MARCO BERTORELLO Afp
POTRES U VELIKANU

Najteža istraga u povijesti Juventusa!? ‘Ovo može dovesti i do ispadanja iz lige‘

‘Protuzakonito ponašanje koje im se stavlja na teret je bez presedana‘, smatra ugledni pravnik
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 05. prosinac 2022. 16:58

Afera koja trese Juventus mogla bi se za talijanskog velikana pokazati još težom od slučaja ‘Calciopoli‘ iz 2006. godine, zbog kojeg je Stara dama izbačena u Serie B.

Juventus je trenutačno pod istragom zbog navodnih tajnih dogovora s igračima o isplatama punih iznosa plaća u razdoblju pandemije covida-19, odnosno tijekom tri mjeseca u 2020. godini, iako je klub objavio kako će reducirati plaće za četiri mjeseca. Prema podacima koji su dosad procurili u javnost, u priču je uključeno do 17 igrača, a u igri je ukupno 60 milijuna eura.

Cijenjeni talijanski pravnik Mattia Grassani, odvjetnik specijaliziran za sportsko pravo, smatra kako se radi o najtežoj istrazi u povijesti Juventusa.

- Protuzakonito ponašanje koje im se stavlja na teret je bez presedana. Na sportskoj razini riskiraju više od kazne ili skromne kazne. Sve bi to moglo dovesti do teške kazne, tako kaže pravilo u slučaju krivotvorenja dokumenata. Naime, ako je klub ušao u sezonu zahvaljujući ovim sredstvima, može biti isključen iz nje. To može dovesti i do ispadanja iz lige – izjavio je Grassani za Radio Rai1.

Dodao je kako će sportsko pravosuđe u ovom slučaju biti veoma brzo, za razliku od civilnog, pa se odluka može očekivati još tijekom ove sezone. Grassani pozitivnim znakom smatra kolektivnu ostavku upravnog odbora Juventusa,

- Juventus je na ovaj način odsjekao prošlost, ali to nije dovoljno da umanji ozbiljnost činjenica, ako se one utvrde. To je signal koji puno govori o želji kluba da izolira uključene elemente – smatra talijanski odvjetnik.

Situacija je, dakle, ozbiljnija nego 2006. godine.

- Jedno je prilaziti sucima, drugo je ‘drogirati‘ klupske račune. Time se krši natjecanje s drugim klubovima i narušava regularnost lige. Ne mogu uložiti kapital u klub putem Panini naljepnica ili Monopoly kartica da bih promijenio svoju situaciju – slikovito je opisao Grassani.

Objasnio je i u kojoj su mjeri u ovom slučaju povezani sportski i pravni postupak.

- Tehnički su to dva neovisna puta. U mnogim slučajevima vidjeli smo oslobađajuće presude s jedne i osuđujuće presude s druge strane. Sportska pravda bit će na prvom mjestu, a kaznene istrage u međuvremenu neće donijeti presudu. Jasno je da će morati uzeti u obzir kazneno pravosuđe, ali će kriterij biti autonoman. Moraju se eliminirati trule jabuke, bilo da se radi o Juventusu ili Borgorossu – zaključuje Mattia Grassani.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. siječanj 2023 16:50