Rrahmani (desno) u slavlju sa suigračima

 INSIDEFOTO DI ANDREA STACCIOLI/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
SVE BLIŽE SCUDETTU

Otpisani dinamovac briljira: Cijena mu je otišla u nebo i starter je u jednoj od najuzbudljivijih momčadi Europe

Dinamo ga je prodao za 2,1 milijun eura, a sad je jedan od najboljih defenzivaca Serie A
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 25. veljača 2023. 16:49

Napoli nezaustavljivo juri prema svom prvom naslovu nakon sezone 1989./1990. i Maradonine ere, odnosno trećem u povijesti kluba. Uz već višestruko opjevane junake poput Kviče Kvaratškelije i Victora Osimhena, neizostavan dio aktualne nogometne priče u gradu pod Vezuvom je i nekadašnji Dinamov branič Amir Rrahmani. Kosovar je, naime, standardni član udarne postave momčadi Luciana Spallettija, treći najbolje ocijenjeni igrač "Partenopeija" (prema Sofascoreu) i jedan od najboljih defenzivaca čitave Serie A.

Rrahmanija je Dinamo doveo u ljeto 2016. godine iz RNK Splita za 1,6 milijuna eura i odmah ga proslijedio na jednogodišnju posudbu u Lokomotivu. Po povratku na Maksimir uspio se izboriti za minutažu, osobito u razdoblju Nenada Bjelice, koji ga je znao koristiti na poziciji lijevog bočnog, a ponekad i kao centralnog braniča, što mu i jest prirodna pozicija. Iako je Rrahmani pružao solidne partije i uspješno se prilagođavao svim ulogama koje je dobivao na terenu, na lijevom beku je u to vrijeme prednost ipak imao Marin Leovac, a na stoperu Emir Dilaver. Kosovski reprezentativac tako je dres hrvatskog prvaka nosio ukupno 57 puta, te pri tome zabio četiri gola i upisao tri asistencije, a onda je u srpnju 2019. prešao u Veronu za 2,1 milijuna eura.

image
FABIO SASSO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Nakon samo jedne polusezone u Veroni, ovaj 192 centimetra visoki branič već je ostvario novi transfer - i to u Napoli za 14,2 milijuna eura. Uprava kluba s juga Italija odlučila ga je ostaviti na posudbi u Veroni do kraja sezone, a onda je, od kolovoza 2020., počela Rrahmanijeva romantična priča na stadionu Diego Armando Maradona. Nakon početne prilagodbe, problema s ozljedama i koronavirusom, Rrahmani se, od kraja prethodne, i početka aktualne sezone ustalio kao standardni stoper u Spallettijevoj momčad i izrastao u jednog od najboljih defenzivaca u čitavoj Serie A.

"Rahmani je potpisan 2020. kako bi stvorio alternativu Kostasu Manolasu, ali Kosovar je od dolaska Spallettija postao starter i više nikad nije izašao iz prve postave" - piše La Gazzetta dello Sport u svom subotnjem tekstu i posebno ističe kako je 29-godišnjak značajno napredovao u segmentu igre koji se tiče dodavanja. Prema podacima Sofascorea, naime, Rrahmani je s 5,8 točnih dugih lopti, najuspješniji igrač Napolija u toj kategoriji (treći u čitavoj ligi). S 91% točnih dodavanja drugi je najuspješniji dodavač u svojoj momčad i cijeloj Serie A.

- Spalletti na treninzima uvijek traži iste stvari, one koje mu odgovaraju. Pratio sam što je govorio. Kad je menadžer u pravu, stvari uvijek idu dobro za igrače. To je bilo važno za mene i za cijelu momčad. Trener nas tjera da napravimo još rizičnih dodavanja jer ako lopta prođe onda možemo biti opasni. To je nešto na čemu on inzistira i ja sam u tome napredovao - očitovao se Rrahmani o svom napretku.

Što se, pak, tiče prosječne statističke ocjene Sofascorea, Rrahmani je treći najbolje ocijenjeni igrač Napolija (7,32), nakon Kvaratškelije (7,40) i Márija Ruija (7,36) i peti najbolje ocijenjeni igrač cjelokupnog talijanskog prvenstva. Valja spomenuti i kako njegova tržišna vrijednost, prema Transfermarktu, trenutno iznosi 25 milijuna eura.

Linker
23. travanj 2024 22:07