MAIRO CINQUETTI Nurphoto Via Afp
Napokon je dočekao

Mario Mandžukić potpisuje za Milan: Otkrivamo financijske detalje ugovora hrvatskog napadača

Iskusni hrvatski napadač pronašao je novi klub za koji će potpisati tijekom prijepodneva
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. siječanj 2021. 08:05

Nakon što je jučer obavio liječnički pregled Mario Mandžukić će u utorak prijepodne potpisati ugovor s AC Milanom i biti predstavljen medijima! Tako se nazire epilog godinu dana taktiziranja s izborom novog kluba, kojeg je Mario Mandžukić strpljivo odrađivao uz svog dugogodišnjeg agenta i prijatelja Ivana Cvjetkovića.

U poslu s Milanom ulogu je imao i jedan od najpoznatijih FIFA agenata Italije, Giovanni Branchini, inače već duže vrijeme u odličnim odnosima i suradnji sa Cvjetkovićem. Dogovor pao već prije Nakon što je u nedjelju navečer privatnim letom stigao u Milano Mandžukić je, bilo je jasno, stigao da bi ostao. Činjenica je da su se direktori Milana Maldini i Massara s igračem i njegovim zastupnikom dogovorili već prije.

image
ALESSANDRO BREMEC Nurphoto Via Afp

Osim svih prednosti koje donosi sporazum s Mandžukićem (slobodan, bez odštete, iskustvo, kvaliteta, visoka razina motivacije), dodatno je taj angažman osnažen pozitivnim stavom svlačionice, odnosno njenog lidera Zlatana Ibrahimovića. Šveđanin je zagazio u 40. godinu a posljednjih mjeseci povezao je nekoliko ozljeda mišića, što je jasan znak da mu treba, odnosno da Milanu treba spremna alternativa. Igrač koji može odmah odgovoriti zahtjevima kluba u utrci za scudetto, Kup i Europsku ligu.

Eto, Mandžukić je po svojim igračkim, ali i karakternim osobinama možda i najpogodnija nadopuna napadačkom potencijalu Milana. Činjenica da Mandžukić nije igrao desetak mjeseci nije baš doživljena velikim problemom. Istina je da će se tek na terenu vidjeti u kakvom je realnom stanju hrvatski nogometaš, no svi znaju da je Mandžukić odavno poznat kao fizički iznimno izdržljiv igrač. I posebno je istaknuto da je od onih tipova koji imaju jako visok prag boli, koji se niti ne osvrću na neke ozljede koje bi drugima predstavljale prepreku da treniraju, kamoli igraju.

Podsjećaju tako na vrijeme Wolfsburga, kada je sa slomljenim palcem na nozi Mandžukić tražio samo injekciju za bol i istrčao u nekoliko utakmica prije nego ga je zaustavio trener Felix Magath. Novac nije bio presudan trenutak Mandžukićeva približavanja planeti Milan. Kako ukazuju i brojke koju objavljuju najinformiraniji novinari mercata, Mandžukić će potpisati ugovor s posebnim uvjetima. Prvo će se regulirati odnos do lipnja, po kojem će mu biti plaćeno 1,8 milijuna eura, plus određeni bonus za učinak. No, odmah su utvrđeni i parametri za još godinu dana ugovora (do lipnja 2022.), a za kojeg Milan ima opciju odluke. Ukoliko Mandžukić ostvari određeni broj nastupa, te ako Milan osvoji mjesto (prva 4) za Ligu prvaka, suradnja će se nastaviti za plaću od 3,6 milijuna eura.

To je odličan posao kako za Mandžukića (koji će u svibnju navršiti 35 godina), tako i za Milan. Dobili su odličnog i provjerenog napadača samo za plaću, bez ikakve odštete. Mandžukić će, naposljetku, imati još jedan veliki poticaj.

- Drago mi je zbog Marija što se vratio u razine nogometa kojima pripada - kazao je Fabio Paratici, sportski direktor Juventusa, po saznanju dolaska Mandžukića u Milano. Posebna motivacija Paratici je u Mandžukićevu slučaju prije godinu i pol dana odigrao negativnu ulogu.

Bez obzira što je Sarri iznio da ga ne vidi u svojim planovima, Paratici je mogao zaštiti igrača kojem je nekoliko mjeseci prije potpisao novi ugovor s Juventusom. Nije to učinio jer je krivo procijenio, kao i Sarri, ne samo u Mandžukićevu, nego i nizu drugih slučajeva. Tablica i razvoj događaja u Torinu to daju naslutiti.

Da će se Mandžukić posebno motivirati da pokaže njemu i Juventusu ne samo da su pogriješili što su ga marginalizirali i primorali na odlazak, nego da nisu bili ni ispravni u tom odnosu, u to ne treba dvojiti. Štoviše. Dugo čekanje na novi klub možda je bilo motivirano i time da se vrati u optimalnu mu situaciju u Serie A...

Linker
24. travanj 2024 10:42