Pavel Nedved, donedavni potpredsjednik Juventusa

 Sopa Images/sipa Press/profimedia
KRAJ PROCESA

Pala je presuda: Juventus drakonski kažnjen! Oduzeli mu 10 bodova, sud oslobodio legendu i još šestoricu

Federalni žalbeni sud usvojio je zahtjeve državnog tužitelja i udaljio ga od europskih natjecanja
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. svibanj 2023. 21:13

Juventus je ostao bez 10 bodova u talijanskoj Serie A nakon objavljene odluke prizivnog suda Nogometnog saveza Italije.

Naime, Stara dama je proglašena krivom za umjetno napuhavanje naknada za transfere kako bi povećala kapitalne dobitke, izvještava Football Italia.

Time je izgledalo da klub raspolaže s mnogo većom klupskom imovinom nego što je to u stvarnosti bio slučaj.

Saslušanje je održano danas u Rimu, a tužitelj NS Italije Giuseppe Chiné iznio je slučaj i predložio kaznu od 11 bodova.

Prvotno je u siječnju ove godine zatražio devet bodova, a sud je donio odluku o oduzimanju 10 bodova. Tako je Juventus sa 69 pao na 59 osvojenih bodova te se s druge pozicije na ljestvici spustio na sedmu, tek par minuta uoči početka gostujućeg ogleda s Empolijem.

Teoretski bi se torinski velikan mogao još jednom žaliti, no malo je vjerojatno da bi žalba mogla uspjeti jer je utvrđeno da je klub prekršio članak 4 pravilnika koji pokriva fair play i sportsko poštenje.

Klupski čelnici Andrea Agnelli, Fabio Paratici, Federico Cherubini i Maurizio Arrivabene proglašeni su odgovornima za skandal s kapitalnim dobicima. Krivnje su pak oslobođeni Pavel Nedved, Paolo Garimberti, Assia Grazioli-Venier, Caitlin Mary Hughes, Daniela Marilungo i Francesco Roncaglio.

Kako su ranije javljali talijanski mediji, zbog afere u kojima su ljudi iz bivše uprave Juventusa lažirali financijske podatke i prikazivali fiktivne brojke tužiteljstvu je u interesu bilo kazniti Juventus dovoljno da se ne plasira niti u jedno europsko natjecanje sljedeće sezone.

Međutim, Stara dama i dalje ima izglede za plasman u Europu, pa čak i u Ligu prvaka, iako će nakon oduzimanja 10 bodova Allegrijeva momčad znatno teže ostvariti plasman u elitno natjecanje...

Linker
02. svibanj 2024 04:08