LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA Lapresse/Ddp Usa/Profimedia
PUCAJU PO ŠAVOVIMA

Odgovorni za veliki incident s Hrvatom u naslovnoj ulozi je veliki gazda i njegova lažna obećanja...

Sukob splitskog trenera i direktora Torina odaje veliku nervozu u klubu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 29. srpanj 2022. 18:10

Kažu da nije moglo drugačije završiti na austrijskom pripremnom drilu Torina. Jer sportski direktor Davide Vagnati i trener Ivan Jurić zakačili su se već u prvoj stanici austrijske faze, u Bad Leonfeldenu. Tada je hrvatski stručnjak oštro zamjerio sportskom direktoru da se ništa ne radi oko prijelaznog roka, osim što se puno priča.

Vagnatiju su Jurićeve riječi teško padale jer vjerojatno nije jedini krivac što godinama Torino kupuje na "akcijama", to jest čeka finiš prijelaznog roka i onda po jeftinijim cijenama popunjava roster igračima koji nisu našli bolji klub. Jasno je da je ključni čovjek kluba njegov vlasnik i predsjednik Urbano Cairo. Uspješni poduzetnik ali očito neuspješni, ili možda primjerenije reći malo uspješan predsjednik kluba. Nakon što se dva puta u posljednji čas spašavao prvoligaški status, Cairo je prošle godine uspio u svom naumu da dovede Ivana Jurića. I kad ga je nagovarao da pusti Veronu i dođe u Torino, kako daje do znanja i trener, obećao mu je sasvim drugačija ponašanja u prijelaznim rokovima. Nije bilo po dogovorima u prvom ljetu, ali je Jurić sa Torinom ostvario veliki napred u natjecanju i granatieri su napokon bez stresa ostvarili plasman u sredini tablice. Uz to su pokazivali priilčno modernu igru što je osobito oduševilo navijače, koji su veliki pobornici aktualnog trenera Torina.

Ove sezone je vjerojatno Jurić očekivao da će Cairo putem Vagnatija ipak uspjeti učiniti nešto više u prijelaznom roku, a sve kako bi on nastavio sa iskoracima Torina. No, događa se, barem do sada, da Torino ostaje bez najboljih igrača a došlo je samo par dvojbenih prinova (Bayeye, Radonjić) te je na pripremama ispunio potreba trening roster sa igračima iz omladinskog pogona. Nervozu trenera Vagnati je osjetio u Bad Leonfeldenu i očekivalo se da će stvari krenuti na bolje jer se ubrzo nakon toga dogodila prodaja Brazilca Bremera Juventusa za 40 milijuna eura! Iako je veliki hendikep za Jurića što je ostao bez tog sjajnog stopera, bio je svjestan da je ta žrtva nužna da se osigura novac za pojačanja. Nakon što se klub nije uspio dogovoriti sa kapetanom i legendom kluba Belottijem, a ovaj sada još uvijek bez kluba traži rješenje na tržištu, nakon što su otišli Brekalo, Pjaca, a Pobega je na traženje Piolija vraćen u Milan, nakon što je shvatio da se ništa ne događa unatoč osiguranju 40 milijuna eura od odštete za Bremera, očito se napunio rezervoar strpljenja Ivana Jurića.

U Waidrigu, gdje se Torino nalazi do subote u drugoj fazi priprema, momčad je došao obići Davide Vagnati. Pred utakmicu sa Apollonom iz Limmasola, dok su se vraćali u hotel Kuhotel, na parkingu je definitivno "pukao" film Juriću, ali očito i Vagnatiju.
Dok su se oni gotovo potukli, a međusobno se častili teškim riječima (talijanski folklor), Urbano Cairo je danima na Festivalu sporta koji organizira njegova izdavačka kuća, držao govore. Lamentira već danima o problemima talijanskog nogometa. U Torinu već godinama ne uspijeva opravdati reputaciju velikog biznismena.


-Mi moramo učiniti nešto da spasimo calcio, jer na ovaj način kako funkcioniramo propast ćemo. Svake godine ja iz svog džepa moram izvaditi 20 milijuna eura da Torino poplaća obveze. U svim većim ligama Europe je sasvim drugačije..."

Cairove riječi kao da su posredno bili i poruka "svojima" u Torinu. Direktoru, treneru, igračima, navijačima, odnosno svima onima koji od njega očekuju da napravi "nešto" (osigura novac) sa kojim bi klub napravio natjecateljski iskorak. No, na drugoj strani Alpa svi spomenuti drugi akteri pucaju po šavovima, dijelomice se brinući (pogotovo navijači) hoće li Torino moći zadržati prvoligaški status. Istini za volju, na ovim pripremama Jurićeva momčad dobro djeluje. Igrala je 4 utakmice, upisala 3 pobjede i remi. U posljednje tri utakmice nije primila pogodak! Zato navijači još više podržavaju trenera, i stati će vjerojatno na njegovu stranu u ovoj neugodnoj epizodi koju je dodatno zakuhao onaj koji je snimio i objavio sukob. Kroničari Torina, očito analizirajući kut snimanja, došli su do zaključka da bi snimatelj trebao biti iz Torinovih soba, a ne drugih gostiju hotela. Istraga je interna u tijeku, ali ako je zbilja netko od igrača ili djelatnika kluba autor tog uratka, biti će to porazno za klub, pokazatelj loših odnosa u Torinu ali i njegov osobni krah (otkaz)....

Za sada Urbano Cairo javno šuti. Kao vlasnik La Gazzette dello sport pobrinuo se da vijest bude tretirana kao nebitna, no nije mogao zaustaviti more polemika koje su zaokupile eter. Torino je klub prema kojem njegovi bivši članovi, navijači ali i veći dio javnosti Italije imaju posebne emocije, dijelom i zbog avionske tragedije 4.svibnja 1949.. Tada se na brdu Superga iznad grada, srušio avion koji je prevozio iz Lisabona Veliki (Grande) Torino, mitsku škvadru granatiera i poginulo je svih 31 putnika...

Odavno već Torino nije na razini velike tradicije, ali navijači su se upravo radom Ivana Jurića ponadali da bi se mogao započeti proces povratka prema vrhu. No, glavni igrač te priče Urbano Cairo očito nema tu moć, ili ne želi, da plati dužnu "članarinu" da bi se priključio velikanima SERIE A...

Linker
12. travanj 2024 14:24