ANDREAS SOLARO
Nameće se treneru

Novi talentirani Hrvat uz bok Ibrahimoviću i Rebiću: Mladi Puljanin probija se u redovima Milana...

Hrvatski veznjak u posljednje dvije utakmice Rossonera bio je u kadru prve momčadi...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. prosinac 2020. 18:24

U nekim drugim vremenima Pula se mogla podičiti sjajnim igračima u elitnim talijanskim klubovima. Znana je priča o braći Vojak, koji su čak i zajedno igrali u Juventusu i Napoliju. Nažalost, mlađi Oliviero je sa 21 godinom preminuo od posljedica teške upale pluća. Njegov 7 godina stariji brat Antonio ostvario je sjajnu karijeru u razdoblju od 1925. do 1935. godine.

Četiri godine bio je igrač Juventusa, a onda je otišao u Napoli, gdje je u 6 godina postao najbolji strijelac. Antonio Vojak je rekord od 22 pogotka u Serie A unutar jedne sezone držao sve do 2011. godine, kada ga je detronizirao Cavani. U 208 nastupa u A ligi Vojak je postigao 106 pogodaka. S Juveom je osvojio scudetto (1926.), ali je najveću slavu doživio u Napulju, gdje su ga smatrali jednim od prvih u statusu ljubimca navijača. Iskoristili kaos Još jedan Puljanin je ostvario zapažene iskorake u talijanskom nogometu.

Bio je to Rudi Ostroman, koji je u razdoblju od 1924. do 1928. bio član Milana. Kao napadač nastupio je 74 puta za Rossonere i postigao 24 pogotka. Gotovo 100 godina kasnije Pula se može podičiti još jednim članom AC Milana.

Antonio Mionić je 19-godišnjak (rođen 31. svibnja 2001 .), koji je prije skoro tri godine (siječanj 2018.) napustio Istru 1961 i otišao u Milano. Kao kadet zeleno-žutih, koji igra na poziciji veznog igrača, Mionić je dobrim igrama skrenuo pažnju više klubova iz Italije. To je inače bilo vrijeme kada je u pulskom prvoligašu bio opći kaos i gola borba za opstanak kluba. Zato je Mionićevo odlazak, iako je bio vezan stipendijskim ugovorom, bio moguć.

Kad se obveze ne ispunjuju klubovi samo trpe štete. Prije nego je otišao u Milan pulski je veznjak imao opciju potpisa za Genou. No, Milan je naravno bio druga dimenzija i Mionić se preselio u lombardijsku metropolu. U prvih pola godine nastupao je za U-17 momčad, da bi od 1. srpnja 2018. godine postao član Primavere, selekcije do 19 godina. Mionić je kao zadnji i desni vezni odigrao 10 za mlađu, a 46 utakmica za stariju selekciju Rossonera.

Čim je napredovao u višu kategoriju, ljeta 2018. godine potpisao je ugovor. Isti je produžio već 30. listopada prošle godine, čime se vezao za AC Milan do 2023. U srpnju 2019. godine Mionić, koji je do tada već imao niz treninga s prvom momčadi, otputovao je s Milanom na pripreme u SAD, odnosno nastup na Internacionalnom kupu. Ondašnji novi trener Marco Giampaolo omogućio je ispunjenje sna time što ga je ubacio na teren u posljednjim minutama dvoboja s Bayernom Nike Kovača. Mionić je tako sa 18 godina doživio tako prestižnu utakmicu i sigurno će mu to ostati zauvijek u posebnom sjećanju.

Prošle nedjelje u Genovi Stefano Pioli uvrstio je pulskog nogometaša na klupu Milana za ligaški dvoboj sa Sampdorijom. Isto je ponovio tijekom tjedna i nastupa Milana u Europskoj ligi, na gostovanju kod Sparte u Pragu. Sasvim dovoljan pokazatelj respekta njegovih potencijala i svojevrsna nagrada i poticaj da nastavi maksimalno trenirati i učiti. Treninzi sa zvijezdama U treningu s Ibrahimovićem, Hernandezom, Bennacerom i ostalim vedetama Milana to će mu biti sjajna prilika, ali istodobno i privilegija.

Hoće li se dogoditi da mu Pioli priušti nešto minuta na terenu u prvenstvenim dvobojima, kao što to čini s njegovim ponajboljim prijateljem u klubu, Maldinijem (Daniel je sin sportskog direktora Paola), vidjet ćemo. No, sa 19 godina Mionić treba biti samo strpljiv, uporan u radu i napredovati. Svoje će potencijale moći i dalje pokazivati u selekciji U-19 Hrvatske koju vodi Joe Šimunić. Mionić je već odigrao 5 utakmica, a u posljednjoj, u listopadu, protiv Slovenije (3:3) bio je i strijelac.

Linker
19. travanj 2024 22:31