Miguel MEDINA / AFP
HRVATSKI GUSAR

NAVIJAČI SU ODUŠEVLJENI, KLUB EUFORIČAN, A NAJPOZNATIJI TALIJANSKI ANALITIČARI PIŠU MU ODE Hrvatski trener apsolutni je hit Serie A

IVAN JURIĆ Hrvatski stručnjak oduševljava nogometnu Italiju s Hellas Veronom i vlada uvjerenje da ga klub neće moći zadržati na ljeto
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 05. veljača 2020. 23:46

Nakon kiše dolazi sunce. I onda će opet doći kiša, ali ćeš tada znati da je to samo vrijeme prije novog sunca. Ivan Jurić nije banalan tip nogometaša. Preciznije rečeno uopće nije banalna osoba. Naprotiv. Ivan Jurić je čovjek koji ne priča puno, ali kada to čini onda je to festival iskrenosti, otvorenost stava i lišenost stereotipa. Bio je takav kada je bio igrač (sjetimo se intervjua kao reprezentativca u eri Bilić), ostao je takav kao trener. I to kada je slavio pobjede (uveo Crotone u Serie A), ili kada je doživljavao smjene (Genoa).

- Svi mogu govoriti što žele, ja moram raditi ono što mislim - sukus je njegova medijski istaknutog stava na euforiju koja je zahvatila grad Romea i Julije, okruženje Hellas Verone i oduševljenju kastu najistaknutijih analitičara nogometne Italije.

Ostanak je cilj

- Naš glavni cilj je čim prije osigurati ostanak u Serie A! - kazao je Ivan Jurić uoči zaostale utakmice s vrlo snažnim Laziom. Dvoboj je završio bez pogodaka nakon kojeg je Verona skočila na deveto mjesto sa samo bodom zaostatka za šestoplasiranim Cagliarijem. A šesto mjesto vodi u Europu!

Iako je to u Rimu osobito teško postići, s današnjom Veronom je sve moguće. Upravo zbog fantastičnog posla kojeg radi splitski trener, a koji, primjerice donosi klubu odlične rezultate i još senzacionalnije financijske efekte. Kad je u ljeto prošle godine vlasnik kluba Maurizio Setti (56), poduzetnik koji je preuzeo klub 2012. godine, zahvalio treneru Alfredu Agliettiu na 10. promociji Verone u Serie A (kroz play off), iznenadio je sve izborom Ivana Jurića.

Javnost nije bila osobito dojmljena tim potezom, jer je Jurić dolazio iz dvogodišnje kalvarije s Genoom i tamošnjim vlasnikom Enricom Preziosiem. Tri puta ga je imenovao trenerom i smjenjivao, pokrivajući sve greške u svojem upravljanju Genoom. Jurić je emotivno silno vezan za taj klub. Tamo je igrao i to sjajno u famoznoj eri Gasperini. Tamo je njegova obitelj pustila korijenje, a on započeo trenersku karijeru u mladim kategorijama. Kad ga je Gian Piero Gasperini, koji ga silno cijeni, pozvao da mu bude asistent u Interu, Jurić je prihvatio i žestoko se posvadio s Preziosiem. Ovaj ga je javno izvrijeđao i činilo se da su porušeni mostovi za sva vremena.

Trenerski iskorak

No, Jurić, koji je u međuvremenu napustio Inter i s Gasperiniem prihvatio Palermo, pa i tamo uskoro zaključio eru pomoćnika, krenuo je u samostalnu karijeru, i to s Mantovom. Sezonu potom događa se njegov trenerski iskorak, jer u Serie B preuzima Crotone, klub u kojem je nekoć bio igrač. Jurić ih uvodi prvi puta u Serie A, ali ne ostaje u klubu koji nije nudio ozbiljne naznake da će se ekipirati za elitnu ligu. Zato je prihvatio poziv “neprijatelja” Preziosia i preuzeo Genou. Bilo je to vjerojatno dvije i pol najstresnijeg godina u životu odnosno karijeri Ivana Jurića. Jednostavno se Genoa nije mogla stabilizirati, jer predsjednik ima svoje ideje, gura neke svoje igrače, prodaje najbolje i stalno proizvodi napetosti...

U prosincu 2018. godine napokon je stao s tom “pričom” i resetirati svoju trenersku zbilju. Pola godine je čekao opciju koja mu se činila obećavajućom a ne sigurnom. Jurić je shvatio upravo u tom razdoblju koliko mu nedostaje nogomet, rad s momčadi, taktike, pripreme utakmice...

- Više volim trenirati momčad nego igrati! - odao je 44-godišnji Splićanin svoju posvećenost trenerskom pozivu i gotovo opsesivno traženje taktičkih rješenja, unaprjeđenje rada, pristupa.

