Igor Tudor

 ETTORE GRIFFONI Nurphoto Via Afp
SPLIĆANE BRANE ČAST

Nakon smjene Kovača, Hrvatska ostala na samo dva trenera u Ligama petice. Susjedi su na ljestvici...

Relativno su mladi, ali već prilično iskusni treneri jer promijenili su brojne klubove...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. siječanj 2022. 15:32

Nakon što je Niko Kovač smijenjen u Monacu, dvojica hrvatskih trenera ostala su u ligama Petice. Splićani Ivan Jurić i Igor Tudor. Na ljestvici Serie A bolje stoji Jurićev Torino, koji je jedanaesti sa 25 bodova, a Tudorova Hellas Verona je 12. sa 24 boda. Jurić ima skor sedam pobjeda, četiri remija i osam poraza uz gol razliku 23:19. Tudor je na šest pobjeda, šest neodlučenih i sedam poraza, njegovi su dali 34, a primili 32 pogotka.

Jurić i Tudor su relativno mladi, ali već prilično iskusni treneri jer promijenili su brojne klubove. Pritom je Jurić vodio momčad iz Verone protekle sezone i bio vrlo uspješan. To je i nagnalo gazdu Torina Urbana Caira i njegove ljude da ga dovedu u taj klub koji nikako da dođe do željenih rezultata. Jurić je tijekom ljeta tražio pojačanja i žalio se na kadar, dobio je "sve igrače koje je htio" ustvrdili su u upravi, no i dalje je u tijeku stvaranje ekipe. Rezultati su promjenljivi, a nedostaju pojedini profili igrača.

image

Igor Tudor

FRANCO ROMANO Nurphoto Via Afp

Jurić je kao trener sljedbenik Gian Piera Gasperinija, to znači napadački i otvoren nogomet, ali i fizički moćan. Kad bi uspjeli spojiti dvije pobjede bolje bi stajali na tablici, no u međusobnom susretu svladali su Hellas Veronu 1:0 i to ih drži ispred Tudorove ekipe. Kako je Jurić dosad radio u slabijim talijanskim klubovima mnogi će reći da bi mu trebalo dati jaču momčad kako bi se vidjeli njegovi trenerski dometi. Jednom možda i to doživi. Glavni zadatak i Bikova i Verone je ipak ostanak u elitnom razredu.

Za Torinu igraju Hrvati Josip Brekalo i Marko Pjaca. Brekalo je na početku dobivao komplimente novinara, međutim, kasnije je bilo i lošijih izdanja, pa i klupe. Igrao je 13 utakmica u Serie A, od toga je započeo 11, po dvoboju u prosjeku 71 minutu. Zabio je tri gola. Marko Pjaca je i ove sezone imao neke probleme s ozljedama, ali manje nego ranije. Nastupio je u trinaest susreta u talijanskom prvenstvu, u sam navrata je startao. Prosječno je igrao 49 minuta po utakmici i dao je također tri gola. Očito je da mu nasušno treba da duže bude zdrav i ima kontinuitet nastupa.

image

Ivan Jurić

MATTEO BOTTANELLI Nurphoto Via Afp

Tudor je odabran u Veroni kao čovjek koji će preuzeti momčad od Jurića. Trenutačno je u seriji od četiri utakmice bez pobjede, od toga je tri zaredom izgubio, da bi u zadnjoj igrao neodlučeno. Jedno je vrijeme uživao u lovorikama, posebno nakon pobjeda nad Romom, Lazijom i specijalno kad je matirao Juventus, ali slabiji rezultati s manjim ekipama koštali su ga boljeg mjesta na tablici. Tudorova ekipa je doista vrlo nepredvidljiva, puno zabija, igra atraktivno, ali i puno prima. Ima kvalitetnih igrača, međutim znaju im se dogoditi loši dani. Za razliku od Jurića koji je vezan za Italiju, Tudor je radio i u Hajduku, Grčkoj te Turskoj, a prije Verone u Serie A vodio je Udinese. I to dvaput. Bio je i pomoćni trener Andrei Pirlu u Juventusu.

U Veroni su u jesenskom dijelu od Hrvata igrali Nikola Kalinić, Boško Šutalo i Ivor Pandur. Kalinić je u Serie A dao tri gola, a samo je četiri susreta započeo, te u pet navrata ušao s klupe, igrao je 36 minuta u prosjeku po utakmici. Šutalo, koji je na posudbi iz Atalante, ima 10 nastupa, dva u startnih 11, a vratar Pandur je branio samo jednu utakmicu u kojoj je inkasirao tri gola. Suparnik je bio Sassuolo.

Linker
26. travanj 2024 07:47