FABIO FAGIOLINI/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Fabio Fagiolini/zuma Press/profimedia
‘SVI BI SE TREBALI SRAMITI‘

Nakon Srbina, izvrijeđali i Jurića, Hrvat napustio teren: ‘Pokušavam ostati miran, ali ovo je neizdrživo!‘

Talijanski navijači već duže vrijeme vrijeđaju Balkance, naš trener boji se da to postaje trend
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 28. svibanj 2023. 11:32

Tjedan dana nakon skandala u La Ligi, gdje su navijači Valencije sipali teške riječi na račun zvijezde madridskog Reala Viniciusa Juniora, uvredljivi povici diskriminacije zabilježeni su u Seriji A, a meta je bio Ivan Jurić. Hrvatski stručnjak sa svojim je Torinom prohujao Spezijom (4:0), no tijekom utakmice suočio se s uvredama na nacionalnoj osnovi.

- Govorili su mi da sam cig**. To su uobičajene uvrede u talijanskom nogometu, nevjerojatno je da takvo nešto postoji u 2023. godini. Uvijek pokušavam ostati miran u takvim situacijama, prisiljavam se da ne reagiram, ali nakon nekog vremena više ne možete izdržati. Neugodno iskustvo - poručio je Jurić za DAZN nakon pobjede u 37. kolu, koja bi za poražene domaćine mogla značiti relegaciju.

Neugodne scene po našeg trenera dogodile su se krajem prvog poluvremena. Jurić je nakratko napustio teren, a sudac Marco Guida zaustavio je ogled na dvije do tri minute u svrhu reakcije u skladu s FIFA-inim protokolom, prema kojem se uvrede na nacionalnoj ili kulturnoj osnovi također vode pod rasizam.

Kapetan Spezije Emmanuel Gyasi molio je domaće navijače da prestanu, a spiker je na razglas obavijestio okupljenike na stadionu Alberto Picco da će utakmica biti prekinuta u slučaju da se rasistički usklici nastave. To je zaustavilo ranije spomenute povike, ali ne i bolesnu potrebu dijela navijača, koji su umjesto ‘cig***‘, Juriću skandirali da je ‘lakrdijaš‘.

- Zahvaljujem sucu što se uspio nositi sa situacijom. Bilo je stvarno odvratno, osjećaš se povrijeđeno. Ovo nije fer, to je loš trend prema kojem očigledno idemo. Želim istaknuti i da me nekolicina ljudi nazvala ‘cig***‘, a trenutak kasnije cijeli stadion nazivao me ‘lakrdijašem‘. Svi bi se trebali sramiti - dodao je Jurić.

Dio navijača u Italiji već neko vrijeme vrijeđa igrače i trenere s balkanskih prostora. U posljednjih mjesec dana žrtve su bile trener Sampdorije Dejan Stanković i napadač Juventusa Dušan Vlahović, a nakon srpskog dvojca, red je očito došao i na hrvatskog stručnjaka.

Linker
23. travanj 2024 14:27