Sigurno je jedino da San Siro odlazi u povijest

 Valentino Visentini/Alamy/Alamy/Profimedia
VELIKI PLANOVI

Milanski velikani ‘ratuju‘ za scudetto, a u pozadini se vodi jedna bitka koja određuje budućnost oba kluba

Inter i Milan se bore za naslov prvaka, ali i rješavaju pitanje svojeg novog stadiona
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. svibanj 2022. 10:09

Inter ili Milan, pitanje je znano, naslov će sigurno - u Milano! Tako ovih dana diše talijanski nogomet, dva milanska velikana, objektivno, jedini su još u igri za scudetto, nedjelja bi mogla sezonu Serie A približiti raspletu ili je dodatno zakomplicirati. Četiri kola prije kraja Milan ima dva boda više i na San Siru će ugostiti Fiorentinu, Inter će gostovati kod Udinesea. San Siro je rasprodan, crveno-crni dio Milana zahvatila je euforija, 11 godina Milan čeka naslov prvaka, Piolijeva momčad došla je vrlo blizu. Jedini tko može prekinuti snove jest najveći rival - Inter.

No, u sjeni borbe za najvažniji trofej u Italiji, mogli bismo uskoro gledati još jednu borbu dva milanska kluba, borbu za stadion. Ili, stadione. O čemu se radi? Milan i Inter prošle su godine potvrdili da će zajednički graditi novi stadion, radnog naziva Katedrala. Konačan projekt, iznosi i rokovi još su u povojima, međutim, dvije su stvari definirane; prvo, San Siro je prošlost, nije više isplativ, zastario je ne isplati ga se renovirati, gradit će se novi stadion. Drugo, gradit će ga zajedno Milan i Inter. Ali...

Milan je zadnjih dana pred promjenom vlasnika, ne promijeni li se štogod u zadnji tren, bahreinski Investcorp uplatit će oko milijardu eura i postati vlasnikom kluba. A kako se sve to događa baš u vrijeme ove velike euforije, u kojoj je Milan opet najveća priča u gradu, insajderi tvrde kako će jedan od prvih poteza novog vlasnika biti plan izgradnje novog stadiona. Ne ovog zajedničkog, već samo Milanovog.

Prema zamisli tog zajedničkog projekta, a kako piše La Gazzetta dello Sport, novi bi stadion imao manji kapacitet od San Sira, oko 60 tisuća mjesta, međutim, s obzirom na to da Milan u zadnje vrijeme rasprodaje svoje utakmice, bahreinska korporacija, navodno, razmišlja izgraditi novi stadion jednakog kapaciteta na Meazzi, oko 76 tisuća mjesta. Zamisao je da novi stadion bude u pogonu 365 dana u godini, donosi prihode, ali i da zbog velikog kapaciteta ulaznice mogu biti jeftinije i pristupačnije navijačima. Stadion bi bio obojen crveno-crnim bojama, isprepleten Milanovom poviješću.

No, ta mogućnost, piše Gazzetta, ne sviđa se Interu i mogla bi pokvariti planove njegovim vlasnicima. Naime, u tom klubu vode se idejom novog, zajedničkog stadiona, a svaka druga opcija radikalno bi povećala klupske troškove. Trenutno Milan i Inter godišnje plaćaju najam San Sira 10 milijuna eura ukupno, za Inter bi, ostane li jedini stanar na tom stadionu, najam bio previsok. Također, San Siro je, kao što su već svi zaključili, preskup za renoviranje, potpuno neisplativ pa bi u tom slučaju i Inter morao graditi novi stadion. No, dok bi zajednički stadion, kakav je sad u planu, počeo vraćati ulog nakon četiri, pet godina, ulog u vlastiti stadion, Interu bi se počeo vraćati tek nakon 10-12 godina, što znači da bi crno-plavi morali malo smanjiti apetite pri ulaganju u igrački kadar. Postoji, dakako, još jedan problem. S obzirom da se pitanje gradnje novog, zajedničkog stadiona ili renoviranja Meazze već godinama odgađa (zvuči poznato) i nikako da se s time i fizički krene, pitanje je koliko bi trebalo za izgranju čak dva nova stadiona?

Linker
17. travanj 2024 02:33