PHILIPPE HUGUEN Afp
U PENZIJI NEĆE DUGO UŽIVATI

Odlazak ikone i legende talijanske reprezentacije koja je porušila rekorde. Za jednim ipak mora žaliti...

Stavio je točku na i na impresivnu karijeru, ali će nogomet i dalje ostati njegov život
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 03. kolovoz 2023. 10:32

Proslavljeni talijanski nogometni reprezentativac Gianluigi Buffon konačno je rekao "basta!" - bilo je dosta! Konačni "adio" profesionalnom igračkom nogometu je rekorder po broju nastupa za "Azzure" sa 176 nastupa izrekao u 45 godini. Bez imalo pretjerivanja, ljubitelji nogometa, barem oni koji ga "konzumiraju" proteklih desetljeća, a posebno Talijani, s punim pravom mogu reći - vrijeme se u nogometu računa po velikom "Gigiju" - u nogometu počinje "treća era" - ona poslije Buffona.

Ikona i legenda Italije, Juventusa i Parme, koji je 2006. osvojio naslov prvaka svijeta na SP-u u Njemačkoj, zatvorio je impresivnu karijeru u Parmi u kojoj ju je sada već davne 1996. i započeo. U posljednjoj sezoni u karijeri Buffon je pokušao pomoći Parmi da se vrati u elitni razred talijanskog nogometa, ali u tome nije uspio.

Rekorder u Serie A

Parma je, naime, u protekloj sezoni Serie B završila na četvrtom mjestu iza Frosinonea, Genoe i Barija pokvarivši "Gigijev" oproštajni labuđi pjev. No, čovjek koji je u protekla, zamalo tri desetljeća dugoj karijeri, zadužio talijanski nogomet, a na klupskom planu posebno velikana Juventus, nema za čime žaliti. Za "staru damu" odigrao je u dva "mandata" (od 2001.-2018. i 2019.-2021.) ukupno 526 utakmica; za matičnu Parmu skupio ih je 211 (od 1995.-2001. i u zadnje dvije sezone), a odigrao je i jednu sezonu u Paris Saint-Germaineu između dvaju boravaka u Torinu.

image

Gianluigi Buffon

LUCA AMEDEO BIZZARRI Nurphoto Via Afp

No, Buffon ipak ima za čime žaliti - jedan je od velikana koji nikada nisu osvojili Ligu prvaka iako je s Juventusom igrao u čak tri finala (2003., 2015. i 2017). Nije on, naravno, usamljen u tome jer su bez te časti ostali i mnogi drugi kao Batistuta, Crespo,Ballack, Van Nistelrooy, Thuram, Nedved, Totti, Cannavaro, "kralj" Eric Cantona, Vieira, Ibrahimović, Bergkamp, čak i "pravi Ronaldo"...

Ako već nije došao do najtraženijeg klupskog trofeja, Buffon ih je u karijeri osvojio veliki broj. Deset je puta s Juveom dizao titulu u Serie A, a čak je 12 puta bio proglašavam najboljim vratarem lige. Kao najbolji u jednoj od najboljih liga i kao najbolji u jednoj od najtrofejnijoj reprezentaciji Buffon je u većini izbora uvijek u Top 10 najboljih vratara svijeta svih vremena.

Najbolji nakon Jašina?

O ukusima se ne raspravlja, no po mnogima je on odmah do neponovljivog Rusa Lava Jašina, a ispred majstora kao što su Iker Casillas, Manuel Neuer, sunarodnjak mu i osobni uzor Dino Zoff, Petr Cech, Oliver Kahn, Peter Schmeichel, Gordon Banks, Edwin van der Sar...Naravno, tu je negdje i naš "Veliki Vladimir" Beara.

Što je i tko na terenima bio Buffon, ponabolje će posvjedočiti riječi njegovih kolega. "Začuđen sam i tužan što Gigi nikad nije osvojio Ballon d‘Or. On je to zaslužio. Za mene je on najbolji vratar svih vremena, on je ikona i legenda." To su riječi njegovog suigrača u Juveu i reprezentaciji Leonarda Bonuccija.

- Startao je mlad kao i ja, treneri i (su)igrači vjerovali su mu bezgranično i s pravom. Ponajbolji je i moj je veliki prijatelj, rekao je Iker Casillas, a tko će mjerodavniji za komplimente, ako nije netko također toliko dobar.

Kao i mnogi drugi, niti Buffon nije bio imun na ispade na terenima, tijekom igranja u Parmi nosio je na vlastiti zahtjev dres s brojem 88 koji ima neonacističke konotacije, no kasnije se ispričao da njegovi motivi sasvim druge prirode. Da baš nije u potpunosti indiferentan prema fašističkoj ideologiji pokazao je i time što je 1999. na majici nosio također profašistički slogan "Boia chi molla", koji je kod nas uhvatio korijene u navijačkom puku u varijanti "Krepat ma ne molat". I za tu se gestu javno ispričao.

"Buffon je No1"

Pepelom se posipao" i nakon što je u takozvanom "skandalu Calciopoli" optužen za ilegalno klađenje na utakmice Serie A zbog čega je umalo propustio nastup na SP-u u Njemačkoj, koji mu je bio kruna karijere na kojem je proglašen najboljim vratarem turnira (nagrada Jašin).

Bivši Juveov trener i talijanski izbornik Marcello Lippi jedan je od onih za koje nema dvojbi:

- Buffon je Buffon, on je "No1", bio i ostao tijekom cijele karijere...

Nije se, na Buffonovu žalost, ostvarilo ono što je pomalo u šali najavljivao kad se vraćao u Parmu. Tada je rekao da nije isključeno da će se umiroviti s 55 godina. Da, veliki je Gigi stavio točku na i na impresivnu karijeru, ali će nogomet i dalje ostati njegov život te u "penziji" neće dugo uživati. Prema pisanju La Gazzetta dello sport, Talijanski nogometni savez za njega je "zabezecirao" mjesto šefa delegacije nogometne reprezentacije, koje je upražnjeno nakon smrti Gianluce Viallija...

Linker
25. travanj 2024 18:48