Mirko Marić

 GIUSEPPE COTTINI Nurphoto Via Afp
VESELI SE IZAZOVU

Od Berlusconijevog hita profitirali u Osijeku, a novi hit Serie A računa na Hrvata: ‘Spreman sam za iskorak‘

Hrvatski napadač, koji je iz Osijeka stigao u Monzu, prošlu je sezonu proveo na posudbi u Crotoneu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. lipanj 2022. 06:05

U gradu formule 1, Monzi, rodio se novi talijanski prvoligaš.

- Ovo je bio grad formule 1, sad je grad nogometa! Svi su na nogama, ulazak u Serie A velika je stvar za Monzu - javio se s odmora Mirko Marić, nekadašnji napadač Lokomotive i Osijeka, koji je već dvije godine član Monze. No, zasad se u tom klubu nije naigrao, prošlu je sezonu proveo na posudbi u Crotoneu. I, imao je dobru sezonu.

- Momčadski nije to bilo nešto posebno, ali što se mene tiče, da, mogu reći da sam zadovoljan. Nakon one prve sezone u Monzi, kad nisam puno igrao, sad je to u Crotoneu ipak bila druga priča.

Sad je u 36 utakmica na travnjaku, zabio 11 golova. Za Serie B vrlo dobre brojke.

- Bilo mi je sad ipak lakše. Kad sam došao, nisam imao pojma niti o Serie B, ni suparnicima, nisam znao jezik, trebalo mi je da se priviknem. A ovo je vrlo zahtjevna liga, puno se radi na taktici, malo prostora ostaje napadačima. A i nemaju klubovi previše strpljenja, niti daju puno vremena za prilagodbu. Zato sam nakon prve sezone u Monzi sam tražio da idem na posudbu i bio je to pun pogodak. Sad sam se sasvim adaptirao na zahtjeve u Italiji, naučio jezik i mislim da sam spreman za iskorak u Serie A.

Monza je izborila povijesni plasman u najviši rang, hoće li Marić biti dio te priče?

- Prema sadašnjem dogovoru, dolazim 1. srpnja na okupljanje. Pričao sam s ljudima iz kluba, rekli su da su zadovoljni mojom sezonom u Crotoneu, da me vide u svojim planovima iduće sezone.

Je li razgovarao s gazdom Silvijem Berlusconijem i njegovim najdražim suradnikom Adrianom Gallianijem?

- Ma ne, ne pričaju oni s igračima i ne govore o planovima. To je dio posla trenera Stroppe, koji je ostao na klupi i za novu sezonu te sportskog direktora Antonellija, koji je Gallianijeva desna ruka. S njima sam razgovarao i kazali su mi to što sam vam prenio, da računaju sa mnom za sezonu u Serie A.

Međutim, onda je i sam dodao:

- Naravno, u ovom trenutku nitko ne zna kako će izgledati momčad u novoj sezoni, koliko će igrača doći. Znate što je rekao gospodin Berlusconi kad je postao vlasnikom Monze kad su ga pitali o ambicijama? Kazao je da mu je s Milanom trebalo samo pet godina da osvoji Ligu prvaka. Jasno je iz toga da će ulaskom u Serie A ambicije i ciljevi dodatno rasti, da ovo nije krajnji domet. Dakle, vidjet ćemo u kojem će smjeru ići Monza i gdje ću ja biti u toj priči. Ali, u ovom trenutku, nakon razgovora s trenerom i sportskim direktorom, igrat ću u Monzi Serie A. Oni također misle da sam sad spreman na taj korak.

Ne zamara se Marić na odmoru previše onime što će biti za mjesec-dva, ali siguran je u jedno.

- Ako se dogodi suprotno, da neću biti u planovima treneru i klubu, onda ću potražiti neku drugu sredinu. S 27 godina nema smisla sjediti na klupi. Ali, kažem, ne razmišljam na taj način, već dolazim na pripreme s ciljem da se izborim za mjesto u momčadi u Serie A. Osjećam da imam kvalitetu za tu ligu.

Monzin plasman u Serie A donio je i Osijeku dodatnih 1,5 milijuna eura bonusa.

- Eto, svima je dobro, haha.

Još da i njemu bude, da zaigra u ligi u kojoj se mnogi žele okušati.

- Nadam se da će tako biti i da će Monza imati dobru sezonu u najvišem rangu talijanskog nogometa. A tko će doći ili otići ovog ljeta, to stvarno ne znam. Vidim da se po medijima spominju neka jaka imena, ali, vidjet ćemo... - zaključio je Mirko Marić.

Linker
26. travanj 2024 21:48