ALBERTO PIZZOLI Afp
MOBILIZACIJA U MILANELLU

Mario Mandžukić je definitivno Milanov faktor X u borbi za naslov: ‘Vratio se kako bi još jednom vrisnuo‘

Treneru Stefanu Pioliju tjedan sa samo jednom utakmicom dobro je došao da pojača treninge
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 04. veljača 2021. 19:31

Stefano Pioli u talonu ima nekoliko aduta, piše jučer u velikoj analizi La Gazzetta dello Sport. "A jedan od njih svakako je i - Mario Mandžukić!"

Milan je jedva dočekao dva tjedna normalnijeg ritma utakmica i uoči ulaska u ključni dio sezone, kako domaći tako i europski, dobio je vrijeme da uglazbi dionicu koja bi crveno-crnoj nogometnoj milanskoj Scali mogla donijeti najljepšu moguću melodiju - "Scudetto".

Priču o naslovu Pioli ne želi servirati niti o njoj razglabati, ali neke mu stvari idu na ruku - recimo, u ponedjeljak je Milanello vrvio od zdravih igrača.

Izuzev i dalje ozlijeđenih Kjaera, Gabbije i Brahima Diaza, Pioli je na okupu imao cijelu momčad, što je klupske kroničare navelo na zaključak da je ovo idealno vrijeme za Milanovo konačno naštimavanje.

Trojica siječanjskih novaka - Mandžukić, Tomori i Meité - dobili su priliku u malo opuštenijem rasporedu uigrati se, a ujedno dirigentu Pioliju dati priliku da u svoju taktičku kajdanku unese neke nove, trijumfalne note.

Sjajno pojačanje

"Mandžukić, koji je brzo ušao zbog situacije u momčadi, sada napokon ima priliku doći u svoju optimalnu formu: on je definitivno Milanov "X-faktor", ali očito je da mu nakon višemjesečnog neigranja nedostaje treninga kako bi ušao u sebi svojstven igrački ideal. Pioli je toga svjestan i ovo mu razdoblje nudi možda i najbolju moguću preparaciju da u proljeće i finiš sezone uđe kao prvi. Jer, Inter, Juve, Roma i Napoli neće mu dati lako disati", piše talijanski list, odajući poštovanje hrvatskom napadaču.

U ovom razdoblju, kada Pioli prvi put na okupu ima cijelu momčad, Milan je odlučio stegnuti uzde te na raspored staviti najteže moguće treninge, želeći da momčad proširi pluća za dugi finiš.

Pripreme su krenule, a jedan od razloga je i Mandžukić koji bi time trebao doći do punog izražaja. Kako tvrde talijanski novinari, u bitki za naslov upravo bi on mogao biti ključna prevaga.

Rudar Mandžukić

Slikovito gledajući, Pioli je šampionski autobus doteglio do pumpe i upravo toči benzin, koji bi trebao trajati sve do svibnja. Milan je od početka sezone lider Serie A i teško je izdržati ritam, stoga je jasno da od kraja siječnja do sredine veljače, kad su smještene samo tri utakmice (računajući i upisanu pobjedu protiv Bologne 2-1), Milanezi vide znak za obnovu energije. Ali ne uz odmor, nego bitno izraženiji rad, odnosno pumpanje mišića. Talijanski su novinari Mandžukića u dosadašnjim partijama vidjeli kao važnu kariku, ali uz opasku da mu nedostaje snage te taktički okvir koji Pioli upravo slaže: za napad kao zamjena ili partner Ibrahimoviću, za eventualno oba krila, ali i mjesto povučenog napadača gdje je, recimo, igrao za vikend mijenjajući Leaa. U tom prostoru Pioli će pokušati izvući najbolje iz 34-godišnjaka. Na stranu subjektivnost, toga su svjesni i Talijani:

"Nakon "zlatne groznice" u Kataru, rudar Mandžukić se vratio kako bi vrisnuo još jednom i pokazao ono što zna. Iako je dosad odigrao samo 37 minuta, Pioli je uvjeren da ga može kontinuirano koristiti i da mu se može pokazati kao sjajno pojačanje. Pioli ponekad na teren gleda kao na šahovsku ploču, a upravo u tom bi polju Mandžukić mogao biti presudna figura. Doveo je tri pojačanja - Tomorija za obranu, Meitéa za sredinu, a Mandžukića za napad, i ta bi rohada trebala donijeti trijumf".

Linker
19. travanj 2024 05:32