Izbornik Italije također je u problemima
 AFP
KAOS NA ČIZMI

Nakon ‘bombastične‘ najave zabrane: Pitanje je samo tko bi i kako nogometašima zabranio kretanje!?

Prema odluci određenih regionalnih stožera reprezentativci ne smiju napuštati gradove
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. studeni 2020. 20:30

Kada je lokalni stožer u Napulju naredio nogometnom klubu iz istoimenog grada da ga ne napušta, mnogi su mislili da je to samo jedan administrativni protokolarni poziv koji će ostati bez odjeka. No, u klubu su, na čelu s vlasnikom Aureliom De Laurentiisom, procijenili da to ipak moraju poslušati i zato nisu otputovali na utakmicu s Juventusom u Torino.

Bez razumijevanja

Nogometni savez Italije, odnosno organi Udruge prvoligaša nisu imali nikakvog razumijevanje za Napolitance, osim što su im odmah poručili da moraju ići u Torino poštujući protokol koji su nogometne institucije utvrdile s državnim institucijama. Kada Napoli nije došao na Allianz Stadium u Torino, odluka je bila da se utakmica registrira 3:0 bb za Juventus, a Napoli je k tome kažnjen oduzimanjem jednog boda!

Sljedećih odluka sličnog tipa u lokalnom stožeru Napulja nije bilo, ali i da jest vjerojatno ga u klubu više ne bi poslušali. Da nije dogovora države i nogometa, Serie A kao ni ostale lige ne bi se uopće igrale. Dok država ne odluči da se nogomet mora zaustaviti, do tada ne može lokalni stožer zabraniti aktivnost ili putovanje klubovima. Oni imaju poseban protokol, stalno su pod kontrolama i testiranjima, žive praktično u “balonu”, sve to i podosta košta, i zato igraju...

No, u nedjelju su regionalni stožeri izdali priopćenje da zbog onih igrača koji su zaraženi virusom COVID-19 njihovi suigrači (kontakti) u Romi, Laziju, Sassuolu, Fiorentini i Genoi ne smiju putovati izvan grada! Što se tiče igrača Intera, oni mogu otići na reprezentativne akcije, ali isključivo privatnim prijevoznim sredstvima i avionima. To je izazvalo podosta kaotičnu situaciju, jer je mnoštvo igrača iz spomenutih klubova koji su se trebali odazvati reprezentativnim obvezama.

Mancini u mukama

Među inima je u problemima i talijanski izbornik Roberto Mancini, kojemu čak 11 igrača tom odlukom može doći u pitanje za nastup protiv Estonije, Poljske i BiH.

Dok ovo pišemo znamo da su se, primjerice, Badelj (Fiorentina), Brozović i Perišić (Inter) priključili hrvatskoj reprezentaciji u Istanbulu. Što samo potvrđuje da će se, iako još to nije javno obznanjeno, “naći neko rješenje” da budu zadovoljeni i protokoli na svim razinama, ali i nogometaši...

Problem hijerarhije u odlučivanju tko može putovati, igrati, tko ide u preventivnu samoizolaciju, a tko ne mora, jedan je problem za talijanski nogomet. Drugi je problem različitost pristupa protokolima.

Upravo je zato glavni direktor Intera, Giuseppe Marotta, javno iznio veliko nezadovoljstvo što se zbunjujuće tumačenje odražava i na (ne)regularnost natjecanja. Marotta smatra da mora intervenirati resorni ministar mladeži i sporta, Spadafora, i unijeti više svjetla o tome kako se tko ima ponašati. Ako postoji jasan dogovor na razini državnih i nogometnih institucija, kako se može i treba odigrati prvenstvo, onda se ne može dogoditi, tumači Marotta, da neki lokalni stožer nametne svoje stavove i time dovodi u neravnopravan položaj klubove.

Utjecaj na regularnost

To je po Marotti, a ima većinom saveznike u tom stavu, direktan utjecaj na regularnost natjecanja. Idućih će dana to svakako biti vruća tema na Apeninima.


Talijanima je polemika modus vivendi u svemu i ne gube ni najmanju priliku da to pokažu. Sve što ima veze s pandemijom, a posljedično i s vrlo velikim interesima, ogroman je poligon nadjačavanja svih struktura...

Rješavanje žalbe

Onaj koji vjeruje da će novonastali slučaj oko zabrane kretanja igrača izvan mjesta boravka biti od koristi njegovu klubu, to je Aurelio De Laurentiis. Upravo je u tijeku rješavanje žalbe Napolija na odluku da izgubi za zelenim stolom utakmicu s Juventusom te da ostane bez jednog osvojenog boda. Po De Laurentiisu, klupska odluka da posluša naputak lokalnog stožera bila je ispravna i zato ne bi smjeli biti kažnjeni...

Linker
26. travanj 2024 17:24