ALESSIO MORGESE Nurphoto Via Afp
PROMJENA SUSTAVA?

Podignut alarm u jednoj od najjačih liga svijeta: ‘Igrači to više neće moći izdržati, ovo je neodrživo‘

Čelni čovjek Napolija smatra kako Serie A sama nikad neće imati snagu smanjiti broj klubova
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 30. svibanj 2024. 09:01

Sve su glasniji pozivi na smanjivanje broja klubova u elitnom razredu talijanskog klupskog nogometa, koji se trenutačno sastoji od 20 momčadi. Jedan od najglasnijih zagovornika te ideje je Aurelio de Laurentiis, predsjednik Napolija. On je čak pozvao i talijansku vladu na intervenciju u tom smislu u govoru u talijanskom Senatu, donjem domu tamošnjeg parlamenta.

- Tijekom totalnog kaosa dozvolili smo da Serie A naraste od 16 klubova 1986. godine do 18 i onda do 20, ali broj utakmica povećat će se na 75 do 80 sljedeće sezone. Igrači će biti iscijeđeni i jednostavno neće moći izdržati takav tempo iz sezone u sezonu. Žao mi je što političari generalno vjeruju da vladu ne bi trebali zanimati ekonomski elementi nogometa, ili vjeruju da vlada ne može stvoriti uvjete da eliminira milijarde dugova koje nogomet stvara svake godine - rekao je De Laurentiis u obraćanju talijanskom Senatu.

Pitanje navijača

Dodao je De Laurentiis kako ne traži novac, već samo pravne preinake koje će nogometnom sektoru omogućiti ‘da vrati gospodarsku i financijsku energiju’. Čelni čovjek Napolija smatra kako Serie A sama nikad neće imati snagu smanjiti broj klubova, te predlaže da to učini vlada s obzirom na to da prihodi ne mogu opravdati broj od 20 klubova.

- Ovu ligu nosi šest, najviše osam klubova, i to vlada mora shvatiti. Ostali su samo popuna broja. Jednostavno ne možemo više dozvoliti da ti klubovi nastave akumulirati dugove. Napoli je godinu zatvorio s plusom od 83 milijuna eura, ali nismo mogli investirati u stadion, kao ni u akademiju
Iznio je također i prijedlog koji se neće baš svima svidjeti...

- Kako bismo investirali u stadione, također trebamo i ‘čišćenje’ navijačkih baza. U Engleskoj su huligani izbačeni, a mi imamo navijače koji nameću situaciju i diktiraju vlastite zakone. Kada sam to rekao političarima, odgovorili su mi da navijači idu na stadione i ne možemo im ništa jer predstavljaju glasove. To je znak slabosti države i znači da se delinkvencija dozvoljava na stadionima, jer se oni smatraju njihovim područjem. To je nepojmljivo - istaknuo je Napolijev gazda, koji je inače na glasu kao kontroverzna osoba.

Podrška Juventusa

S idejom o smanjenju broja klubova u talijanskom prvenstvu složio se i Juventusov direktor Francesco Calvo.

- Talijanski nogomet u ovom trenutku nije održiv, potrebna je intervencija kako bi ga se stabiliziralo i učinilo ekonomski održivim. Ključno je smanjiti broj klubova koji se natječu u Serie A. Također treba promijeniti i ugovore igrača, te unijeti više fleksibilnosti - objasnio je Calvo.
Usporedio je Staru damu s ostalim europskim velikanima...

- U 2003. godini Juventus je imao proračun koji se kretao između 230 i 250 milijuna eura. Danas, 20 godina kasnije, udvostručili smo taj iznos, ali su ga naši inozemni rivali povećali četiri puta. Glavni je problem to što se nogomet u talijanskim pravilima smatra samo igrom, a ne industrijom - rekao je Juventusov direktor.

image
ISABELLA BONOTTO Afp

S druge strane, kritičari takvih ideja, koji uglavnom dolaze iz manjih klubova, tvrde da stavovi o smanjenju Serie A dolaze od čelnika velikih klubova koji njima pokrivaju vlastitu nesposobnost, te podsjećaju na posljednji slučaj kada je Juventus žestoko kažnjen zbog teških financijskih malverzacija...

Linker
30. svibanj 2024 09:02