U lipnju prošle godine Maurizio Setti, koji je u međuvremenu kupio i dionice Mantove (sada u 4. ligi), odlučio je da je Jurić stručnjak koji je najbliži njegovom poduzetnom, natjecateljski agresivnom i hrabrom mentalitetu. Dogovorili su se na godinu dana uz samo jedan cilj - ostati u Serie A. Prognoze su sve bile protiv te ambicije.

- Mi nemamo novca! - kazao je Jurić kada je javnost dvojila kako će se momčad pojačati za viši rang. Uzeo je kadar koji je tada vrijedio 9,5 milijuna eura i uz sportskog direktora Tony D’Amica, s kojim svakodnevno intenzivno komunicira glede momčadi, posložio momčad uz razne prinove, posudbe i 20-ak milijuna eura investicije. Među njima je bio i simbol onog što se danas događa, Dinamov branič Amir Rrahmani, koji je doveden za 2,1 milijun eura.

Kada je Hellas Verona zaključila siječanj sa učinkom od 3 pobjede i remi, rasplamsala se Juricmania. Navijači su oduševljeni, klub je euforičan i želi čim prije produžiti ugovor s trenerom kojem i najpoznatiji analitičari Italije pišu ode. Zašto? Prije svega učinak Verone, koju su smatrali prvim kandidatom za ispadanje iz lige, a koja je sada na dva boda (s utakmicom manje) od Euro zone! Kao drugo, Verona igra izvanredan nogomet, nešto posve novo što su neki viđeniji novinari nazvali “Jurićevim oblak sustavom”. Aludira se na kretanje momčadi, koja skladno napada, brani, koja se prebacuje s jedne na drugu stranu.

Bit će ponuda

Gdje će Verona zaključiti ovogodišnju sezonu još će se vidjeti, ali da će Ivan Jurić biti meta više klubova u potrazi za posebnijim trenerom, u to nema dvojbi. Jurić je u sezoni u kojoj je njegov mentor Gian Piero Gasperini čini čuda s Atalantom i zaslužio je Zlatnu klupu za najboljeg trenera godine, dokazao da je veliki stručni potencijal i riješio se pečata “malog Gasperinia”. Jurić je svoj, bio je to i prije, ali sada iskusniji, djeluje maksimalno učinkovito. Igrači ga obožavaju iako zna biti vrlo strog i “svašta si kažu”.

- Oni znaju da je to u interesu momčadi. Volim svoje igrače i sve bih učinio za njih. Očekujem od njih da pruže sve za momčad. Bez takvog odnosa teško je uspjeti.

Hoće li Verona zadržati Jurića? Hoće ako mu ispune temeljne uvjete koje je postavio pred predsjednika Settia. Ne radi se o novčanom dijelu, jer ionako će Jurić dobiti odgovarajuću ponudu temeljem velikih prihoda koje je osigurao klubu za život. Jurić traži višu razinu organizacije u klubu u odnosu na momčad, više investicija u kadar, traži da Verona ima više svojih a manje posuđenih igrača i naposljetku traži dugoročniji projekt. U takvom ozračju vidi smisao novog dogovora. U suprotnom teško će ostati, jer je svjestan da nakon velike sezone u klubovima ove razine, slijedeća bez ulaganja postaje veliki rizik za velike padove. Nakon svega što je doživio u proteklim sezonama Jurić si tako nešto više neće dozvoliti. A temeljem odjeka njegova rada u Veroni, to više niti ne mora, jer će ponuda, i to jačih klubova, sigurno biti...

Vrijednost momčadi u pola godine narasla osam puta

Jurićev nogomet je visokog ritma, s automatizmima, igra se agresivno i bez lopte, presing na čovjeka, s intenzitetom prema suparniku u sredini terena kako bi ga se guralo u igru po boku. A tamo je Verona najbolje ekipirana. Takva igra dovela je, uz rezultate, do procvata kluba. Samo za dva igrača Verona je unaprijed inkasirala 34 milijuna eura, a jedan od njih je Rrahmani. Kosovski reprezentativac će u lipnju prijeći u Napoli, koji ga je platio 14 milijuna eura. Za Sofyata Abrarata Fiorentina je već potpisala ugovor za ljeto i odštetu od 20 milijuna eura. Kako i treći igrač, mladi Kumbulla već dobiva ponude u vrijednosti 16 milijuna eura odštete, sasvim je logično da je Jurić napravio strašan posao za klub. Momčad koja je vrijedila manje od 10 milijuna eura sada je procijenjena na 83 milijuna eura. U samo pola godine...

Linker
07. svibanj 2024 14:12