Andrej Kramarić, Borna Sosa, Ante Budimir

 ANTE CIZMIC Cropix
TRANSFER U BOLJE SUTRA

Nevjerojatna igra sudbine pogoršala mu je status kod Dalića. Žrtvovao je Europu, ali Vatreni je morao ‘pobjeći‘

U novom klubu trebao bi dobiti minutažu i važnu ulogu, tako se i vratiti ‘na traku‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 18. kolovoz 2024. 07:00

Hrvatski reprezentativac Borna Sosa sumornu atmosferu Amsterdama mijenja Torinom i tako će biti barem godinu dana. Lijevi bek Vatrenih ostvario je jednogodišnju posudbu iz Ajaxa u talijanski klub, a po završetku sezone Torino će ga moći otkupiti za sedam i pol milijuna eura odštete, navodi nekoliko inače vjerodostojnih izvora s Čizme.

"Nadam se da ti je dobro prošao let i vidimo se uskoro", kaže Nikola Vlašić u videu koji predstavlja Sosin dolazak u momčad trenera Paola Vanolija. Tako se 26-godišnji Zagrepčanin pridružio nizu hrvatskih predstavnika na Europskom prvenstvu u Njemačkoj koji su promijenili destinaciju. Nediljko Labrović iz RIjeke je otišao u Augsburg, Marko Pjaca u Dinamo, Marin Pongračić iz Leccea u Fiorentinu, Martin Erlić iz Sassuola u Bolognu, a Luka Sučić iz RB Salzburga u Real Sociedad. Adresu mijenja i Josip Stanišić, iako nije riječ o transferu nego povratku iz Bayer Leverkusena u Bayern jer mu je istekla posudba. Možemo u računicu dodati i Ivana Perišića, koji će uskoro napustiti Hajduk, a zaokruženo s Bornom Sosom, dolazimo do osmorice Vatrenih u novim dresovima.

- Sretni smo zbog Sosinog dolaska jer on je tip igrača kakvog smo tražili i može podići kvalitetu naše momčadi - kazao je Jurićev nasljednik Paolo Vanoli uoči utakmice s Milanom, koju je Sosa propustio budući da je tek stigao u klub.

Neugodnosti u Amsterdamu

Prema izvještajima talijanskih medija, Sosini predstavnici s Torinom su sve dogovorili u četvrtak, a u petak je branič odradio liječničke preglede da bi se zaputio na potpis ugovora. Kažu i da su se pregovori odugovlačili neko vrijeme, no u konačnici je zabilježen sretan kraj i Torino je, vidjevši posljednje uvjete posudbe, bez razmišljanja pristao. Nema sumnje da je Borna Sosa barem privremeno morao napustiti Cruijff Arenu, u proteklih godinu dana malo mu je toga išlo prema planovima, kao i kompletnom Ajaxu.

image

Borna Sosa u Ajaxu

Imago/imago Sportfotodienst/profimedia

Može se reći da je to bila nevjerojatna igra sudbine - Sosa je godinama slovio za jednog od ključnih igrača Stuttgarta i nadao se da će njemački klub podići kolektivnu razinu, odnosno izbjeći scenarije borbe za opstanak. Transfer u Ajax zatim je zvučao kao posao iz snova. Nizozemci, Europa, savršeni uvjeti, liga poznata kao stepenica prema samoj eliti, brz i ofenzivan nogomet... Sve po mjeri Borne Sose, a onda se, k‘o za vraga, dogodi da baš Stuttgart zapiše jednu od najboljih, a Ajax jednu od najgorih sezona u povijesti kluba te upadne u financijske probleme i jedva pronalazi kompas usred smjene generacije.

Pritom je Sosa i izvan travnjaka proživljavao neugodnosti, jer njegov transfer iz Stuttgarta našao se pod istragom ususret sumnjama da je tadašnji sportski direktor Ajaxa Sven Mislintat, dogovarajući hrvatskog reprezentativca i još poneke transfere, ušao u sukob interesa. Ubrzo će Ajax otpustiti Mislintata, a mogući sukob interesa ne samo da mu nije odmogao, već je "nagrađen" ulaskom u Borussiju Dortmund na poziciju takozvanog "squad plannera", što bi moglo biti nešto slično sportskom direktoru, samo s manjim ovlastima.

Tek treći izbor u reprezentaciji

U Ajaxovom rezultatskom sivilu ni Sosa nije savršeno plivao. Odigrao je tek 16 ligaških utakmica (startao 10) i još devet u europskim natjecanjima (Europska + Konferencijska liga), a ove sezone nije ušao u zapisnik ni za jednu od pet Ajaxovih utakmica, što danas vidimo kao jasan znak da su mu ovih dana izlazna vrata bila otvorena. Gubitak statusa prvotimca i ispodprosječne partije, karakteristične za svakog igrača Ajaxa u prošloj sezoni, uvelike su utjecale i na Sosin profil u reprezentaciji. Čovjek kojeg već neko vrijeme gledamo kao rješenje dugotrajnog problema na poziciji lijevog beka Vatrenih odigrao je svega 12 minuta Eura... Dalić je na lijevom beku koristio Joška Gvardiola i Ivana Perišića. Ni jednom ni drugom to nije prirodna pozicija, no izbornik je procijenio da će se snaći bolje od Sose.

image

Borna Sosa i Martin Erlić

TOM DUBRAVEC Cropix

Zato je odlazak iz Ajaxa bio potreban, a u Torinu Sosa ne bi trebao imati presnažnog konkurenta za svoju poziciju jer je sjajni i vječno podcijenjeni Ricardo Rodriguez otišao u Real Betis. Ako Torino nastavi igrati s tri braniča, Sosi će pripasti uloga podignutog beka, a to mu izvrsno odgovara jer oduvijek je bolji prema naprijed nego nazad. Sosa je žrtvovao Europu koju bi igrao s Ajaxom (najmanje KL) i barem sezonu odigrat će u klubu koji se godinama bori za bijeg sa sredine ljestvice i neuspješno pokušava ostvariti ambicije (izboriti Europu), no sve to mala je cijena za ono što može dobiti u Torinu. To su adekvatna minutaža i važna uloga koja će ga, treba vjerovati, vratiti "na traku".

Linker
19. kolovoz 2024 13:55