Barcelona želi dovesti Marcela Brozovića

 ISABELLA BONOTTO Afp
SAPUNICA BEZ PODLOGE

Ništa od velikog transfera Vatrenog? Barcelona se raspituje, ali sve je izgledniji ostanak u aktualnom klubu

Hrvatski reprezentativac u posljednje vrijeme spominje se u kontekstu odlaska na Camp Nou, ali čini se da ta priča neće tako završiti.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. siječanj 2023. 23:51

Posljednjih dana napisani su brojni tekstovi koji povezuju Marcela Brozovića s Barcelonom, ali svi ti putovi koji su u njima naznačeni pretvorili su se u slijepu ulicu. Od te priče nema ništa.

Inter je u Rijadu nadigrao Milan 3:0 i podigao pehar Talijanskog superkupa, Brozović je slavio s ekipom iako nije ušao u igru, poneki iz Interova miljea drže kako bi bio pravi trenutak da ga se proda jer Hakan Calhanoglu se pokazao jako dobar na njegovoj poziciji zadnjeg veznog, a Asllani je nadarena zamjena, međutim drugi govore da je to besmislica jer Brozović je igrač europske vrijednosti koji je lani potpisao novi ugovor te će i dalje imati jako veliku ulogu u Interu. Svakako im treba širok kadar u pokušaja lova na scudetto i natjecanje u Ligi prvaka. U Saudijskoj Arabiji su bili uvjerljivi i moćni, trener Simone Inzaghi je pokupio brojne komplimente, ali način na koji je lani ostao bez titule i dalje je sjena nad njegovim imenom.

Najkonkretnija plasirana teza o potencijalnom poslu Barce i Intera govorila je o razmjeni hrvatskog reprezentativca i Francka Kessiea. Potonji nije sretan statusom u Barceloni gdje nije na pravi način uhvatio poziciju, a u Serie A imaju o njemu visoko mišljenje na temelju igara za Atalantu i Milan. Po tim navodima Barcelona je poslala upit Talijanima, ne bi li ispitala kako dišu, bi li bili voljni za “trampu”. U Interu se nisu do kraja oduševili, posao bi ih daleko više zagolicao kad bi se u paketu nalazio i Memphis Depay za kojeg bi dali Joaquina Correu. No, Nizozemac se dogovorio s Atleticom te nije htio ni čuti, impresionirao ga je Cholo Simeone. Nakon toga pojedini su mediji javljali da Inter nikako ne bi pristao na čistu razmjenu “glavu za glavu” jer drži Brozovića tržišno vrijednijim igračem, iako je stariji četiri godine. Zato bi osim Kessiea htjeli i - novac. Plasirana je i informacija kako Inter do kraja siječnja moraju namaknuti 50 milijuna eura ne bi li financijsku bilancu doveli u ravnotežu, po pitanju pravila fair-playa.

image
JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

No, da je to sve samo zabava u sezoni kiselih krastavaca potvrdila je agencija koja zastupa Kessiea tvrdnjom kako je plasiran teški “fake news”, da u tome nema apsolutno nimalo istine. Kessie ostaje u Barceloni gdje će tražiti šansu do ljeta te potom vidjeti kako kotira u očima Xavija Hernandeza.

Barca je lišena Piquea koji je zaključio karijeru i Depaya, želi nova imena, ali što jeftinija. Zato ne čudi što se pojavila priča da se dogovorila s Ilkayem Gündoganom koji bi joj se trebao priključiti od ljeta kad mu istječe ugovor s Manchester Cityjem. Iako niti to nije potvrđeno.

Još 2018. godine, nakon hrvatskog srebra u Rusiji i lošeg nastupa Španjolske na tom Mundijalu, u Barceloni je bilo govora o Brozoviću kao potencijalnom nasljedniku Sergija Busquetsa. Tada se klubovi nisu našili oko uvjeta. U međuvremenu domaći je veznjak održao poziciju, a nove teze o Brozoviću vjerojatno su reciklirane iz arhiva... Čak i ako je točno da ga Xavi prilično cijeni, očito je da financijsku punudu, a jedino bi takva ozbiljno zainteresirala Inter, nisu dali. Ni Barca, kao niti Inter, ne stoje najbolje po pitanju novca. No, to je izlizana priča, lani su naši način da investiraju velika sredstava, sada su “tihi”.

Marcelo Brozović u Interu igra od siječnja 2015. godine kad je stigao iz zagrebačkog Dinama. Prvo na posudbu za tri milijuna eura, da bi ga godinu kasnije s još pet milijuna eura otkupili. Ugovor mu vrijedi do kraja lipnja 2026. godine, a prema medijima zarađuje godišnje 6,5 milijuna eura. Malo bi tko odbio šansu da zaigra u Barceloni, ali kako sada stvari stoje, ako i ode, a za prije će ostati nego otići, to bi možda mogao biti neki drugi klub. Ponudi li tko dovoljno da Inter zagrize. Svojedobno je tražio 60 milijuna eura, a sada bi ga možda dao za 50. Brozović ima 30 godina. Spominje se Liverpool, no to su uvijek pusta nagađanja. Puno ima medija, portala i lumena koji moraju svaki dan nešto ispaljivati na društvenim mrežama.

image
PAU BARRENA Afp

O Brozovićevom rejtingu ne treba ni govoriti, kad ne bi bio tako visok ne bi ga se ni dovodilo u vezu velikana poput Barcelone, drugo je koliko je to realan posao. Katalonci imaju dobro popunjen vezni red, iako će kazati da kvalitetnih igrača nikad nema previše, jedino im nedostaje još jedan klasičan zadnji vezni. Premda bi se De Jong trebao sve više specijalizirati na toj poziciji, ako želi igrati u ekipi u kojoj su Gavi i Pedri. Odatle priče o Brozoviću i odakle vjerojatno neki bude priče o njemu ili nekome drugome. Premda se piše da rade i na dovođenju krila, pa eto tog Gündogana i tko zna koga...

Inter nije previše aktivan na mercatu, kao glavne teme sad iskaču produženje ugovora sa Škrinjarom koji je kao kapetan prvi put podignuo pobjednički pehar u Rijadu, a na ljeto je slobodan, pa hoće li ostati Edin Džeko koji je također u zadnjim mjesecima ugovora. Problem je i Romelu Lukaku čije igre nisu ni sjena nekadašnjima. No, daleko je kraj sezone, koliko tko može dobro će se vidjeti do lipnja. Dakako da nas najviše zanima što će biti s Brozovićem. Ako ostane hoće li vratiti poziciju u startnih 11, koju je imao neupitnom do ozljede u utakmici reprezentacije s Austrijom u Beču 25. rujna 2022. godine ili će se morati boriti za mjesto u ekipi i minutažu. Zbog te sumnje i podvojena razmišljanja kod interovaca bi li ga bolje bilo prodati ove zime ili zadržati. Što ujedno i povećava šanse da do kraja siječnja iskoči kakva nova transfer-saga u kojoj će on biti glavni lik. Ili čak da se s drugim parametrima nastavi ova o Barceloni.

Linker
26. travanj 2024 05:18