GIUSEPPE MAFFIA Nurphoto Via Afp
KAOS NAKON TRIJUMFA

Potpuni raspad šampiona: Egocentrični predsjednik ostao bez dvojice kreatora momčadi koja je pokorila ligu

I nakon osvojenog scudetta Aurelio De Laurentis ostao vjeran svojem egocentrizmu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. svibanj 2023. 06:57

Bit će mu to možda matrica za još jedan hit film koji bi mogao producirati. Aurelio de Laurentiis je tipični šouman iz svijeta kinematografije, koji i u tako ozbiljno poslu kakav je moderni (surovo kapitalistički) nogomet ostaje dosljedan svojem egocentrizmu.

Nakon što je Napoli, poslije duge 33 godine, osvojio treći scudetto nadomak stote godišnjice (1926.), vlasnik kluba praktično je otjerao šampionskog trenera. Luciano Spalletti je formalno još uvijek deveti trener u eri ADL-a koja traje od 2004. godine. Nakon što su 12. svibnja, tjedan dana nakon osiguranja titule prvaka, sjeli na večeru "prijateljstva i poštovanja", kako ju je putem svojih društvenih mreža etiketirao De Laurentiis, nastala je tišina oko budućnosti. No, poslije pobjede nad Interom u nedjelju, Luciano Spalletti je jasno poručio da je kraj suradnje...

image
ELIANO IMPERATO Controluce Via Afp

- Nema se što posebno kazati osim da sam čovjek koji pošteno prizna da s nekim ne može funkcionirati kako treba, te je onda bolje, i prema klubu i navijačima, povući se.

Kako je sve počelo?

Što se zapravo dogodilo između predsjednika i trenera da su u jeku euforije Napolitanaca došli do točke nesnošljivosti? Začetak te priče datira još iz travnja prošle godine. Tada je Napoli bio u slabijoj natjecateljskoj formi jer je teško svima pao poraz od Milana kod kuće i njihovo preuzimanje prve pozicije. U travnju je Napoli kao drugoplasirani izgubio kod kuće od Fiorentine, pa remizirao s Romom, te pao na treće mjesto. Aurelio de Laurentiis bio je ljut i kad se izgubilo i od Empolija u gostima, očito je u strahu da se ne izgubi i pozicija za Ligu prvaka (i posljedični novac) tražio od svog sportskog direktora Cristiana Giuntolija da pronađe brzo alternativno rješenje. Giuntoli nije bio za Spallettijevu smjenu, iako je točno da je taj trener prilična prznica, a k tome nije mario što predsjednik ne trpi odgovore na svoje prozivke, pogotovo ne u medijima.

image
CARLO HERMANN Afp

Naposljetku je pobjedila direktorova teza kako treba zaključiti sezonu sa Spallettijem. Potvrda dobrog stava Giuntolija bile su četiri uzastopne uvjerljive pobjede i osigurano treće mjesto, te Liga prvaka. Hrđa u odnosima između predsjednika i trenera bila je i politika koju je De Laurentiis proklamirao. S jedne strane je medijski isticao velike ciljeve, s druge strane je stalno prozivao igrače, pogotovo one najvažnije (kao kapetan i domaći dečko Insigne) kako su preplaćeni i stalno traže veće ugovore. Na tom je tragu i poručio Spallettiju na kraju sezone:

- Idemo u potpuni reset kadra. Svi koji ostaju igrati će za maksimalno 3 milijuna plaće, dovest ćemo mlade i ne toliko afirmirane igrače i idemo u borbu za vrh. Ako želiš ostati meni odgovara, ako ne, možeš ići.

