ANSA/MATTEO BAZZI / ANSA
VRAĆA LANJSKI STATUS

POGOTKOM U DERBIJU POSLAO JE JASNU PORUKU SKEPTIČNOM NIZOZEMCU Više nema nikakve dvojbe, hrvatskom reprezentativcu mjesto je u startnoj postavi

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. rujan 2016. 22:36

Jedan je Hrvat u velikoj muci, ne svojom krivnjom, a drugi je sada dobre volje, ali ne i presretan kao čovjek koji je riješio veliki derbi s Juventusom. Govorimo o Marcelu Brozoviću u prvom neugodnom slučaju, mislimo na Ivana Perišića u drugom slučaju ugode.

Brozović je dakle bio izvan konkurencije za utakmicu svih utakmica za interiste, protiv omraženog Juventusa, što je posljedica ‘odmazde’ koju je za njega pripremio nizozemski trener Frank de Boer. Kakva će biti daljnja sudbina veznjaka Intera, koji je prošle sezone bio jedan od najboljih pojedinaca milanske momčadi, ostaje da se vidi. Rezultat protiv torineza osnažio je poziciju trenera, a podrška koju je dobio od kluba u odnosu na Brozovića, ne nagovještava baš jednostavne dane za našeg igrača. Inter se tu postavio prilično ne fer prema Brozoviću.

Imao je konkretne ponude u ljetnom mercatu i nisu ga pustili. Onda je došao trener koji ima neke svoje taktičke ideje i klub je prihvatio zdravo za gotovo da mu Brozović nije u prvom planu. Čudna priča, a i nije baš poslovno logična od strane Intera. No, kako je klub u tranziciji vlasti, odnosno upravo traje kinesko praktično (i kadrovsko) preuzimanje upravljačkih pozicija, ne treba se čuditi nejasnoćama.

Jedna od tih je svakako i status Ivana Perišića. Njega nije bilo u utakmici protiv Hapoela BS prošlog četvrtka jer je imao probleme s aduktorom. Zbog toga je i preskočio par treninga. Unatoč tome, kako saznajemo, Perišić je bio uvjeren kako će igrati protiv Juventusa. Računao je logičnim da njegov učinak, ne samo prošle sezone nego i u početku ove, dovoljno štiti status neprikosnovenog prvotimca. Tako misle i mediji te većina komentatora koji su tretirali tijekove prije i za vrijeme derbija u Milanu. No, Frank de Boer je za kratko vrijeme pokazao da ima sasvim neke druge ideje nogometa od Interovig odnosno talijanskih navika. Perišić se, u početku njegove ere, nije nalazio u tim planovima kao fiksni izbor!?

Na redu je Uprava

Pomalo u sjeni svih događanja u Interu, promjene vlasnika, smjene trenera, kupovine novih skupih igrača, iza kulisa se događala vrlo napeta situacija s probitačnim krilom hrvatske reprezentacije. Naime, De Boer, iako je došao praktično tek pred početak sezone, odmah je optirao za sustav s tri braniča, što je donijelo automatski i promjenu u sredini i napadu. Od 4-2-3-1 prešlo se na 3-5-2, a u toj formaciji za Perišića nije bilo mjesta.

To ga je 21. kolovoza, kad je s klupe započeo u porazu od Chieva, baš iziritiralo te snažno uzdrmalo odnose Perišića i trenera odnosno Intera. No, Omišanin je predobar igrač, i prevažan za Inter, da bi se tek tako ostavio na margini. De Boer je brzo shvatio da mu to nisu mudri potezi, te je Perišić u iduće dvije utakmice (Palermo 1:1, Pescara 2:1) zaigrao u prvoj postavi, dakako u sustavu 4-2-3-1, kao lijevo krilo. Taman kad se moglo učiniti da su premoštene nejasnoće, De Boer je postavljanjem Perišića na klupu u derbiju, osvježio igračevo nezadovoljstvo...

Devet minuta nakon što je ušao Perišić je sjajnim pogotkom glavom pogodio Buffonovu mrežu (na istom golu gdje ga je matirao za reprezentaciju 2014. godine) i izazvao eksploziju oduševljenja na Meazzi. Veselio se naravno i Perišić, ali stekao se dojam kao da je to ipak bilo s određenom zadrškom.

De Boer je, dakako, sada spašen do daljnjega, ali i dalje je uvjerenje kroničara Appiana Gentilea kako Nizozemac djeluje neuvjerljiv u izborima i pogotovo odnosima prema igračima. Do iduće reprezentativne stanke, u još četiri utakmice (Empoli, Bologna, Roma, Southampton) De Boer će morati skinuti tu hipoteku nepovjerenja okruženja, u kojem su smjene trenera prilično čvrsta navika…

Što se tiče Brozovića i Perišića, kako i prvi tako i drugi Hrvat, imao je ljetos konkretnih poziva za promjenu sredine, no stav Intera bio je istovrstan - moraju ostati. Hoće li se njihov status (Perišićev je doduše bolji od početka sezone) učvrstiti?

Za očekivati je, temeljem kvalitete, da će biti tako. U suprotnom ispalo bi da se Inter glupo kocka s tržišnom vrijednošću igrača, koja bi zasigurno bila promijenjena ako ih trener bude držao u statusu toplo-hladno igranja. Vjerojatno je ipak da Uprava Intera to De Boeru neće dozvoliti…

Linker
23. svibanj 2024 11:09