Tammy Abraham je postigao dva gola protiv Atalante

 MIGUEL MEDINA Afp
OPAKI CENTARFOR

Nasljednik Edina Džeke sve je bolji: ‘Mourinho je dobar čovjek, rekao mi je da dođem uživati u suncu...‘

Bio je najskuplje pojačanje uoči ove sezone, a s 12 golova je počeo isplaćivati uloženo...
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 18. prosinac 2021. 21:49

Roma je na gostovanju kod Atalante upisala svoju 10. pobjedu u sezoni, a junak momčadi Josea Mourinha bio je Tammy Abraham. On je postigao prvi i posljednji gol na utakmici za konačnih 4:1, a 24-godišnji napadač time je potvrdio da se nalazi u dobroj formi.

Abraham je bio najskuplje pojačanje koje je portugalski trener doveo ovog ljeta u Romu. 'Vučica' je za njega platila 40 milijuna eura, a Abraham je trebao biti rješenje za probleme koje je rimska momčad imala u napadu. Za sada se pokazao kao pojačanje - u 17 nastupa u Serie A je postigao 6 golova i imao 3 asistencije, dok je iznimno precizan bio u Konferencijskoj ligi. Tamo je u 6 nastupa postigao isto toliko golova.

Zanimljivo je da je Mourinho imao priliku uvesti Abrahama u seniorski nogomet, ali to nije napravio. Ovaj napadač svoju je karijeru počeo u Chelseaju, a u sezoni 2015./16. bio je jedan od najboljih igrača druge momčadi kluba sa Stamford Bridgea. Tada je Portugalac bio na klupi, ali nije mu dao priliku za igranje već je to napravio Guus Hiddink kao Mourinhova zamjena nakon što je on u prosincu 2015. dobio otkaz.

No, nije za zamjeriti Mourinhu što Abrahamu tada nije dao priliku. Nije on bio još zreo za veliku scenu pa je poslan na posudbe u Bristol City, Swansea i Aston Villu. U sezoni 2018./19. je za Aston Villu u Championshipu postigao 25 golova te pomogao momčadi da se vrati u Premiership, a za nagradu je dobio povratak u Chelsea gdje ga je čekao dres s brojem 9. U sezoni 2019./20. tu je 'devetku' opravdao s 18 golova u 47 nastupa u svim natjecanjima. Te je godine i debitirao u službenoj utakmici za Englesku odagnavši tako priče po kojoj bi mogao igrati za Nigeriju zbog svojih obiteljskih korijena.

U sljedećoj sezoni je bio manje učinkovit - postigao je 12 golova u 32 utakmice pa ga je Chelsea odlučio prodati Romi. No, klub sa Stamford Bridgea se osigurao i u ugovor stavio klauzulu po kojoj ga u ljeto 2023. mogu otkupiti natrag po cijeni od 80 milijuna eura, dvostruko većoj nego što su zaradili na njemu ovog ljeta.

image

Tammy Abraham ove sezone u Romi

SOFA SCORE

Nije se bilo lako Abrahamu nositi s teretom Romine 'devetke' koju je prije njega nosio Edin Džeko, a u svim izjavama ističe da mu je Mourinhovo povjerenje itekako pomoglo. "Sve je počelo kada me je nazvao zbog transfera. Pitao me je želim li doći uživati na suncu ili ostati na kiši", ispričao je Abraham engleskim medijima prije nekoliko tjedana i nastavio:

"Nisam o tome puno razmišljao jer sam cijeli život želio igrati u Premiershipu. Ali kada te Mourinho zove, onda moraš slušati. On je dobar čovjek, u razgovoru s njim sam shvatio da ima jasan cilj kako želi igrati s Romom i poželio sam biti dio tog procesa. Od početka je vjerovao u mene i to je razlog zbog kojeg sam se odlučio na dolazak u Romu".

A dolazak mu se isplatio i na reprezentativnom planu. Odigrao je on 6 utakmica do 2020., ali nikada u kontinuitetu da bi ga izbornik Gareth Southgate nakon dobrih igara u Romi ponovo pozvao u listopadu ove godine i dao mu mjesto startnog napadača na utakmici protiv Andore. Abraham mu je uzvratio golom, a zatim je upisao još tri nastupa u sljedećim utakmicama. Ulazio je Abraham s klupe, ali se nametnuo kao prva zamjena za Harryja Kanea, a u golijadi protiv San Marina (10:0) upisao je po jedan gol i asistenciju. Ukupno je sada na 10 nastupa i 3 gola za 'Gordi Albion'.

"Tammy je napravio veliki korak kada se priključio Romi što nije bilo lako za tako mladog igrača. Prošle sezone sam mu rekao da je manja minutaža u Chelseaju razlog zbog kojeg ga nisam mogao zvati u reprezentaciju, ali sada je zaslužio poziv. Svi u reprezentaciji smo sretni zbog njegovih igara u Romi, igranje u Serie A je odlična prilika za njega", rekao je Southgate o Abrahamu u listopadu.

Tammy Abraham svoju priliku koristi, a zadovoljni su i Mourinho i Southgate. Roma je na 5. mjestu Serie A, a Engleska ima napadača koji može zamijeniti Kanea.

Linker
04. svibanj 2024 07:22