Fabrizio Corona

 Mimmo Carriero/ipa-agency.net/pa Images/profimedia
‘PADAJU‘ JEDAN ZA DRUGIM

‘Kralj paparazza‘ mučio je i Brozovića, a sad igra ključnu ulogu u skandalu koji seže do talijanske mafije?

U podzemnom svijetu ilegalnog klađenja trenutno se ‘vrti‘ oko 18 milijardi eura
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 14. listopad 2023. 11:34

Sjećate li se priče o aferi Marcela Brozovića i Wande Nare iz 2019. godine, one koja je našeg reprezentativca i sada bivšu suprugu Maura Icardija odvela na sud, jer zajednički su optužili novinara za klevetu? Ili Trezeguetove ljubavne afere koju su uhvatile kamere paparazza, pa im je ucijenjeni Francuz isplatio 25 tisuća eura da zadrže fotografije u privatnoj sferi? Autor ovih žutila ista je osoba - Fabrizio Corona, u Italiji poznat i kao "Kralj paparazza" koji je, čini se, odigrao ključnu ili barem iznimno značajnu ulogu u novootkrivenom kladioničarskom skandalu koji ne silazi s talijanskih naslovnica.

Nicolo Fagioli (Juventus), Nicolo Zaniolo (Aston Villa) i Sandro Tonali (Newcastle) upleli su se u nešto mnogo zamršenije i kompliciranije od uobičajene kockarske drame u kakvu se, primjerice, nedavno uvukao Ivan Toney iz Brentforda. Prije svega, treba kazati da sportaš u Italiji u pravilu ne može biti kazneno gonjen zbog klađenja. Zakon, naime, ne predviđa nikakve kazne osim u slučaju da se sportaš kladi na vlastiti sport, što prate i upute Kodeksa sportske pravde. Svi ti propisi vrijede kada je klađenje usmjereno na legitimne kanale, odnosno dok se odvija na pravnim platformama koje propisuje Carinska i monopolska agencija.

Druga dimenzija

Da su Fagioli, Zaniolo i Tonali okušali sreću u tvrtkama koje posjeduju talijansku koncesiju i/ili posluju sukladno licenci Europske unije ili Europskog gospodarstva, te da su pritom prognozirali rezultate košarke, tenisa ili svega što nije nogomet, danas ne bismo govorili o privođenjima i istražnim ispitivanjima.

Međutim, talijanski trojac iz nepoznatog se razloga okrenuo ilegalnim kladionicama, a to je potpuno druga dimenzija. Sumnja se da su koristili jednu ili nekoliko od približno 10 tisuća trenutno postojećih internetskih stranica koje nude sportsko klađenje, a nisu ni u kakvom registru niti ispunjavaju gore navedene uvjete, dakle nisu ni legalne. Prema talijanskom zakonu, organizatoru takve lutrije propisuje se kazna od šest mjeseci do tri godine zatvora, a svakom sudioniku (u ovom slučaju nogometaši) tri mjeseca zatvora ili novčana kazna u iznosu visokom do tri i pol milijuna eura.

image

Sandro Tonali

GIUSEPPE MAFFIA Nurphoto Via Afp

U tom zamršenom svijetu ilegalnog klađenja, reći će najnovije procjene iz Italije, trenutno se "vrti" oko 18 milijardi eura, a La Gazzetta dello Sport piše o sumnji da konce vuče talijanska mafija. Radi se o kriminalnom miljeu, talijanske vlasti problemom se bave mjesecima, a istragu predvodi torinska tužiteljica Manuela Pedrotti, koja se bavi područjem terorizma i subverzije javnog reda. Prolazeći kroz prikupljenu bazu podataka, Pedrotti je među korisnicima stranih kladionica pronašla ime Nicoloa Fagiolija nakon što je Fabrizio Corona iznio slučaj u javnost. Kod veznjaka Juventusa otkrivene su oklade na ilegalnim stranicama vrijedne 100 tisuća eura u razdoblju od proteklih 18 mjeseci. Tako je i počela priča o preispitivanju ostalih reprezentativaca, kojoj je kumovao nezaobilazni Corona.

