Rafael Leao i Fikayo Tomori

 MIGUEL MEDINA Afp
POSEBNE ZASLUGE

Pet dragulja novog Milana: Napravili su uz Ibru čudesan iskorak, a cijena im sada leti u nebo!

Pioli i Ibra imaju velike zasluge, ali ovih pet mladića su na terenu najviše iznijeli borbu za naslov
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 23. svibanj 2022. 23:22

Trener Stefano Pioli, kao i ljudi koji su ga doveli (među njima je bio i Zvonimir Boban), imaju velike zasluge za formiranje pobjedničke momčadi Milana nakon punih 11 godina.

Zlatan Ibrahimović bio je ključan u stvaranju pobjedničkog mentaliteta u svlačionici, kao i u pomaganju mladim igračima da stasaju.

Međutim, ovo je priča o pet ključnih igrača Milana na samom terenu, o pet onih koji su igrama najviše doprinijeli naslovu. Milan je posebno ponosan što je riječ o pet mladih igrača, koji bi godinama trebali biti stup ove momčadi.

image

Rafael Leao i Sandro Tonali

MIGUEL MEDINA Afp

SANDRO TONALI (22)

On je veliki navijač Milana koji živi svoj nogometni san. Tonali se prošle sezone mučio u igri i mnogi su se pitali može li se unatoč vrhunskom talentu nositi s pritiskom igranja u velikom klubu. Međutim, ove je sezone napravio čudesan iskorak, njegove su igre očaravajuće, izrastao je u veznjaka svjetske klase.

Tonali je zabio vjerojatno najvažniji pogodak Milana, onaj koji ga je lansirao na prvo mjesto, na gostovanju kod Lazija u 34. kolu. Zabio je za pobjedu u 90.minuti. Potom je zabio i dva gola u pobjedi 3:1 na gostovanju kod Verone u 36. kolu.

Postao je lider na terenu, veznjak koji djeluje iz dubine, neprelazan, kreativan, ubojit... Tonali će dugi niz godina igrati ključnu ulogu u Milanu, ali i reprezentaciji Italije.

image

Mike Maignan

MARCO BERTORELLO Afp

MIKE MAIGNAN (26)

Bilo je velike zabrinutosti pred kraj prošle sezone kada se znalo da Gianluigi Donnarumma odlazi - tko će stati na gol? Milan je tada za 15 milijuna eura iz Lillea doveo Mikea Maignana (26).

I Maignan se pokazao kao sjajan odabir. Ne samo zbog sjajnih obrana, nego je potpuno promijenio način na koji momčad igra. Majstor s loptom u nogama, Maignan je uvijek spreman primiti loptu od suigrača te tako ulijeva veliko samopouzdanje obrani.

Jedan poseban vrhunac je izravna asistencija Rafaelu Leau u pobjedi 1:0 nad Sampdorijom. Branio je u 32 utakmice, u 17 nije primio gol.

FIKAYO TOMORI (24)

Ljetos je stigao iz Chelseaja. U početku samo kao posuđeni igrač, kad se svima činilo da je otkupna klauzula od 28,8 milijuna eura ipak prevelika. No, nakon nekoliko utakmica ta se klauzula doimala kao prava "krađa", jer Tomori (24) danas vrijedi barem dvostruko više.

U rijetkim slučajevima kada ne bi bio postavljen na pravom mjestu da uguši suparnički napad, njegova munjevita brzina izvlačila bi ga iz svake situacije. Čudesan stoper.

Izmješteni Alessio Romagnoli sa strane i njegova forma ublažili su sezonski izostanak Simona Kjaera.

image

Theo Hernandez i Stefano Pioli

FILIPPO MONTEFORTE Afp

THEO HERNANDEZ (24)

Ima li boljeg lijevog beka u svjetskom nogometu? Hernandez je fantastičan na oba kraja terena. Iskače s važnim golovima, a zaustavlja ih i na drugom kraju. Kao igrač Milana postao je reprezentativac Francuske, do tada je bio malo poznat.

Hernandez je postigao impresivnih 17 ligaških golova u tri sezone, ali posebno se pamti ovosezonski protiv Atalante. Majstor driblinga, golova i asistencija.

image

Rafael Leao

MIGUEL MEDINA Afp

RAFAEL LEAO (22)

Kakav igrač. Kakva sezona. Njegov tempo, brzina i preciznost pred golom postali su ključni za Milan u ovoj sezoni. Leao (22) je nosio teret da bude igrač koji će Milan izvući iz problema kada momčad ne igra najbolje. I to mu je često polazilo za rukom.

Nakon Interovog kiksa protiv Bologne, Milan je trebao svladati momčad Fiorentine koja je jurila Europu, a Leao im je bio taj koji im je donio ključna tri boda. Prvenstvo je završio s 11 golova i 15 asistencija.

Linker
17. travanj 2024 12:34