Navijači Napolija pripremaju se za novu titulu

 ANDREAS SOLARO Afp
PLUS 13

Najuvjerljivija momčad - dok velikani posustaju, oni grade sve veću prednost na vrhu tablice

Napoli je posljednji put bio prvak 1990., kada je momčad predvodio Diego Armando Maradona.
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 31. siječanj 2023. 09:15

Iako je tek kraj siječnja, nigdje u Ligama petice nije toliko jasno pitanje prvaka kao što je to slučaj u talijanskoj Serie A. Napoli je pogotkom Giovannija Simeonea u 86. minuti susreta protiv Rome, došao do pobjede 2:1 i nova vrijedna tri boda koja su ih od drugoplasiranog Intera udaljila na golemih 13 bodova prednosti. Dok njihovi glavni rivali u borbi za naslov redaju kikseve, trupe Luciana Spallettija s ocjenom odličan polažu ispite i marširaju prema osvajanju Scudetta. Crveni tepih u Napulju je već izvješen, je li konačno došao kraj 33-godišnjem čekanju za ovakav podvig?

Roma je na Stadion Diego Armando Maradona stigla željna krvi. Nakon tri pobjede u nizu, u 20. kolu domaćeg prvenstva nadali su se da mogu raniti i Napoli. Victor Osimhen u 17. odnosno Stephana El Shaarawyja za 1:1 u 75. minuti bili su strijelci na utakmici koja se čini da će završiti podjelom bodova. Međutim, ukazao se sin poznatog trenera Diega Simeona i nekoliko minuta prije kraja utakmice poentirao za veliko slavlje.

- Ovo je bila momčadska pobjeda - rekao je Spalletti nakon susreta pa nastavio:

- Samo kada imate tako složnu grupu možete dobiti ovakve utakmice. Svi su odigrali ključnu ulogu, oni koji su startali kao i oni s klupe. To je razlika koja krasi ovu ekipu - apostrofirao je zasluge Simeonea koji je u igru ušao deset minuta prije nego li je postigao zgoditak.

Posljednji put kad je Scudetto stigao u Napulj, bilo je u sezoni 1989./90. Diego Maradona tada je sa 16 golova predvodio momčad juga Italije prema uspjehu. Iako je ostalo još 18 kola za odigrati do kraja sezone, situacija u prvenstvu ide im na ruku.

Aktualni prvak Milan koji im je dugo puhao za vratom, trenutno je u krizi. Rossoneri ne znaju za pobjedu već četiri utakmice, a samo su u prethodnom tjednu doživjeli dva debakla. Najprije su kod Lazija poraženi 4:0, da bi ovoga vikenda pred svojim navijačima izgubili 5:2 protiv Sassuola, zbog čega su pali na peto mjesto. Juventus koji je pak kažnjen s oduzimanjem 15 bodova usred sezone zbog financijskih nepravilnosti, kiksao je ovog vikenda protiv Monze (2:0). Jedina momčad koja se još može smatrati kao netko tko bi napolitancima mogao pomrsiti račune jest Inter. Momčad Simonea Inzaghija jedini je klub koji im je ove sezone nanio poraz (1:0), ali i njihova je forma puna oscilacija. U posljednjih pet susret upisali su tri pobjede, poraz i remi. Ipak, Spalletti ne želi već sada otvarati šampanjac i početi slaviti, jer dug je put pred njima.

- Sada možemo gledati naprijed prema sljedećoj utakmici. Svjesni smo prednosti koju imamo, ali ništa još nije u našim rukama. Samo moramo nastaviti naporno raditi kao do sada - zaključio je.

Linker
20. travanj 2024 09:37