Pašalić u slavlju sa suigračima

 LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA
INTERVJU ZA SN

Najveće iznenađenje Vatrenih, skoro svaki udarac mu ulazi u gol! ‘Pa ja sam puno zabijao još u Hajduku‘

Pašalić je srušio i osobni rekord u jednoj sezoni u ligama Petice, tek je jednom bio bolji u dresu Hajduka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. travanj 2022. 09:24

Mario Pašalić zabio je Veneziji za 1:0. Atalanta je na kraju dobila 3:1, otpratila domaćina u drugu ligu, a on je stigao do deset golova u Serie A u tekućoj sezoni. Prvi je Hrvat s dvoznamenkastim golgeterskim uratkom u ligama Petice, iako se bliže završni metri.

Svestrani veznjak, koji na sportsko bojište izlazi opremljen kao američki komandos - najmodernijim nogometnim naoružanjem, igrom s obje noge, glavom, taktičkim širinom, osjećajem za gol... u svim je natjecanjima dao 11 pogodaka i dodao devet asistencija pa je po tim brojkama najučinkovitiji Vatreni u 2021/22., od onih koji nose dresove klubova iz pet najjačih liga. Mario Budimir najbliži mu je po cifri pogodaka jer zabio je sedam u La Ligi te jedan u Kupu kralja, nakon serije od pet u pet zadnjih nastupa, ali nitko nije ni na obzoru po pitanju dvadesetke u zbroju golova i asistencija. Pamtimo i daleko bolje pucačke učinke Hrvata, lani je Kramarić u Bundesligi zabio 20, i to potvrđuje da napad nije nimalo slučajno vruća tema u analizama naše nacionalne vrste.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Gledajući samo prvenstvene utakmice nakon Pašalića (10) i Budimira (7) po realizaciji je Brekalo sa šest zgoditaka za Torino, potom Perišić sa pet golova iako igra lijevog bočnog u Interu, a Kramarić je i dalje u Hoffenheimu na četiri. U rubrici "asistencije" vodeći su Kramarić i Majer sa osam, prate ga Pašalić i Sosa sa sedam, Perišić je na šest, Kovačić, Modrić i bivši Vatreni Rakitić na pet.

Pašalić je srušio i osobni rekord u jednoj sezoni u ligama Petice, tek je jednom bio bolji u dresu Hajduka kad je stao na 11 golova. Sad ima još vremena da i tu brojku preskoči. Pitali smo ga je li mu ovo najbolja sezona ili je neka ranija ipak bila kvalitetnija?

- Ne razlikuje se pretjerano od ostalih koje sam odigrao za Atalantu - kazao je da bi istaknuo:

- Igram na dobroj razini cijelo razdoblje otkako sam u Atalanti, s time da je ova sezona dosad statistički, što se tiče golova i asistencija najbolja.

Biti golgeter iz drugog plana, a samo je jednom sa Sampdorijom startao kao centarfor iako je u nekima tijekom igre prebačen u špicu. često i je veće umijeće nego s pozicije klasičnog napadača. Kolumbijac Zapata i on sa po deset hitaca u mrežu prvi su strijelci Atalante u Serie A. Daleko iza su Malinovskyi i Muriel sa šest. Iako je Zapata igrao samo 20 utakmica zbog ozljede, a Pašalić 32. Statistika SofaScorea kaže da je u prvenstvu započeo 21 susret, a po nastupu ima 54 minute na terenu. Dakle, zabijao je svakih 173 minute. U dvije utakmice jedan je gol njegov…. I to iz 1,3 šuta po utakmici. Imao je 35,4 dodira s loptom po utakmici, pasove dijelio s preciznošću 80 posto. Bilo je i promašenih prilika, i kreiranih šansi koje suigrači nisu zabili. Trener Gian Piero Gasperini intenzivno rotira ekipu, tako je i njega stavio na niz pozicija, bi li pružio još više da ima standardizirano radno mjesto?

image
FRANCESCO SCACCIANOCE Nurphoto Via Afp

- Rotiranje ima prednosti i mana. Vjerojatno bi mi bilo lakše kad bih imao svoju stalnu poziciju, međutim navikao sam kroz karijeru na mijenjanje uloga. Brzo se prilagodim onome što trener traži od mene. Pokušavam ispuniti sve zahtjeve koji mi se zadaju. Tijekom sezone našao sam se na brojnim pozicijama, ali zanimljivo je da i unutar same utakmice, u tih 90 minuta ili koliko sam već na terenu, znam promijeniti i odigrati 4-5 pozicija.

