom mjestu talijanskog prvenstva s 47 bodova. Stara dama u ovom je kolu tražila priključak za vodećima, no za to im je trebao dobar nastup pod ‘do čepa‘ napunjenim tribinama Diega Maradone, gdje su ipak doživjeli teški debakl.

Juventus je stigao podno Vezuva kao ekipa s najčvršćom obranom u ligi, što nije uzdrmalo Victora Osimhena i društvo. Nigerijac je zabio za vodstvo već 14. minuti nakon što je Kviča Kvaratškelia pokušao škaricama. Vratar Stare dame sjajno je reagirao, ali Osimhen je iskoristio odbijenu loptu. Gruzijac nije uspio atraktivnim potezom, ali zato jest na dodavanje Osimhena u 39. minuti za 2:0 na semaforu Maradone.

Na kraju prvog dijela činilo se da se Juventus ima čemu nadati, jer Angel Di Maria uspio je smanjiti zaostatak. No, u drugoj dionici torinska je momčad doživjela potop. Prvo Amir Rrahmani (55.), onda Osimhen (65.) još jednom, pa Eljif Elmas (72.) izredali su se pred vratima poljskog vratara Wojciecha Szczesnyja za visokih 5:1.

Osimhen je tako dodatno učvrstio svoju poziciju na prvom mjestu ligaških strijelaca. Sada broji 12 golova, a prvi pratitelji Lautaro Martinez i Marko Arnautović su na četiri manje. Kvaratškelia se prometnuo u najboljeg asistenta lige. Gruzijac je namjestio treći i četvrti zgoditak, te dijeli mjesto najboljeg asistenta lige sa Sergejom Milinkovićem-Savićem iz Lazija.

Napoli je u u 72 minute zabio Juventusu gotovo koliko i sve ostale momčadi od početka sezone (7) te pokazao zašto ih ostatak lige, počevši od Juventusovog trenera Massimiliana Allegrija, pa do Milanovog stručnjaka Stefana Piolija, veći dio sezone naziva glavnim favoritom za titulu. S druge strane, Allegrijevom nizu od osam ligaških pobjeda stigao je kraj.

Milan je tako iznjedrio na drugoj poziciji lige iako još nije igrao 18. kolo. Rossoneri broje jednako bodova koliko i Juventus, no sada imaju bolju gol razliku, a bodovnu mogu ostvariti u sutrašnjem ogledu s Lecceom.

Linker
24. travanj 2024 03:02