Alessio Morgese/afp/profimedia
OSTALI BEZ SAMOPOUZDANJA

Milan upao u rupu bez dna: ‘Ovo je horor kojem se ne nazire kraj, izgubili su identitet prvaka‘

Dok se Inter, koji slavi i povratak Marcela Brozovića diže, njihov gradski rival tone sve dublje
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 07. veljača 2023. 07:24

Marcelo Brozović vratio se na travnjak u Derbyju della Madonnina nakon nepuna tri mjeseca stanke, a to je samo jedna u nizu sretnih vijesti za Inter. Dok pobjednička strana (1:0) govori o perfektnom izdanju i prema ostatku sezone gleda s opipljivom dozom optimizma, pratitelji Milana iz kola u kolo postavljaju isto pitanje: Može li gore od ovoga? Nakon svake utakmice odgovor je isti, potvrdan.

Svakako je ovih dana ugodnije u koži Interovog trenera Simeonea Inzaghija, koji je ulaskom u proljetni dio sezone ostvario sve zacrtane ciljeve. Iz zahtjevnog rasporeda Inzaghi je izvukao maksimum - drugo mjesto Serije A (43 boda), plasman u polufinale Kupa gdje ga čeka Juventus (26. travnja) i trofej Superkupa Italije dominantnom pobjedom (3:0) nad Milanom, prvom od dvije u razmaku od 18 dana. Druga je stigla u nedjelju - minimalna, ali dojmom jednako uvjerljiva.

- Iza nas je iscrpno razdoblje u kojem smo praktički sve rezultate ostvarili u skladu s očekivanjima, pogotovo ako uzmemo u obzir i iscrpljenost zbog Svjetskog prvenstva. Protiv Milana smo izgledali gotovo pa savršeno, da smo zabili još poneki gol, nazvao bih našu igru savršenstvom. Bila je to sjajna izvedba, užitak mi je gledati svoju momčad - poručio je Inzaghi nakon nedjeljnog derbija.

Remi protiv Monze i poraz od Empolija malo je pokvario siječanjski dojam, ali za Inter je u datim okolnostima najvažnije učvrstiti se među prve četiri momčadi. Bitka za prvaka ionako je svakim tjednom sve besmislenija jer za prestići Napoli (56 bodova) potrebno je neviđeno čudo. No, kada Giuseppe Meazzu preimenujemo u San Siro, situacija je jednaka katastrofi.

Iz lošeg u gore, tako su analitičari Sempre Milana opisali nedjeljnu izvedbu Rossonera. Trener Stefano Pioli, prošlogodišnji heroj, od početka godine na lošem je glasu jer Milan u svim natjecanjima bilježi sedam utakmica bez pobjede (5i i 2n), a Inter im je priredio četvrti poraz u nizu. Nakon derbija jasno je da Pioli nije u stanju pronaći rješenje. Pokušao je formacijom 3-5-2, pritom je iz startne postave izostavio najboljeg igrača ekipe Rafalea Leaa s premisom da se Portugalac "ne može snaći u sustavu s dva centarfora".Možda je u pravu, ali promakao mu je jedan bitan "detalj" - u takvom sustavu nitko od Milanovih igrača nije se mogao snaći. Derby della Madonnina dokaz je tomu, ne rezultatom, ali dojmom apsolutno da.

Milan nije uputio nijedan udarac u okvir gola, čitavih 90 minuta izgledao je poput momčadi iz donjeg doma koja sve nade polaže u bod svjesna da im je to maksimum, a samo faktor sreće i nepreciznosti protivnika spasio je Rossonere teškog poraza. La Gazetta dello Sport opisala je milansku obranu kao "horor kojem se ne nazire kraj", sa zaključkom da je Milan "izgubio identitet prvaka te izgleda kao da ga nikad nije ni imao". Zanimljivo, Pioli poraz objašnjava prijašnjim porazima, a u promijenjenoj taktici ne vidi problem jer, kaže, inače bi bilo još gore.

- Negativni rezultati oduzeli su nam samopouzdanje, to je normalno. Moramo početi ispočetka. Formacija? Siguran sam da bi rezultat bio još lošiji da smo igrali svoj uobičajeni nogomet. Protiv Intera smo bili čvrsti i mislim da na tome možemo graditi filozofiju - poručio je nakon poraza.

Siječanjska kriza, nastavljena u veljači, pomaknula je Milan s drugog na šesto mjesto ljestvice i sve upućuje na to da aktualne vlasnike Scudetta čeka borba za mjesto koje garantira Ligu prvaka. Talijanski mediji sigurni su da će Pioli, ne uspije li u tom pothvatu, postati bivši završetkom sezone. Ako ga uopće i dočeka na klupi San Sira...

Linker
03. svibanj 2024 02:32