Lara Vukasović
 Lara Vukasović/Facebook
ZBOG KORONAVIRUSA ODGOĐENO SP

PANIKA NA APENINIMA! BROZOVIĆ I DRUŠTVO U VELIKIM PROBLEMIMA, JAVILA SE I HRVATSKA REPREZENTATIVKA 'Situacija se mijenja iz sata u sat'

U Italiji je zavladala panika zbog pojave koronavirusa. Odgođene su odbojkaške utakmice, još se čeka konačna odluka o Serie A, a loše vijesti o odgodama velikih natjecanja stižu iz Južne Koreje, Japana...
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 25. veljača 2020. 12:48

Dok koronavirus nastavlja stvarati probleme na sjeveru Italije, talijanski klubovi i dalje ne znaju hoće li za vikend igrati kolo Serie A. Nadolazeće će se kolo ovaj vikend vrlo izgledno odigrati pred praznim tribinama, kao i ostale utakmice u Italiji u bliskoj budućnosti.

Predsjednik Lige Paolo dal Pino je poslao pismo talijanskoj vlasti u kojoj traži da se dopusti igranje na praznim stadionima kako se raspored klubova ne bi previše poremetio, a tamošnji mediji očekuju da će vlada taj prijedlog uskoro i prihvatiti. Isti prijedlog se ne odnosi samo na nadolazeći vikend, već dokle god traje prijetnja izbijanja epidemije. Podsjetimo, u samo nekoliko dana zabilježeno je preko 230 slučajeva oboljelih od koronavirusa, što Italiju čini uvjerljivo vodećom po tom pitanju izvan Azije.

Problem s rasporedom

U nedjelju su otkazane čak četiri od šest zakazanih utakmica. Među momčadima koje nisu igrale nalaze se i Inter, te Atalanta, klubovi koji se natječu u Europi, i kojima će nadoknade utakmica dodatno poremetiti već vrlo gusti raspored. Susret Atalante i Sassuola će se vjerojatno prebaciti na 18. ožujka, jedini mogući datum kako sada stvari stoje. Veći se problem, međutim, stvara kod Intera, koji nema slobodnih termina, te bi utakmicu sa Sampdorijom mogao nadoknaditi tek pri kraju sezone. Točnije, radi se o 20. svibnja, četiri dana prije završetka Serie A.

Za Inter se stvorio problem i što se Europske lige tiče, pošto je za četvrtak zakazana uzvratna utakmica šesnaestine finala s Ludogorecom na San Siru. Odgoda UEFA-ine utakmice još je kompliciranija, pa će se susret vrlo izgledno odigrati pred praznim tribinama San Sira, što ostaje kao jedina realna opcija. Pošto se to krši s odlukom vlasti da se u sjevernim regijama ne održavaju nikakva sportska zbivanja do 1. ožujka, čeka se službeno dopuštenje iz urednika gradonačelnika Milana. Ludogorec je još u nedjelju zatražio informacije o utakmici, jer je oko 600 bugarskih navijača planiralo podržati svoj klub.

HRVATSKA ODBOJKAŠKA REPREZENTATIVKA ZA SN: Navečer smo došle u hotel, večerale, zaspale, a ujutro saznale za odgodu

Zbog koronavirusa panika na sjeveru Apeninskog poluotoka počela je u nedjelju. U subotu je još sve bilo koliko-toliko normalno. U subotu su se odigravale najnormalnije sportske utakmice, da bi već u nedjelju sjever Italije izgledao poput neke ratne zone u nekim SF filmovima. “Pojačana aktivnost” policije i vojske, uglavnom uniformiranih lica kakvih u Italiji ne manjka, natjerali su na neki način i građanstvo na paniku, pa su se na brzinu pokupovale zaštitne maske za lice, kao prvi korak, a onda je krenuo i “stampedo” na trgovačke centre po “špeceraj za više dana”. Kao u filmovima kataklizmi...

Sjever Italije je odbojkaški najrazvijeniji, to je odavno poznato, pa je nekako logično i da trenutno najviše trpi u tom smislu. Naime, osim što su odgođene četiri utakmice nogometne Serie A, odgođena su zapravo sva sportska događanja, tako i odbojkaška, u sjevernim pokrajinama Lombardija, Veneto i Pijemont. U 7. kolu drugog dijela talijanskog prvenstva odbojkašica odigrana su tek dva susreta, a pet njih odgođeno.

Odgođena dva kola

Među onima koje su igrale utakmicu je i hrvatska reprezentativka Lara Vukasović (1994.) koja igra za šestoplasiranu Èpiù Pomì Casalmaggiore, ekipu koja je u Monzi izgubila u subotu 2:3. Ali s Larom nismo pričali o utakmici, nego - koronavirusu.

