Nikola Moro napustio je moskovski Dinamo, te je
prešao u Bolognu

 Profimedia
NOVI IZAZOV

Moro za SN otkrio motive transfera: ‘Želim na SP. Mogu li naslijediti Broza? Nemam ništa protiv...‘

Hrvatski vezni igrač napustio je redove ruskog prvoligaša Dinama, u kojem je proveo dvije godine
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. rujan 2022. 15:10

Bologna je skromno krenula u sezonu, u uvodna tri kola Serie A osvojila je jedan bod, a u četvrtak igra sa Salernitanom i nada se prvoj pobjedi. Uoči te utakmice dobila je hrvatsko pojačanje, Nikola Moro potpisao je ugovor o jednogodišnjoj posudbi s pravom otkupa. Na press konferenciji na kojoj je predstavljen jedan je novinar ustvrdio kako ga trener Siniša Mihajlović hvali, ali i kaže da mora “nabaciti” koji kilogram...

- U Italiji je s time najmanji problem. Pojačat ću talijanske paste i sve će biti u redu - uz smijeh nam je kazao Moro, koji je više od tjedan dana u Bologni, pa se pomalo i aklimatizirao.

- Stigao sam sredinom prošlog tjedna, nekoliko sam dana obavljao liječnički pregled, potom su oni igrali u Milanu, da bih zatim odradio tri treninga s ekipom. Sve je OK, dobro se trenira, moram se nametnuti, pa ću vidjeti kako će biti.

Korak naprijed

Dvije godine proveo je u moskovskom Dinamu, a po medijskim napisima Bologna ga može otkupiti sljedećeg ljeta za 8 milijuna eura. Moskva je bila međustanica od HNL-a do Serie A. Je li Italija ono što ste željeli?

- Veliki je to korak naprijed i novo dokazivanje, šansa da okusim takvu ligu i da se pokažem na višem nivou. Moskva mi je puno donijela u svemu. Odigrao sam sve utakmice prošle sezone praktično po 90 minuta, u tekućoj već šest susreta. Konstantno sam bio u prvoj postavi i mogu reći da sam imao velike koristi od razdoblja koje sam proveo u Rusiji.

Niste osvojili trofej, međutim, značajan je interes europskih klubova za mlade igrače Dinama.

- Dinamo Moskva je zadnji trofej osvojio prije 27 godina i odavno nije bio plasiran među tri. Zato je naša prošla sezona bila vrhunska, ušli smo u finale Kupa, ali nažalost nismo pobijedili, jer da jesmo to bi bilo za povijest. Međutim, sada se sve tamo unazadilo, skoro svi stranci su otišli, čitam i ja za mlade igrače poput Zaharjana da su traženi.

U Bologni su od Hrvata igrali Bruno Petković i Damjan Đoković, te daleko ranije legende Bijelih Bernard Vukas i Frane Matošić. On očekuje napredak u karijeri, a je li na odlazak iz Rusije utjecao i rat?

- U Moskvi je bilo sve super i dobro, ali moj je motiv bio da se dokažem na višoj razini, da se vratim u Europu. Serie A je stepenica iznad ruske lige. Što se tiče cijele te situacije, kad je tek krenulo bio je puno veći presing, značajan broj igrača napustio je Rusiju, međutim, kod mene je presudila želja da se natječem u kvalitetnijoj ligi. Imali smo TOP sezonu, ali izbačeni smo iz Europe, nakon toga su nekako svi potonuli, malo se narušila cijela ta priča, a mene vuku sportski motivi.

Di Vaio me uvjerio

Kako je sada živjeti u Moskvi? Je li se što promijenilo?

- Da je loše otišao bih puno ranije. Ne, sve je u redu, sve je korektno, život se odvija normalno. To je najvažnije i to je ostavilo nas strance u klubu. Razgovarali smo o tome i nitko nije otišao kad je počeo rat, jer život je tekao dalje.

Koliko znate o Bologni? Mnogi će reći da je to solidna momčad za sredinu tablice.

- Bologna je stabilna momčad u Serie A, obično na sredini tablice. Imamo dobru ekipu, iako je lošiji ulazak u sezonu vjerujem da se to može početi mijenjati već od ove utakmice sa Salernitanom, te da će potom biti puno bolje. Osobno očekujem da igramo dobro, da ja igram dobro, da se nametnem i za godinu dana vidimo gdje smo i što smo.

Je li vam talijanska liga i ranije bila favorit?

- Mislim da će mi odgovarati. Serie A je bila jedno od prvenstava o kojima sam razmišljao dok sam igrao u Rusiji kao potencijalnom mjestu za nastavak karijere. Drago mi je što je ispalo tako.

Trener Bologne je Siniša Mihajlović, kakvu ste imali komunikaciju s njim? Je li on inzistirao na vašem dolasku? Kako vas je dočekao?

- Prije dolaska razgovarao sam sa sportskim direktorom Marcom di Vaijom i tehničkim direktorom Giovannijem Sartorijem. S trenerom nisam previše pričao niti nakon što sam stigao, jer dva-tri dana sam bio po liječničkim pregledima, potom su oni igrali u Milanu, nismo stigli. Postupno ulazim u sve to.

Marco di Vaio je nekad bio brzonogi napadač brojnih klubova, tako i Bologne. Što vam je kazao?

- On me uvjerio da dođem, da ozbiljno računaju sa mnom, da me svi žele u klubu, da bi bili sretni i zadovoljni ako im se pridružim, te da trebam to napraviti.

