ANDREAS SOLARO Afp
‘NIJE MOGAO PODNIJETI BOL‘

Nema kluba koji ne želi ‘novog Maradonu‘! Čudesan talent, a učinak mu je daleko iznad nenadmašnog Argentinca

‘Isprva je izbjegavao duele, a tako jedan dribler ne može igrati. Riješili smo to osobnim podukama...‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 05. studeni 2022. 22:10

Dok prelomite jezik izgovarajući njegovo ime, lako moguće da je rastući gruzijski talent već izveo poneki atraktivan potez, a možda i prelomio utakmicu. Kviča Kvaratškelia (21) od početka sezone najužarenija je ‘roba‘ europskog nogometa. Od potpunog anonimca, što je bio do prije svega tri mjeseca, Kviča je maestralnim partijama zaradio naklon cijelog nogometnog svijeta.

Nema kluba koji ove sekunde ne bi prigrlio ‘Kvaradonu‘, kako su ga prozvali ovih dana sjajno raspoloženi navijači Napolija s posve jasnom poveznicom. Sada velikani stoje u redu ne bi li prigrabili usluge mladog Gruzijca, koji im je nedavno bio ponuđen za "bakšiš", ali danas ga oštroumno napuljsko vodstvo ne bi prodalo ‘ni za lijek‘.

image
ANDREAS SOLARO Afp

Nakon 12 utakmica talijanskog prvenstva Kvaratškelia predvodi momčad na vodećem mjestu Serije A s odličnom zalihom od 5 bodova prednosti nad drugoplasiranom Atalantom. U početku su se dobri rezultati Napolija možda i mogli pripisati kakvom kratkotrajnom naletu, ali vrijeme je pokazalo da njihove izvrsne predstave više pripadaju domeni pravila nego iznimke. ‘Kvaradona‘ tu vodi glavnu riječ s 11 režiranih zgoditaka (6 golova i 5 asistencija), a toliko sudjelovanja u pogocima ne broji nijedan igrač unutar borbe za Scudetto. Najslađi dio napuljske stvarnosti dobit ćemo kada svemu pridodamo europsku sezonu u kojoj su završili na prvom mjestu A skupine Lige prvaka, a otvorili su ju zapanjujućom 4:1 pobjedom nad Liverpoolom.

Po svemu sudeći, Napolitanci nemaju potrebe biti lažno skromni i imaju pravo nadati se velikim ostvarenjima. Gledajući s vrha tablice sva ostala talijanska imena, uvelike razmišljaju o zlatnom dobu kluba, satkanom od ‘Božje ruke‘ njima posebice svetog Diega Armanda Maradone, koji im je donio (1987. i 1990.) jedina dva Scudetta u klupsku povijest. A sada, više od tri desetljeća kasnije, na stadion Maradonina imena kročio je mladić koji ih neodoljivo podsjeća na njega.

Pa su se statističari bacili u jednostavne računice i zaključili da ‘Kvaradona‘ s 8 golova i 10 asistencija nakon prvih 16 utakmica u svim natjecanjima ima bolji učinak nego što je Maradona imao u toliko početnih partija kada je stigao podno Vezuva. On je zabio u 6, a asistirao u 3 navrata. Naravno, čuvenog Argentinca nitko im nikada neće moći dostojno zamijeniti, ali veseli ih što u liku Kvaratškelije mogu prepoznati duh nezaboravljene legende i osjetiti žar kakvu je on donosio. Praktički se pojavio niotkud, a njegov agent Christian Emile otkrio je da su postojale opcije poput Tottenhama i Juventusa, ali nijedan veći klub nije se usudio riskirati s nepoznatim imenom.

- Znate što je ludo? On radi sve što je prije radio u Rusiji, brilijantan je u Napoliju i sada se spominju iznosi od 100 milijuna eura. Po mojoj procjeni, nastavi li ovako ove i iduće sezone, sigurno će toliko vrijediti, ali Napoli ga sigurno neće brzo prodavati. Da, svi klubovi koje spominjete bili su zainteresirani za njegove usluge. Radi se o gotovo svim klubovima za koje ste čuli u medijima, u Njemačkoj, Engleskoj i Italiji. To je istina, ali nisu bili sigurni hoće li izdvojiti 20-ak milijuna eura za igrača o kojem nisu imali puno informacija jer ne dolazi iz velike nogometne zemlje, primjerice Brazila - objasnio je agent Emile, koji očito nije uspio uvjeriti velikane u kupovinu njegova klijenta, iako cijena za današnje pojmove ne seže u nebesa, baš suprotno..

image
ALBERTO PIZZOLI Afp

No dobro, razumljivo je, jer kako bi skauti svojim nadređenima opravdali inzistiranje na igraču skromnog životopisa, koji je svoje vještine brusio daleko od nogometa zavidne kvalitete? Tko bi pristao na tu kupovinu na temelju lijepih riječi jednog agenta? Nitko, osim čovjeka koji nema što izgubiti, a taj nosi ime Aurelia De Laurentiisa - predsjednik Napolija ljetos je prodao sve ključne igrače momčadi, talijanski stručnjaci otpisali su ih od borbe za naslov, tim više što su vodeći aduti zamijenjeni upitnim imenima. I za ‘samo‘ 10 milijuna, koliko je platio ‘Kvaradonu‘ gruzijskom Dinamo Batumiju, De Laurentiis je dobio jackpot.

Put do Batumija, odakle je Kvara lansiran u elitu, prethodno je brojao još nekoliko stepenica. Debitirao je u dresu Dinamo Tbilisija 2017., sa samo 16 godina, i brzo dobio ponudu dugoročnog ugovora koju je odbio, ispričao je njegov otac Badri u intervjuu za Sport-Express. Umjesto toga, otišao je u danas drugoligaški Rustavi, iz kojeg je poslan na posudbu u Lokomotiv Moskvu.

- Kviča je super talentiran tip. Suze su mi tekle zbog njegovog odlaska. Takvi majstori nogometa mogu se nabrojati na prste - rekao je Jurij Semin, tadašnji trener moskovskog kluba, prilikom Gruzijčeva odlaska s posudbe.

Na ljeto 2019. seli u Rubin Kazan, gdje ga je trenirao Leonid Slutsky, koji je uvidio nekoliko problema u njegovoj igri, ali s vremenom ih je uspješno riješio.

- On nije mogao podnijeti bol, pa je izbjegavao duele, a tako jedan dribler ne može igrati. Riješili smo to osobnim podukama i psihološkim razgovorima. Njegov talent uočljiv je nakon pet minuta. On nema plafon, nogomet voli kao dijete, to mu je Disneyland - kazao je Slutsky u Romanovu podcastu.

Dok su mu se mnogi divili od prvih koraka s loptom, svijet ga je upoznao tek prije tri mjeseca. Sada djeluje kao da je "preko reda" zakoračio prema vrhu, a talijanski insajderi poput Nicolaua Schirija pišu da postoji interes kod brojnih velikana: Manchester City, Chelsea, Tottenham i Liverpool već su bacili oko, ali Kvaradona je u razgovoru za Corriere dello Sport otkrio da mu je san igrati za Real Madrid, a uzora vidi u Cristianu Ronaldu. Novi ‘Galacticos‘ u najavi? Tko zna, dugo ga nije bilo...

Linker
16. travanj 2024 08:44