MARCO BERTORELLO Afp
GODINE ZA NJEGA NISU BITNE

Mandžukić zaprepastio liječnike odmah po dolasku! Evo koliko će zaraditi u slučaju najboljeg scenarija

‘Tako je rasturio testove da nas je sve ostavio bez riječi, rekao je klupski liječnik nakon pregleda
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 20. siječanj 2021. 08:01

Mario Mandžukić nije stigao upoznati unutrašnjost kultnog Milanella niti zadužiti opremu za trening, a već je zasnovao fan club u taboru crveno-crnog velikana. Prvi registrirani obožavatelj - liječnik u klinici La Madonnina.

"Jeste li sigurni da nije igrao nogomet od proljeća", raspitivao se među klupskim dužnosnicima. "Jer, tako je rasturio testove da nas je sve ostavio bez riječi."

Ponedjeljak je bio dan za sređivanje transfernih formalnosti. Dok su se Ibrahimović i društvo zagrijavali za utakmicu na Sardiniji, Mandžo je plastično demonstrirao Milanovim liječnicima da su godine samo broj i da je sjajno očuvan za 34-godišnjaka. Navečer se, doznajemo, zabavljao s diplomatskom poštom. Javili su se, naime, ultrasi s Juventusove "curve sud". Ništa što bi potkopalo Mandžukićevu ostavštinu u torinskom klubu, baš suprotno. Još jednom su mu zahvalili na ratničkom srcu kojim je osvojio publiku i udijelili mu blagoslov za selidbu u kamp "rossonera". Da su posrijedi bili "nerazzurri" s kojima se juventini tradicionalno ne podnose, priča bi možda dobila iščašeni nastavak, ali ovako će transfer proći bez repova. Mandžukić je zahvalio na lijepim željama uz poruku da će vrijeme u Juventusu zauvijek pamtiti po osvojenim trofejima.

image
Foto: AC Milan

Zaprepastio liječnike

U utorak je strijelac 44 gola za Juventus, serijski osvajač "scudetta" i strijelac u finalu Lige prvaka u crno-bijelom dresu zaključio prelazak u AC Milan. Potpisao je ugovor do kraja sezone "težak" 1,8 milijuna eura nakićen izvjesnim bonusima, koji će u slučaju plasmana u Ligu prvaka automatski produljiti za još godinu dana uz zaradu od 3,6 milijuna eura.

Nakon toga je zadužio slobodnu "devetku", pozirao za službenu stranicu i odradio intervju za klupsku televiziju te se zaputio na trening. Prvu konferenciju za novinare trebao bi održati u četvrtak, a u subotu bi već mogao dobiti prve minute, Milan dočekuje Atalantu. Ponovno u sedlu, još jednom ciljajući trofeje, Mandžukić juriša dalje u statusu superstara, a takav rasplet nakon katarske avanture mnogi doživljavaju kao iznenađenje.

Priča o neobičnoj krivulji karijere ovdje zahtijeva mala pojašnjenja. Mandžukić je u zlatni kavez na Bliskom istoku odlepršao iz dva razloga: 1. brutalno visoka plaća; 2. odluka Sarrija da ga izostavi s popisa za Ligu prvaka. Da nije bilo drugog dijela jednadžbe, da je Sarri džentlmenski i na vrijeme obavijestio igrača kako ga uopće nema na karti, Mandžukić bi izabrao jedan od velikih europskih klubova koji su mu kucali na vrata.

Razvod bi tada prošao kao happy end: Juventus bi ubrao odštetu od 15-ak milijuna eura i uštedio 26 milijuna eura bruto Mandžukićeve plaće u sljedeće dvije sezone (u Torinu je zarađivao 6,5 milijuna eura neto godišnje). Ovako je klub financijski slabije prošao, a Mandžukić je borbu za LP zamijenio najluksuznijim godišnjim odmorom u karijeri. Iz Katara se vratio pun kao brod, ali i siguran da ga turizam te vrste više ne zanima. Preciznije - zanimaju ga samo veliki klub i borba za trofeje.

Piolijeva poruka

Na vrata napadaču bez angažmana proteklih mjeseci kucali su zvani i nezvani. Htjeli su ga Aston Villa i Wolverhampton, turski velikani i Marseille. On nije htio u Wolfsburg, Herthu ni Schalke, zahvalio se Riberyju kada mu je predložio da se preseli u Firencu. Ponude iz Kine, Japana i MLS-a nije imao volje ozbiljno saslušati.

U cijelom tom razdoblju, kako čujemo, ozbiljno se zagrijao samo za jednu opciju. Lokomotiv iz Moskve bio mu je zanimljiv jer bi osvježio uspomene na SP, jer bi dijelio svlačionicu s Ćorlukom i nastupao u Ligi prvaka. Posao je propao jer Rusi, premda su nudili bogat ugovor, nisu mogli jamčiti da će krpati eventualnu štetu prouzročenu oscilacijom tečaja. "U poslu agenta ključno je strpljenje, a njega često nema", nedavno je u podcastu SN-a Ivan Cvjetković objašnjavao formulu velikih transfera. I strpljenje njegova klijenta proteklih se mjeseci nalazilo na ozbiljnoj kušnji.

Napadač je, naime, strpljivo čekao da Max Allegri izabere sljedeći klub. U sljedećem koraku trener koji je hrvatskog strijelca držao kao kap vode na dlanu povukao bi ga za sobom u Inter, Man United, Arsenal ili PSG kao svoj prvi izbor. Spletom okolnosti Allegri je još uvijek na burzi, a Mandžukić nakon poziva iz Milana više nije imao razloga za oklijevanje. Pogotovo kada je iz prve ruke saznao da Pioli njegov nogomet gleda Allegrijevom dioptrijom.

Linker
14. travanj 2024 14:34