Minulo je stotinu godina otkako je Lon Chaney prozvan "Čovjekom s tisuću lica", ali američki velikan nijemog filma to je činio na glumačkoj sceni dok Mario bez šminke i naučenih poza demonstrira što je to nogometni all-rounder. No, njegova je najveća snaga pred suparničkim golom. Iako je ove sezone povećao cifru asistencija, završni konto uvijek pokazuje više pogodaka.

- Spomenuli ste već prije da sam zabio jedanaest golova u Hajduku, to je bila moja prva seniorska sezona, jednostavno taj osjećaj za gol nosim u sebi od početka. U mlađim kategorijama sam također uvijek davao jako puno golova. S obzirom da Atalanta igra nogomet kakav igra, znate i sami, s vrlo mnogo stvorenih šansi, a ja igram ofenzivniju varijantu veznjaka, a ponekad i napadača, od tuda veliki broj golova, ali i asistencija.

Gasperini u Bergamu uživa golem ugled jer napravio je veliki posao i digao klub do visina na kakvima nikad nije bio, međutim neke ključne utakmice u Ligi prvaka, Europskoj ligi, ali i talijanskim natjecanjima startao je bez Pašalića. U pojedinima ga nije ni uveo i - slučajno ili ne, gubio je. Kako je to doživio, je li bio razočaran, pitali smo ga.

- Istina je da nisam startao u nekim bitnim utakmicama ove sezone. Naravno da bih volio biti u početnoj postavi i pomoći ekipi, pogotovo dok sam u dobrom naletu. Međutim, trener je taj koji donosi taktičke odluke i treba ih poštivati, čekati šansu s klupe te biti spreman u svakom trenutku.

Zašto su rezultati Atalante pali?

- Prvi dio sezone bio je jako dobar, na razini prethodnih, ako ne i bolji. Međutim, u nastavak smo ušli slabo, zapali u krizu i gubili neke susrete s objektivno lošijim protivnicima. Teško mi je pronaći pravi razlog. Ima dosta faktora koji mogu utjecati na to. Pojedine ključne igrače smo zbog ozljede imali izvan stroja na duže vrijeme, a neki su promijenili sredinu…Međutim, unatoč slabijem drugom dijelu prvenstva i dalje smo u borbi za mjesta koja vode u Europu. To bi također bio uspjeh, da još jednu sezonu u nizu izborimo nastup u nekom od UEFA-inih natjecanja.

Ugovor s Atalantom veže vas do ljeta 2025. godine, no menadžer Marko Naletilić ima kontakte u brojnim klubovima, pa ostajete li sigurno ili bi o tome moglo biti razgovora?

- Igrač sam Atalante, imam dugogodišnji ugovor s klubom i fokusiran sam na završnicu prvenstva.

Finiš Serie A napet je na vrhu, kakav rasplet očekujete, hoće li Ivan Perišić i Marcelo Brozović s Interom ponovno osvojiti scudetto, možda i dvostruku krunu jer u finalu Kupa igraju s Juventusom. Ili…

- Bit će zanimljivo do samog kraja. Jedan bod je razlike između Intera i Milana. S obzirom na trenutnu formi i raspored, što je jako bitan faktor, mislim da mala prednost ide Interu da obrani titulu prvaka - konstatirao je Pašalić.

Njegova je šansa da "skine" i 11 golova u sezoni 2013/14 zabijenih u HNL-u za Hajduk, kad je imao 19 godina.

Linker
20. travanj 2024 15:31