Ivan Jurić

 SYLVAIN THOMAS Afp
NEDOPUSTIVA SITUACIJA

Na meti navijača najčešće je Lukaku, sramotne uvrede doživljavaju stalno i dva Srbina, a sada i hrvatski trener

Pogrdama i izljevima rasizma u Serie A nisu izloženi samo tamnoputi igrači
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 28. svibanj 2023. 14:27

Prošloga je tjedna napadač madridskog Reala Vinicius Junior doživio bestijalne rasističke uvrede na stadionu Mestalla u Valenciji. Brazilac tvrdi kako je to samo segment traumatične priče, koja se proteže španjolskom La Ligom. Vinicius je gotovo identične vulgarnosti doživio od navijača Atletica, Barcelone, Valladolida, Mallorce... Zbog učestalog vrijeđanja ("crnačko govno", "glupa crnčugo", onomatopeja majmunskog glasanja... samo su neki od detalja s kojima se susreće) Vinicius je Španjolsku prozvao – "zemljom rasista", a Real pokrenuo pravnu proceduru s ciljem zaštite svog igrača!

No, je li Španjolska jedina "rasistička zemlja" u Europi? Gotovo identične scene mogu se doživjeti i na talijanskim stadionima. Na udaru rasističkih eskapada tamo je najčešće napadač Intera, Romelu Lukaku. No, pogrdama i izljevima rasizma u Serie A nisu izloženi samo tamnoputi igrači. Primjerice, napadač Juventusa Dušan Vlahović često je metom frustracija i uvreda suparničkih navijača.

Na gostovanju njegovog kluba u Bergamu, gotovo cijelu utakmicu navijači Atalante skandirali su srpskom igraču:"cigansko govno"! Identični je tretman imao i trener Sampdorije Dejan Stanković na gostovanju kod Rome. Svaki puta kada bi ustao s klupe, mogao je čuti riječ:"Cigane"!

No, nije bolje (od Srba) prošao niti hrvatski trener Ivan Jurić. I njega su navijači domaće Spezije cijelim tijekom subotnje utakmice s Torinom častili skandiranjem – "cigane". Čak je sudac Guida na dvije minute prekinuo susret, koji su gosti lako riješili u svoju korist (pobijedivši 4-0). Kako bi smirio domaće "tifose" preko razglasa se javio i službeni spiker...

- To su postale već uobičajene uvrede. Pokušao sam ne reagirati, ali nije lako. Sudac je dobro postupio, prekinuvši utakmicu. Ali, logično je da se u ovakvim situacijama ne osjećaš dobro. Uvrede su ovoga puta bile upućene samo meni, međutim, općenito nije ugodno kada čujete da navijači nekome viču – "cigane", "majmune", "crnčugo"... U redu je ako vam viču "klaune", ali ovo su već gadne uvrede... – konstatirao je Jurić na press-konferenciji poslije utakmice.

Linker
25. travanj 2024 06:23