MIGUEL MEDINA
JE LI OVO PREKRETNICA?

Ne vjeruje Hrvatima, no opet su ga spasili: Za Brozovića je rekao da može biti broj 1, a onda ga otpisao

Ulaskom Brozovića protiv Parme Inter je živnuo, a hrvatski veznjak podsjetio je na najbolja izdanja
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. studeni 2020. 15:25

Cijelog tjedna iz tabora Intera dolazile su prilično optimistične najave dvoboja sa Parmom. Iako su kroničari pozivali na oprez jer je izvan momčadi bio Romel Lukaku, uvjerljiv je dojam da je malo tko vjerovao da se ovaj put neće kompenzirati njegovo odsustvo. Uglavnom je jasna slika ovog Intera i utjecaj belgijskog napadača. Moćan, borben, napaljen, Lukaku je rješenje za suparničke obrane i često vadi kestenje iz vatre za Antonia Contea.


Trener Intera, znano je to iz njegovih postupaka i izjava, nabrijan je tip. Ukoliko su stvari u i oko momčadi premirne on će pronaći način da ih uzdrma. Kad se činilo da je pregrmljena nedavna ljetna svađa sa vodstvom kluba te da će sada "sređeni" Inter u ovu sezonu sa pojačanjima napokon krenuti u napad na titulu, dogodilo se razočaranje. Ne samo da Conteova momčad ne djeluje uvjerljivo za kriterij aspiranta za scudetto, nego u ranoj fazi sezone gubi važne bodove za slabijim suparnicima i zaostaje za vodećima. Ovaj 2:2 ishod sa Parmom jedan je od onih mečeva koji kod navijača izazivaju muku.

image
Antonio Conte
MIGUEL MEDINA

Prije svega zato što je Parma u donjem dijelu tablice i očekivalo se da će Inter i bez Lukakua riješiti rezultat u svoju korist. Parma je povela 2:0, a Inter, iako je u igri dominirao (posjed 69:31%, gosti stješnjeni unutar svojih 35 metara), nije odavao dojam moći. I na kraju, iako su golovima Marcela Brozovića (ušao u 58' i poentirao u 64') te Ivana Perišića (igrao cijelu utakmicu, pogodak u 90'+2') spasili remi, taj osjećaj da je to opet onaj Inter u grču, bez prepoznatljivog stila igre, koji se stalno muči sa svima, to "ubija" navijače.

image
Perišić i Brozović usporedba nakon Parme
SOFASCORE
Statistike omogućio: Sofascore

Dodatni razlog depresivnim tonovima svakako je i iznenađujuće uspješan natjecateljski hod gradskog suparnika AC Milana. Pobjedom rossonera u Udinama (2:1) Milan je Interu, nakon samo 6 kola, pobjegao na pet bodova! Računalo se da će problemi Juventusa na početku ere Pirlo biti velika prilika za Contea i Inter da uhvate zalet, kad ono niti zaleta a niti Juventusa, nego je Milan na vrhu!


Antonio Conte će svakako teško živjeti idućih dana, pogotovo ako se utakmica u Madridu, protiv Reala, pokaže novim krivim korakom. Nije sigurno da će imati Lukakua, a bez njega njegova doktrina igre (okomito i brzo preskakanje igre, napad na drugu loptu i slično...) teško hvata zamah. Naravno i kritika će doći na svoje. Conte je tip koji kaže ono što misli, ne pati od diplomacije i nerijetko se zakači (i) sa medijima. Nije stoga čudno da mu oni koji teško trpe njegove packe jedva dočekaju spočitnuti nejasne izbore. U tom kontekstu Marcelo Brozović i Ivan Perišić često su tema analitičkih propitivanja Conteovih pristupa.


Za Brozovića je Conte prošle godine u ovo doba kazao da je izvanredan vezni igrač i u svojoj ulozi (play maker ispred obrane) jedan od najboljih na svijetu.


- Bude li slušao i napredovao Brozo može postati broj jedan u svom fahu."


Više manje godinu kasnije Brozović je u statusu dvojbenog. Određeno nepovjerenje mu je trener pokazao prije svega forsiranjem dolaska Vidala iz Barcelone, a potom i kontinuirani presing na klupsko vodstvo da se iz Chelsea dovede još jedan mu bivši, Francuz Kante. Teško je sa strane, bez pravih informacija "iznutra", zaključiti što to Conte zamjera Brozoviću, no očito je da njegovi pogledi više nisu kao tada. Brozović je poseban tip. Introvertiran, emotivniji nego što to pokazuje njegov (lakonski) govor tijela te ako ne osjeća puno povjerenja trenera (ili navijača, medija...) zna zaroniti u krive okvire forme.

image
VINCENZO PINTO

Činjenica da je Conte htio druge igrače svakako nije doprinijela njegovoj mirnoći na početku ove sezone. Činjenica je i to da je ulaskom Brozovića protiv Parme Inter živnuo, a da je hrvatski veznjak poduzetnošću i upornošću da se odmah mijenjaju odnosi na terenu podsjetio na najbolja izdanja u Interovom dresu. Može li to biti točka prekretnice sezone? Vidjet će se već od Madrida, gdje u utorak Inter bije bitku sa Realom. Brozović ima ugovor do 2022.godine i dojam je da će do odvajanja putova doći sigurno ili iduće zime ili u ljeto 2021.godine...

Ivan Perišić protiv Parme nije igrao lijevog bočnog. U sustavu 3412 Conte ga je gurnuo u napadački tandem sa Argentincom Lautarom. Pokazalo se još jednom da je Perišić opasniji prema naprijed kada nije silno opterećen defenzivnim zadacima. Što je njegova sudbina kada ga Conte u 352 koristi kao lijevog bočnog veznjaka. Prošle godine kada mu je Conte namijenio tu poziciju ubrzo je shvatio da igrač teško prihvaća te obveze, zato ga je jednostavno otpisao.


Perišić je onda otišao u Bayern na posudbu i činilo se, kako stvari tamo idu, da će bavarski klub otkupiti njegov ugovor. No, kada su shvatili da Inter neće bitno umanjiti svoj odštetnih zahtjevu (minimalno 15 milijuna eura) Bayernovi direktori odustali su od transfera. Perišić je tako ostao u Interu te je, shvaćajući da nema druge alternative, prihvatio igru na lijevom boku. U osam nastupa skupio je 505 minuta igre (prosjek 63') i to je vrlo solidno izgledalo. Gol protiv Parme za 2:2 u sučevoj nadoknadi svakako će Perišiću ojačati samopouzdanje i moguće i status kod trenera. Tim prije što sudac nije dosudio očiti kazneni udarac za Inter (kod 1:2) upravo zbog prekršaja nad Perišićem. Novinari su hrvatskog napadača ocijenili sa 6,5 i proglasili ga (La Gazzetta dello sport) najboljim pojedincem Interove momčadi...


Vrlo važna etapa sezone kako za Inter i Conte, tako i za igrače kao što su Brozović i Perišić biti će utakmica sa Realom u utorak navečer u Valdebebasu. Dojam je da je za dva hrvatska reprezentativca to bitnije u kontekstu budućih izbora u prijelaznom roku...

Linker
26. travanj 2024 04:41