Trener prihvatio rukavicu izazova

Činilo se da će otići, ali Spalletti je na kraju ipak prihvatio bačenu rukavicu predsjednika, koji je bio uvjeren da će se "uplašiti" rada s mlađima i rizika stvaranja. Činilo se da idu dalje nevoljko, ali fantastičan početak sezone s redizajniranom momčadi zalijepio je sve pukotine odnosa. Dok su godinu prije Napolitanci u prvih 12 kola upisali 10 pobjeda i 2 remija, u tekućoj sezoni, s nominalno slabijom (mlađom) momčadi u 15 kola imali su još bolji niz od 13 pobjeda i 2 remija! Kao sezonu prije, tako i ove zaustavio ih je Inter u Milanu. Dok je prošle sezone to bilo u studenome (2021.), ovaj put je prvi poraz uslijedio u siječnju ove godine!

image
CARLO HERMANN Afp

Verbalno mačevanje predsjednika i trenera je bilo u mirovanju. Među ostalim i zbog praznovjerja kojem su u Napulju prilično podređeni. Išlo je sve tako donedavno, kada se averzija vrlo sposobnog, ali arogantnog De Laurentiisa probudila nakon što je Napoli izgubio u prvenstvu od Milana kući (0:4), a onda se poklopila eliminacija od istog rivala u Ligi prvaka.

Kako je travanj-svibanj ujedno i vrijeme kada klubovi s trenerom dogovaraju strategiju dopunske selekcije kadra za novo prvenstvo, sve su jače bile indicije da se na relaciji predsjednik - trener opet naelektrizirala atmosfera neslaganja. Po najvažnijim analitičarima calcia već se tada moglo nazrijeti da suradnja neće biti nastavljena. Među ostalim i zbog dva važna detalja. Prvi da je sportski direktor Cristiano Giuntoli dobio posredni signal iz Juventusa da ga tamošnja vrhuška želi za novog sportskog direktora, a drugi da se pročulo kako se iz Napolija raspituju o raspoloživosti trenerskih alternativa.

Odnos puknuo nakon osvojenog naslova

Definitivno je sve puklo u noći, odnosno dan poslije matematičkog osiguranja naslova, u Udinama 4. svibnja. U općoj euforiji na stadionu Maradona, gdje je 50.000 ljudi gledalo prijenos iz Udina, Aurelio de Laurentiis je, činilo se ponešen atmosferom, obznanio navijačima da Luciano Spalletti ostaje trener i iduću sezonu.

- Aktivirali smo opciju produženja i trener ostaje s nama - rekao je tada.

Kad su u Udinama, još na travnjaku gdje su slavili igrači i treneri s navijačima, novinari pitali trenera što kaže na predsjednikovu poruku, umjesto očekivanog zadovoljstva dobili su hladan odgovor...

- Nemam pojma o tome, bilo bi bolje da to meni kaže, a ne medijima i navijačima.

Od toga trenutka sve je puklo na relaciji De Laurentiis - Spalletti. Trener je uvrijeđen što mu predsjednik nije kazao ništa, a pogotovo što nije razmotrio ni mogućnost da bi mu se povisila plaća. Ona je jedna od slabijih u ligi (2,8 milijuna), i samo aktiviranje tih uvjeta Spalletti je shvatio kao jasan znak nepoštovanja, te na neki način poruku predsjednika kako očekuje da će ga time ponukati na odstupanje.

image
GABRIEL BOUYS Afp

Naposljetku je tako bilo. Na večeri koja je bila "ledena" nije bilo ni pokušaja vraćanja na početne postavke odnosa. Htjelo se valjda samo dogovoriti da će se razići u skladnosti stavova kako je to najbolje za sve, iako je predsjednik medijski htio predstaviti kako je učinio sve da promijeni stav u Napulju voljenog trenera. Koji ipak nije izdržao i kazao je nakon Intera:

- Može me natjerati da budem tu godinu ugovora "na čekanju", ali nemam problema s time. Na mojoj farmi je puno posla i mogućnosti da trošim svoje vrijeme za dobre ciljeve.

De Laurentiis je, pak, potvrdio kako mu je ego nezasitan, jer teško prihvaća odlazak i sportskog direktora Giuntolija, kao što teško trpi čim se popularnost trenera nametne kao sjena njegovu stolovanju u Napoliju. Kao kandidati za novog trenera, desetog po redu u 19 godina De Laurentiisove (uspješne) ere, navedeni su Rafa Benitez (već bio 2013.-2015.), Thiago Motta i Gian Piero Gasperini (65). Navodno je baš Benitez favorit ADL-a, iako je u dvije sezone u Napulju stekao status "profesora koji dobro teoretizira, ali loše prakticira kao trener".

Linker
17. travanj 2024 17:31