MARCO IACOBUCCI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
RESTRUKTURIRANJE NOGOMETA

Počeli razgovori o velikoj promjeni u Serie A: Potrebno je skupiti barem 14 glasova, a klubovi s dna strahuju

Kao uzore u argumentu navode Ligue 1 i Bundesligu, koje imaju isti broj klubova
Piše: Darko DrmićObjavljeno: 11. siječanj 2024. 21:15

Neformalni razgovori o smanjenju momčadi Serie A s 20 na 18 su započeli, prenosi La Gazzetta dello Sport, međutim većina klubova se trenutačno protivi toj ideji.

Klubovi iz talijanske lige i predsjednik Serie A Lorenzo Casini u ponedjeljak su započeli neformalne razgovore o mogućem smanjenju broja sudionika u ligi na 18 momčadi. Rasprava o preoblikovanju lige nije bila na dnevnom redu, zbog čega su razgovori još uvijek u preliminarnoj fazi, no mogli bi formalno početi na sljedećem sastanku na kojem će prisustvovati predsjednik Talijanskog nogometnog saveza, Gabriele Gravina, 26. siječnja.

Vodeći talijanski klubovi smatraju kako se Serie A mora smanjiti na 18 momčadi jer će broj utakmica biti još veći u nadolazećim godinama s novim formatima Lige prvaka i Svjetskog klupskog prvenstva. Kao uzore u argumentu navode Ligue 1 i Bundesligu, koje također imaju 18 klubova.

S druge strane, klubovi sa sredine i dna tablice strahuju da će Serie A s 18 momčadi otežati utrku za opstanak te da bi smanjenje momčadi financijski pogodilo sve klubove, posebice po pitanju TV prava.

Klubovi koji su za smanjenje broja momčadi trebaju prikupiti minimalno 14 glasova za provesti bilo kakve značajne izmjene vezane uz strukturu lige te je stoga vrlo mala vjerojatnost da će se ova promjena usvojiti. Međutim predsjednik Talijanskog nogometnog saveza Gravina se zalaže za restrukturiranje talijanskog nogometa, za početak smanjenjem broja profesionalnih klubova, kojih je trenutno 100 u Italiji, te bi njegov utjecaj mogao biti prevaga u korist talijanskih velikana.

Linker
17. travanj 2024 13:52