- Znam da je to sada u fokusu zanimanja, vjerujte, mnogi me zovu, ali vam zapravo nemam što reći, vjerojatno znam isto što i vi, jer informacije također crpim iz medija. Moj grad, Casalmaggiore, nije trenutno direktno pod karantenom, ali to se mijenja iz sata u sat. Mogu samo reći da smo utakmicu u Monzi odigrale najnormalnije, nažalost, izgubile, a sutradan smo dobile obavijest da se odgađaju sljedeća dva kola te da neće biti utakmica više u veljači. I to je sve što znamo, panike kod nas nema, ali gledajući TV, mogla bi čini mi se skoro zavladati - reći će uvijek “skulirana” srednja blokerica a po potrebi i korektorica Lara koja ne želi podleći kolektivnoj psihozi.

Nema pravih vijesti

Slično nam je govorila i srednja blokerica Ema Strunjak (1999.) koja igra za Bartoccini Fortinfissi Perugiu, pretposljednju u ligi. Doduše, njezina je priča ipak malo drugačija, ali samo zato što je njezina ekipa utakmicu trebala igrati po rasporedu u nedjelju, u Brescii. Na sjeveru Italije, naravno.

- Krenule smo na utakmicu najnormalnije, kao i uvijek, dan ranije, u subotu, autobusom, otprilike nekih pet sati vožnje. Navečer smo došle u hotel, večerale, zaspale, a u sutradan ujutro, u nedjelju nakon doručka, saznale da utakmice neće biti. Pa smo se vratile doma i sada u hodu dogovaramo plan i program za ovaj tjedan. Uglavnom, koliko znam, odgođena su sljedeća dva kola.

Ostatak priče je kao i u slučaju Lare Vukasović. I Ema najveći broj informacija crpi iz medija, a tu doista ima svega, od provjerenih informacija do senzacionalističkih napisa. Djevojke treniraju, bez zaštitnih maski, i već polako razmišljaju, sada kada imaju vremena, gdje će sve to završiti, konkretnije, koliko će se liga odužiti i koliko će to onda skratiti vrijeme odmora prije reprezentativnih priprema. Uostalom, i Daniele Santarelli, naš izbornik i trener prvoplasirane ekipe Imoco Volley Conegliano, je u sličnom položaju, njegovo je mjesto trenutno u jednoj od pokrajina zahvaćenih koronavirusom.

Predsjednik ženske Talijanske odbojkaške lige Mauro Fabris prihvaća odluku državnih institucija da se liga ne igra, ali uz dodatak:

Briga o zdravlju sportaša

- Brinemo se o zdravlju sportaša i ne možemo ih prisiliti da putuju po Italiji kako bi se natjecali u rizičnim situacijama. Ali smo za to da se odgode cijela kola, a ne pojedine utakmice, zbog kasnije (ne)regularnosti prvenstva. Također, mnogi od 34 kluba iz Serie A 1 i A2 govore kako su na njihovim teritorijima vlasti zatvorile javne i privatne sadržaje pa su mnoge teretane koje su koristili za treninge zatvorene. Ne znamo dokle će sve ovo trajati, pa već sada razmišljamo o promjenama formata natjecanja za Serie A1 i Serie A2.

Japanci odgodili početak nogometnog prvenstva do 15. ožujka

Početak japanskog nogometnog prvenstva u utorak je odgođen za najranije 15. ožujka zbog straha od širenja zaraze koronavirusom.

"J. liga će uložiti maksimalne napore kako bi spriječili širenje zaraze", objavilo je vodstvo japanske lige.

Još ranije je donesena odluka o odgodi utakmica Japanskog kupa koje su se trebale odigrati ovoga tjedna.

Japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato izjavio je kako je još uvijek prerano govoriti o otkazivanju ili premještanju Olimpijskih igara koje bi se trebale održati u Tokiju od 24. srpnja do 9. kolovoza zbog opasnosti od širenja zaraze.

U slučaju da Tokio neće biti u stanju ugostiti OI, kao glavni kandidat za zamjenskog domaćina slovi London.

Stolni tenis: Odgođeno svjetsko momčadsko prvenstvo zbog koronavirusa

Svjetsko momčadsko prvenstvo u stolnom tenisu, koje se trebalo sljedeći mjesec održati u južnokorejskom gradu Busanu, odgođeno je zbog epidemije koronavirusa, objavila je u utorak Međunarodna stolnoteniska federacija (ITTF).

Svjetsko močadsko stolnotenisko prvenstvo trebalo se održavati u Busanu od 22. do 29. ožujka, a odgođeno je za lipanj, dodaje u svom priopćenju ITTF. Točan datum održavanja, prema privremenom rasporedu, sada je od 21. do 28. lipnja.

Linker
18. travanj 2024 23:34