‘Šestica’ mi odgovara

Koja vam je omiljena pozicija?

- Zadnje dvije godine igram “šesticu”, tu se stvarno dobro osjećam i to je sada moje mjesto. Najviše mi odgovara. Prije sam igrao “osmicu”, i u Dinamu i kroz sve mlađe uzraste, volio sam taj nogomet box to box, međutim, najviše sam napravio na “šestici”.

Na zadnjem veznom je karijeru u Italiji izgradio Marcelo Brozović, iako prije toga isto tako nije bio “šestica”. Možete li biti njegov nasljednik?

- Broz je TOP igrač, jedan od naših najboljih i ne bih imao ništa protiv. Međutim, to je daleko, treba sve postupno raditi u životu, nemam potrebe o tome ni pričati.

Očekujete li da ćete kroz igranje u Serie A postati standardan reprezentativac?

- Nadam se da hoću. Kroz Serie A i dobre igre u njoj mogu se nametnuti, a i želim. To mi je jedan od ciljeva.

Bili ste u Kataru na turniru s Vatrenima u ožujku, mislite da će biti mjesta za vas među 26 na Svjetskom prvenstvu?

- Svakako mi je to želja, to mi je veliki motiv, zato i govorim da se moram što prije prilagoditi na Italiju i igru ovdje, kako bi to bilo OK. Jedno je Rusija, drugo je Serie A, više se prati, pod većim je povećalom, kvalitetnija je, ako se ovdje dokažem mogu očekivati poziv. Ali polako...

Uskoro će Liga nacija, utakmice s Danskom i Austrijom.

- Reprezentacija ima kvalitetu za velike rezultate, međutim, za najave od mene nema potreba. Treba ići polako i postupno, pa će sve završiti kako treba.

Doživjeli ste iz prve ruke Katar, kakvo će biti SP?

- Dvaput sam ove godine bio tamo, u siječnju s klubom i potom s reprezentacijom. Klima je u siječnju bila ugodna, rekao bih dosta prohladna, ne znam kako će biti u studenome i prosincu. Bit će dobra navijačka atmosfera i vjerujem da će biti pravo Prvenstvo. Iako je za navijače malo daleko...

U Serie A očekujem igrački napredak

Kako gledate na Serie A? Milan brani titulu, Inter ju je lani ispustio, Juventus je želi vratiti...

- To je jedna od najtežih liga, i taktički i fizički. Ima puno vrhunskih ekipa, ne samo ove tri, nego još dosta klubova koji su velika imena u svijetu nogometa. Očekujem da ću kroz Serie A, utakmice i treninge, dosta napredovati.

Planirate da ćete ostati duže od jedne godine?

- Pa da, ali sve će se vidjeti. Nadam se da ću se što prije prilagoditi, sve poloviti... Da će moje igre izgledati kako treba.

Osim Serie A kao jake lige, što vas još privlači u Italiji?

- Veselim me prije svega što sam bliže kući. Sad je puno bolja situacija za doći doma, a i mentalitet i atmosfera ovdje su slični kao kod nas, to mi odgovara. Radujem se životu Bologni, mislim da će biti ugodno, da ću uživati. No, najvažnije je da bude dobro što se tiče nogometa. I sve ostalo će u tom slučaju biti u redu.

Dobra smo generacija, Martin Erlić me nije iznenadio, znam ga još iz Dinama

Vaša generacija igrača rođenih 1998. godine igrala je četvrtfinale na kadetskom Svjetskom prvenstvu. Jeste li zadovoljni što ste dosad napravili?

- Baš sam nekidan o tome razgovarao, o tom Svjetskom prvenstvu i nama igračima, gdje smo sada. Ima nas dosta koji igramo ozbiljan nogomet, eto Brekalo, Sosa, Šemper, Ivanušec, Majer je također 1998. godište, Soldo igra u Belupu... Bilo je tu još niz igrača koji nisu došli na takvu razinu, ali teško je očekivati da od jednog godišta više od pedeset posto momčadi stigne do ozbiljnog nivoa. Dobra smo generacija.

Isto godište je i Martin Erlić, nije bio na tom SP-u, ali kasnije ste igrali u mladoj reprezentaciji. Je li vas iznenadio njegov uzlet?

- Nije, znam ga dugo, još smo u Dinamu zajedno trenirali... Zbog njega mi je posebno drago, znam kakav je momak. Za Erlića sve najbolje.

Martin Baturina će biti odličan

Čak i ako se ne vraćamo na Zvonimira Bobana ili Luku Modrića, držimo li se novijih vremena, u Dinamu su se afirmirali brojni Dalmatinci. Poput vas, eto sada Martina Baturine, pa već dolazi Marko Brkljača, koji je prešao među Modre iz Hajduka ovog ljeta. Dinamo uzima najbolje igrače iz Dalmacije, to je još jedan razlog zašto nije čudno što je ispred Hajduka.

- Što se mene tiče, iz Hajduka sam otišao sam 11 godina. Nije isto otići sa 20 ili 25 godina ili 11, bio sam dijete. To se ne može uzimati za ozbiljno. Vidim da Martin igra super, mislim da će biti odličan igrač - kazao je Nikola Moro.

66 utakmica odigrao je Moro za Dinamo M., zabio je pet golova

9 milijuna eura trenutačna je vrijednost Nikole More na TM-u

Linker
20. travanj 2024 06:30