ALLSHOTLIVE/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA
MEĐU GLAVNIM KANDIDATIMA

Nova nogometna ‘bomba‘: Tudor na korak do senzacionalnog posla? ‘Visoko kotira‘ za klupu velikana

Splićanin je bez posla otkad se rastao s Lazijom pred kraja prošle sezone
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 20. rujan 2024. 13:57

Nedjeljni derbi između Intera i Milana na Meazzi odredit će sudbinu trenera Paula Fonsece na klupi Rossonera, složno tvrde vodeće talijanske tiskovine. Samo jedna pobjeda u pet ovosezonskih utakmica ne zadovoljava RedBird, tvrtku na čelu milanskog kluba, a ni njihovog glavnog savjetnika Zlatana Ibrahimovića, čija će riječ biti zadnja. Prema izvještajima Talijana, Fonsecin posao možda neće spasiti čak ni remi u Derbyju della Madonnina.

Na sjeveru Italije očito ne vjeruju da će Fonseca s 10. mjesta Serije A iznenaditi trećeplasirani Inter. Sudeći po svemu što pišu La Gazetta dello Sport i insajderi s Čizme, vrhuška kluba već se bacila na posao i traži Fonsecina nasljednika, a među njima se spominje i - Igor Tudor! Navedeni list piše da trenutno nezaposleni Hrvat "visoko kotira uz Maurizija Sarrija i Edina Terzića". Insajderi, pak, kažu da je Terzić prvi na listi poziva i da je već stupio u kontakt s Milanom, a na popisu kandidata navodno se nalaze još Thomas Tuchel i David Moyes. U istom smjeru izvještava i Corriere dello Sport, tvrdeći da su sva ova imena u opticaju te ističu da je Igor Tudor u dobrim odnosima sa Zlatanom Ibrahimovićem, koji će prelomiti i u ovom segmentu. Splićanin je bez posla otkad se rastao s Lazijom pred kraja prošle sezone nakon što ih je vodio u svega 11 utakmica. Od svih navedenih, daleko najduže na burzi je Tuchel, koji je prije 15 mjeseci smijenjen u Bayernu.

image
JOHN SPENCER/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

No, o izborima više nakon derbija talijanskog sjevera. Fonseca ima još jedan metak i mora pucati na pobjedu ne bi li ostao pukovnik ili postao pokojnik. U okršaj s Interom ulazi nakon razočaranja u Ligi prvaka u vidu 1:3 poraza od Liverpoola na San Siru, a ranije je u prvenstvu uspio dobiti jedino Veneziju (4:0), gubio je od Parme (1:2) te bodove podijelio s Torinom (2:2) i Lazijom (2:2). Nema tu čvrste sugestije da Rossoneri mogu poremetiti disciplinirane i kvalitetnije Nerazzurre, Fonseci će za gašenje vatre pod vlastitom stolicom trebati pravo malo čudo. K tomu, demotivirajući je podatak da je Milan izgubio čak šest posljednjih derbija, odnosno da zadnju pobjedu nad Interom pamti iz rujna 2022. godine.

Dok Fonseci visi mač nad glavom, čuveni Fabio Capello upozorava da odgovornost nije samo njegova. Poziva se pritom na nedavni dijalog između Zvonimira Bobana i Ibrahimovića. Na Bobanovu konstataciju da "ne može ocijeniti Ibrahimovićev rad jer mu nije jasno koje zadaće obavlja", Šveđanin je ironično odgovorio da je on "šef i da ga svi moraju slušati." Shodno tomu, Capello zdravom logikom dolazi do sljedećeg zaključka...

- Ako Ibra kaže da je šef, onda je i on odgovoran za ovakvu situaciju. Kad gledam Milan, vidim 11 igrača razbacanih na terenu, a ne pravu momčad. To nije bio slučaj prošle sezone. Klub je potpisao puno napadača, a gdje im je playmaker? Gdje je središnji napadač, takozvani "fox in the box"? Giroud je bio takav, ali ne i Morata - kaže Capello pa podvlači.

- Držim i da Fonseci treba dati vremena da uđe u glave igrača. Čini mi se da se Milan zasitio svega od onog trenutka kada je osvojio prvenstvo 2022., zato ih Ibrahimović može mentalno podići jer njemu glad nikada nije nedostajala.

Ibrahimović je svoj dio mentalne podrške već i obavio. U četvrtak, dva dana nakon poraza u LP, došao je u kompleks Milana i odmah pojurio u svlačionicu održati govor. Ovaj put nije "divljao" kako je to navodno činio nakon poraza od Parme u drugom kolu, već je bio miran i konstruktivan. Od momčadi je zatražio karakter, jedinstvo, više želje i koncentracije u nadolazećem derbiju, kojeg smatra polaznom točkom za ostatak sezone. Ukazao je igračima i na zvižduke navijača tijekom utakmice s Liverpoolom. Potom se nasamo sastao s Fonsecom te mu poručio da još uvijek može preokrenuti situaciju i zadržati podršku klupskog vodstva. No, izrazio je i potrebu da e što prije krene pozitivnim smjerom.

Portugalskog trenera, dakle, u narednim danima čekaju veliki pritisci, a ne uspije li ih ostaviti po strani i uzeti skalp Interu, postat će bivši nakon samo šest utakmica na klupi Milana. Nitko nikada nije tako brzo izletio sa San Sira.

Linker
20. rujan 2024 18:54