Giuseppe Meazza Stadion

 FABRIZIO CARABELLI Nurphoto Via Afp
OPERACIJA STADION

Milan i Inter imaju isti problem kao i Dinamo, ali oni gube 80 milijuna eura godišnje! Pale su i prijetnje

Birokracija unesrećuje dva velika milanska kluba, koji bi mogli preseliti u 10 km udaljeni Sesto San Giovanni
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. rujan 2022. 18:29

Kada je prije nekoliko mjeseci došao u prvu "izvidnicu" u Milano, američki poduzetnik Gerry Cardinale, kao novi vlasnik AC Milana, medijski je odmah poslao jasnu poruku gradskim vlastima. Sa zračne luke Malpensa uputio se u Sesto San Giovanni, dio "interlanda" metropole, koji je udaljen desetak kilometara od centra Milana. Tamo je, naravno uz prisustvo medija, Cardinale posjetio zonu Falck. Radi se o području veličine 1,5 milijuna četvornih metara, kojeg su do početka 1990-ih godina okupirali pogoni industrije Željezarije.

Gotovo tri desetljeća je taj prostor bio neiskorišten, a onda je vlasnik, korporacija Hines, pokrenula veliki biznis. Na tom će prostoru niknuti mnoštvo sadržaja za javne ustanove, zdanja Zdravog grada, razni Instituti, rezidencijalni kvartovi, trgovački i ini objekti, uz 450 tisuća četvornih metara zelenila...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Već tri godine Grad Milano je pod presingom AC Milana i FC Intera zbog projekta novog stadiona. No, kako to i u Italiji obično biva s projektima sportske infrastrukture, birokracija je glavni kočničar razvoja ideje novog stadiona u zoni San Siro. Kada su vlasnici Intera, obitelj Zhang, kao i Milana (prije Singer, sada Cardinale), ujedinjeni u projektu, izgubili strpljenje s gradskim vlastima Milana, počelo se javno najavljivati traženje novih područja u golemom prostranstvu metropole. Ključan problem gradonačelnika Giuseppea Sale jesu sve one Udruge i tijela koje se protive promjenama u zoni stadiona Meazza.

Čim su počele priče o novom stadionu i klubovi poslali gradonačelniku pismo namjere, 2019. godine, odmah su se javile Udruge Zeleni San Siro, pa onda ona koja je za zadržavanje Meazze (SI MEAZZA) i okuplja bivše predsjednike klubova, igrače i sve nostalgičare povijesti milanskog stadiona, te su postavljali nove prepreke za (brži) razvoj projekta. U međuvremenu su Inter i Milan odabrali projekt novog Meazze između dva ponuđena. Radi se o projektu Cattedrale (inspiriran katedralom - Duomo di Milano), objektu za 60 tisuća gledatelja, čiji je autor američki Populous. Taj nacrt obuhvaća (pred)uvjete koje je zahtijevao Grad, a to je uključenje dijela starog stadiona.

Novi stadion, naime, trebao bi se izgraditi stotinjak metara lijevo od aktualnog, gdje su sada velika parkirališta. Plan je da se na staroj Meazzi igra dok se gradi nova, a da onda u nekom trenutku počne rastakanje aktualnog stadiona, uz zadržavanje dijela tribina (jug i dio istoka) kao sastavnica rezidencijalnog centra, ogromnog parka i zone za građane.

Kako se obvezna javna rasprava, koja je trebala startati u veljači i trajati 40 dana, nije dogodila, vlasnici dva kluba shvatili su to kao još jedan znak otezanja i dodatnog gubljenja vremena i novca. Eto, u tom kontekstu je Milan, odnosno, Gerry Cardinale, osvježio "prijetnju" koju je najavljivao već prijašnji vlasnik (Fond Elliott) da će stadion graditi u Sesto San Giovanni. Tamošnji je gradonačelnik stavio "sve resurse" na raspolaganje, a zemljište potrebno za gradnju je privatno i lako rješivo (za kupiti), te su rokovi vrlo brzi. Milanski gradonačelnik Sala nije se uhvatio za tu udicu jer je između ostalog objavljeno da u tom području Falck praktično više nema slobodnih zona. No, isto je tako spoznao da ne može unedogled otezati rješenje problema stadion. Milan i Inter su gradske znamenitosti, strast milijuna navijača (građana), a i Milano kao grad ne može sebi dozvoljavati da ima staromodan i krajnje skup objekt.

Zato je Sala pozvao čelnike dva kluba u lipnju i dogovorio da se ubrzaju procedure i utvrdi hodogram do krajnjeg cilja, izgradnje Cattedrale. Javna debata počet će 19. rujna, pet pet će biti javne i za građane, a pet će biti sa strukom. Nakon 40 dana će se rezimirati primjedbe, sugestije, te stav Grada, Milana i Intera o tim novim prilozima. Ako sve bude po posljednjem dogovoru, a birokracija opet "ne uđe na teren", radovi bi konačno mogli započeti na proljeće iduće godine i završiti do 2027. godine.

Hoće li tako doista biti treba vidjeti...

Više ne žele čekati

Milan i Inter više ne žele čekati. Zajedno ili svaki za sebe tražit će nova rješenja jer, kako su istaknuli u studiji novog Meazze, očekivani novi prihod od 80 milijuna eura po svakom klubu za eksploatiranje stadiona svih sedam dana u tjednu, a ne samo za utakmice, postaje egzistencijalno presudan za željeni iskorak. (rm)

Godišnji najam 2 x 10 milijuna eura plus dodatni troškovi

Dva kluba godišnje plaćaju najam svaki po 10 milijuna eura, plus troškove održavanja travnjaka, komercijalnih prostora i slično. Prihodi za Milan i Inter, osim utakmice, praktično su simbolični i neusporedivi s prihodima koje ostvaraju klubovi kao Real, Manchester United, Barcelona i drugi, koji imaju "svoj" stadion. Posljedično su i natjecateljski manje moćni... (rm)

80 mil. € eura godišnje bio bi prihod svakog kluba na novom stadionu

80 mil. € eura godišnje bio bi prihod svakog kluba na novom stadionu

Linker
19. travanj 2024 20:33