PIERO CRUCIATTI Afp
POSRAMLJENI OD RIVALA

Ključevi promjena su u rukama Ibrahimovića, slavni Šveđanin s 42 godine kreće u novi veliki izazov

Milan mora pronaći način da se vrati na pobjedničke staze, a američki vlasnik je alate dao Ibrahimoviću
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. travanj 2024. 14:37

U eri Silvija Berlusconija (1986-2017) AC Milan je doživio najbolju fazu u 125 godina postojanja. Na stranu natjecateljski odnosno trofejni dosezi (29 trofeja), prošle godine preminuli Berlusconi (86) nametnuo je određenu doktrinu ponašanja i vizualnog dojma svega što ima veze s AC Milanom. Bio je perfekcionist i želio je da njegov klub bude refleks njegovih ideja u kontekstu stila igre, ponašanja, imidža i estetskih okvira. Čim se netko nije uklapao u te njegove kriterije, nije dolazio u Milan, a ako bi došao i tijekom svog boravka dao naslutiti da nije vičan tom stilu, dao bi do znanja svojim operativcima (prije svih Adrianu Gallianiju) da ga se suptilno riješe.

Otkako je Berlusconi prije 7 godina prodao klub, na planu imidža je Milan s kratkom kineskom, a onda dvostrukom američkom vlasničkom strukturom, bitno izgubio pozicije. I neovisno o tome što je prije dvije sezone napokon osvojio scudetto nakon 11 sušnih godina, imidž posebnosti koji je (iz)građen tijekom 31 godišnje ere Berlusconi, se posve zagubio.

U ponedjeljak je na stadionu Giuseppe Meazza odigran derbi gradskih rivala, Milana i Intera. Dva kluba koji su do tada imali po 19 scudetta i željeli su prije “drugoga” osvojiti 20., odnosno drugu zvjezdicu na dresu. Interisti su praktično već duže tretirani sigurnim prvakom ove sezone, pa su se u Milanu pribojavali da im se ne dogodi ono što bi ih najviše pogodilo. To je pobjeda Intera i proslava 20. naslova pred 68 tisuća milanista. Istodobno su interisti euforično promišljali pogotovo takav scenarij. Naposljetku se i dogodio jer je Inter pokazao drugu dimenziju u odnosu na Milan, što je obilježje cijele sezone. Ono što je simboličan lajtmotiv, pored Interove pobjede i proslave naslova baš u “kući” Milana, je način na koji su aktualni Rossoneri na terenu odradili ovu utakmicu. Nisu mogli mirno prihvatiti taj udarac nego su, uz jalovu igru, najviše dojmili nervozom. Posljedica toga su čak dva crvena kartona, i to Theu Hernandezu i Calabriji. No, ta nervoza nije samo obilježje nastupa Milana u ovoj utakmici.

U tijeku dosadašnjih 33 kola Milanovi su igrači zaradili ukupno 8 crvenih kartona! Više nego uvjerljiv pokazatelj krivo postavljenih kriterija, nervoze iznad svih razina tolerancije te slobodnog pada momčadi ali i identiteta posebnosti velikog kluba.

Stefano Pioli (58) je u listopadu 2019. preuzeo Milan nakon poziva Zvone Bobana i Paola Maldinija. Koji su mu potom priskrbili i “desnu ruku” na terenu, Zlatana Ibrahimovića. Ta je priča zaključena scudettom 2022., što je bio prvi trenerski trofej Piolija. Ostat će, do daljnjega, i jedini jer aktualni vlasnik, Gerry Cardinale, jasno daje naslutiti da će promijeniti trenera. No, AC Milan potrebuje kompletni reset, stručni, igrački te operativni. Koliko je u tom smislu liderski kvalificiran Zlatan Ibrahimović, kojem je američki vlasnik dao glavne alate za promjene klupe i kadra u svlačionici, naslutit će se već ovog ljeta.

Linker
24. travanj 2024 14:38