Adil Benayache/Sipa Press/Profimedia
OPET NOVI POČETAK

Nikola Vlašić ‘prehodao‘ ozbiljnu bolest, klub donio odluku o njegovoj budućnosti

U slučaju hrvatskog reprezentativca postoji želja da se konačno riješi problem
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. srpanj 2023. 13:24

Jedna ne baš sretna faza njegove forme, pogotovo nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, kada je izgledao kao probušenih guma, bez energije, vjerojatno je dobila jasnija objašnjenja. Rutinski liječnički pregledi pokazali su kroz krvnu sliku da je Nikola Vlašić ove godine (a možda i pred Katar), da i ne zna, “odradio” mononukleozu! Titraji na taj virus ostavili su trag, pa se i temeljem toga mogu potvrditi dvije stvari o 25-godišnjem Splićaninu.

Prvo da je fizički jak baš kao i simbol Torina, kao bik, pa može kompenzirati fizičke slabosti uslijed zdravstvene teškoće za koju ne zna da je ima. Drugo, Vlašić je pokazao spremnost patiti manjak energije (umor, karakteristično za tu bolest) a opet davati određeni doprinos momčadi.

Da se “u hodu” oporavio, najbolje se vidjelo u porastu Vlašićeve forme, a koja se u finišu ožujak-lipanj osnažila uz važan gol za pobjedu u Veroni te četiri asistencije. Posljedično se digla i forma momčadi, koja je završila blizu eurozone na osmom mjestu. Nadjačao je tako Vlašić i posljedice jednomjesečne pauze zbog ozljede mišića od sredine veljače do ožujka...

Eksplozivan i okretan

Navedene faktore “ometanja” sezone navodimo i zbog činjenice da su imali važnog utjecaja u klupskom statusu posuđenog igrača West Ham Uniteda. Da se podsjetimo, Nikola Vlašić je prije dvije godine doveden u WH United iz CSKA Moskve, za izvanredan transfer u visini čak 30 milijuna eura. David Moyes, trener Hammersa, želio je imati Vlašića u konkurenciji jer je pokazivao izvrsne stvari za moskovski klub u Ligi prvaka. To je uvijek prava pozornica za objektivan uvid u nečiji potencijal.

Međutim, Moyes nije bio sretna opcija za Vlašića, kao ni Premiership. Nogomet izrazito snažnog intenziteta, fizički vrlo agresivan, a manje tehnički nastrojen, ne leži splitskom reprezentativcu. Pokazalo se to već u prvoj etapi u engleskom nogometu, kada ga je Everton na želju trenera Ronalda Koemana doveo iz Hajduka 2017. godine. Ukupno je kroz ta dva kluba Vlašić skupio tek 31 nastup u engleskoj ligi, uz jedan pogodak, igrajući prosječno 36 minuta. Nedovoljno da i pomisli, a kamoli ostvari iskorak.

image
Box To Box Pictures/tom Bode/Imago Sportfotodienst/Profimedia

Zašto Vlašiću ne odgovara engleska liga? On je fizički vrlo čvrst igrač, bitno bolji u manjem prostoru jer je eksplozivan, agilan i okretan. Njegova startna brzina, uz tehničku solidnost, tada stvara razliku i vješto se time koristi da napravi višak u gužvi sredine terena. Na duže, napadačke dionice, kamo su ga (na bok) gurali u Engleskoj, Vlašić je manje učinkovit jer nema dovoljnu brzinu da stvara razliku jedan na jedan i pobjegne u otvorenom prostoru.

U Rusiji je to radio, jer je prvo tamošnja liga slabijeg intenziteta u odnosu na lige Petice. Kao drugo, zbog svoje tehničke razine dobio je potpunu napadačku slobodu. Vlašić je svoje kvalitetne dionice imao u Europi i dao naslutiti da bi u jačoj i taktički organiziranoj momčadi, kao ofenzivni vezni ili tzv. druga špica, djelovao još uvjerljivije. Po neovisnim analitičarima, logično se nametalo uvjerenje da bi odlično funkcionirao u talijanskom nogometu. Tamo se igra s puno presinga, čvrstim središnjim blokom, agresivnim pokrivanjem igrača, pa onaj koji ima kvalitetu i potencijal da u gužvi sredine hitrinom i okretnošću stvara sebi prostor i višak za momčad, jako je cijenjen.