"Kralj paparazza" u srijedu je bez većih detalja objavio da su, nakon Fagiolija, još dva talijanska nogometaša uključena u skandal. Spomenuta La Gazzetta dello Sport piše da je policija prije dolaska u kamp Azzurra više od sat vremena razgovarala s Coronom, koji im se predstavio kao "osoba informirana o činjenicama". Bilo je to u petak oko podneva, a sedam sati kasnije Zaniolo i Tonali zaputili su se u policijsku postaju.

Ključni svjedok

Talijanski izvjestitelji s lica mjesta pišu da je Zaniolo tijekom treninga, oko 16:30, bio dobro raspoložen i nasmijan, a Tonali vidno uzrujan. Otkazao je i intervju za RAI, pa su mnogi shvatili da nešto ne valja, a potvrda je stigla oko 19, kada su agenti pristupili kampu u Civercianu i priveli osumnjičeni dvojac, koji je nedugo zatim napustio reprezentaciju Italije.

- Postoji nešto važnije od utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a to je ispravnost ponašanja. Ovo nije problem nogometne, nego društvene prirode. Dva nogometaša poslali smo kući, to je prikladan izbor u ovakvoj situaciji, zbog njihove zaštite - objašnjavao je talijanski ministar sporta Andrea Abodi.

image

Nicolo Fagioli

Marco Canoniero/shutterstock Editorial/profimedia

Tonaliju i Zaniolu zapljenjeni su mobiteli, tableti i računala da bi policija pronašla dodatne informacije o miljeu. Otkrivene su oklade od tisuće eura, ilegalne uplate, dugovanja, imena i IP adrese koje još uvijek prolaze kojekakve procese skeniranja. Da ih u petak nisu priveli, vjerojatno bi talijanske premierligaše uhitili prije nego se vrate u Englesku.

Fagioli je već priznao krivnju torinskom tužiteljstvu i pružio policiji korisne informacije, što su uvjeti za smanjenje eventualno propisane kazne po završetku procesa. Tonali i Zaniolo također su priznali da su se kladili na ilegalnim platformama, no tvrdeći da su samo igrali poker i blackjack (kod nas poznatiji kao ‘ajnc‘), odnosno da njihove oklade nemaju veze s nogometnim utakmicama. Međutim, famozni paparazzo Corona, koji je priveden kao svjedok u slučaju oba igrača, javno kazuje da se "Zaniolo kladio na Romine utakmice u Kupu Italije dok je bio dio momčadi", a pokaže li se to istinitim, 24-godišnjak će se naći u još većim problemima.

image

Nicolo Zaniolo

ANTE CIZMIC Cropix

Priči tu nije kraj, prije tek početak. La Repubblica u petak je iznijela da su ilegalne uplate viđene kod još desetak igrača Serie A, pri čemu je jedan od njih također pripadnik Juventusa. Prve procjene stručnjaka sugeriraju da će uključenim nogometašima teže pasti sportska nego pravna kazna, jer država će ih vjerojatno kazniti samo u financijskom smislu. No, oni koji neće surađivati s istražiteljima, mogli bi dobiti do tri godine suspenzije od nogometa.

Upleten i još jedan igrač Rome?

Senzacionalist Fabrizio Corona zaista se potrudio postati glavni protagonist drame oko ilegalnog klađenja. Slučaj je pretvorio u vlastiti show, na svojim društvenim mrežama svako malo obavještava javnost da će uskoro objaviti ime novog igrača upletenog u skandal, a zatim i ispunjuje u obećanja i postaje glavna referenca talijanskih portala. U petak je objavio novo ime - Nicola Zalewski navodno se također kladio na ilegalnim internetskim stranicama. Radi se o 21-godišnjem braniču Rome, koji je 2021. iz omladinskog pogona preselio u redove Josea Mourinha i dosad upisao 79 nastupa za Vučicu i još 12 za reprezentaciju Poljske.

Linker
25. travanj 2024 22:17