Sva ta teorija pokazala se u praksi nakon što je Vlašić stigao pod kontrolu Ivana Jurića u Torino. Prošle godine Granatieri su uspjeli isposlovati posudbu Vlašića uz pravo otkupa za 15, kasnije smanjenih na 13 milijuna eura. Veliki doprinos tome dao je upravo Nikola Vlašić, jer se odrekao 20-ak posto primanja u West Hamu samo da bi mogao otići u Torino. S obzirom da je platežna sposobnost londonskog kluba bitno veća nego Torineza, Vlašićeva materijalna žrtva bila je odlučan faktor realizacije te posudbe. Time je Splićanin pokazao da mu je najvažnije igrati. Nije svaki igrač, koji nije još zaradio najvažniji novac u karijeri, spreman odreći se aktualno najvišeg ugovora radi više igre...

Sullivan ostao sam

U Torinu nisu dvojili da ga žele zadržati ali, po očekivanju, nisu aktivirali opciju otkupa pod uvjetima West Hama. Dugo su vremena prije isteka tog roka pokušavali pronaći kompromisno rješenje s londonskim klubom, ali tamošnji direktori uz placet predsjednika-vlasnika Davida Sullivana (74), nisu popuštali. Za Vlašića su platili 30 milijuna i drže čvrsto stava da je 13 milijuna već dovoljno umanjena visina odštete. Torino, čiji je rekord investicije 22 (Verdi, Napoli 2020.), a prvi sljedeći transfer po visini ovoljetnih 15,7 milijuna za Ilića iz Hellas Verone, ponudu je za Vlašića podigao do 9 milijuna plus jedan milijun kroz bonuse.

Sullivan, koji je nekoć “ograničavao” potrošnje Slavenu Biliću, u siječnju je ostao bez poslovnog partnera i suvlasnika kluba, Davida Golda (85), koji je preminuo. Sada taj poduzetnik, koji se obogatio u industriji pornografije (filmovi i ini materijali), sam brine o proračunu kluba te je, kažu, još “teži” na novcu. Sl

ijedom svega Nikola Vlašić morao se vratiti u London i krenuti na pripreme s West Ham Unitedom, s kojim ga ugovor veže do lipnja 2026. godine. I što sada, s obzirom da ga Moyes nema u svojim planovima, a na toj poziciji je ionako prošlog ljeta doveden za 45 milijuna Brazilac Lucas Paqueta?

Pronalaženje kompromisa

Na prvu djeluje da West Ham ne uspijeva motivirati neki klub koji će platiti za Vlašića 15-ak milijuna eura. Za posudbe ima više interesa, ali za otkup baš i ne, dijelom i zbog visine plaće (između 2,5 i 3 milijuna eura). Tako je Torinova ponuda, koja je i favorizirana od strane Vlašića, najkonkretnija i objektivno najlogičnija.

To je izgleda odmah prepoznao novi tehnički direktor West Ham Uniteda, Nijemac Tim Steidten. Taj 44-godišnjak, koji je stigao iz Bayer Leverkusena, od prvog srpnja preuzeo je operativne poslove Hammersa i dao je do znanja da će biti pragmatičniji od prethodnika. I u slučaju Vlašić daje se naslutiti mekši pristup, odnosno želja da se s Torinom pronađe kompromisno rješenje. Svi u trokutu WH-Torino-Vlašić žele isto, i jedan milijun eura ne može biti prepreka da se postigne dogovor. Zato, kako stvari evoluiraju i u Londonu, ali i u Torinu (Jurić ga očekuje), uvjerljiv je dojam da će Vlašić uskoro postati punopravni član Torina.

Veliki respekt suigrača, čelnika, navijača i Jurića

U Torinu se Vlašić odmah predstavio na pravi način. Igrao je vrlo dobro i evidentno stekao status velikog pojačanja i u prilično strogim torinskim (talijanskim) medijima. Dao je do 14. kola četiri pogotka uz dvije asistencije, navijači su bili oduševljeni kao i klupsko vodstvo. Činilo se da inače odveć štedljivi Urbano Cairo, predsjednik Torina, nema dvojbi kako Vlašića treba otkupiti, natjecateljski iskoristiti, a onda ga kroz koju godinu transferirati za veći novac. Određeni pad forme, dijelom vjerojatno i zbog faktora iz uvoda, nije umnogome promijenio stavove kluba, kritike i navijača. Vlašić je naime stekao velike simpatije i zbog odjeka iz klupskog kampa, po kojem je vrhunski profesionalac, 100 % predan radu, podređen momčadskom interesu i uzornog ponašanja. Takav gard osigurao mu je i veliki respekt suigrača i Uprave, simpatije navijača i, naravno, puno povjerenje trenera Jurića. Zato i ne čudi da je u ipak manje napetom ozračju Vlašić izišao iz faze slabije forme i na kvalitetan način finiširao sezonu...

Linker
27. travanj 2024 04:09