MARCO LUZZANI/Getty Images
Piše Robert Matteoni

Preokret u Milanu: Piolijev ostanak odlična je vijest za Rebića, a Bobanov ‘potpis‘ malo tko ističe

Odlični rezultati nakon restarta sezone nagnali su čelnike Rossonera da ponude novi ugovor treneru
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. srpanj 2020. 08:16

Veliki obrat u sportskoj politici AC Milan! Američki vlasnik, fond Elliot odnosno obitelj Singer, odlučila je da će Stefano Pioli ostati trener i produžili su ugovor na još dvije sezone! Informacija koja je stresla planet Milan cirkulirala je još prije utakmice sa Sassuolom, koju je Piolieva momčad riješila u svoju korist (2:1) golovima Zlatana Ibrahimovića! Nakon te pobjede, 7. u 9 utakmica (ostalo 2 remija), službeni je stav kluba objelodanjen na web stranici. Svečano proglašenje 54-godišnjeg Piolia je iskorišteno za maksimalnu reafirmaciju imidža američkog vlasnika, koji je načinom na koji vodi klub velike tradicije, do sada samo širio nezadovoljstvo među navijačima.

Navijači oduševljeni

Što znači ovaj preokret, u kojem je deblji kraj, barem za sada, izvukao Nijemac Ralf Rangnick? Dok su fanovi Milana oduševljeni, jer je Stefano Pioli polako i tiho gradio momčadski duh i igru s kojom je Milan stigao na korak do Europe (peto mjesto), odnosno vratio je dostojanstvo milanistima, oni koji su kronično skeptični prema svemu što poduzimaju Ivan Gazidis i njegovi gazde (Elliot fond), smatraju da je to sve samo odgoda. Po takvim izvorima, Gazidis se suočio s velikim problemom, a to je odlični rezultati Milana pod Piolievim vodstvom! Milan igra dobro, bilježi odlične rezultate, a igračima rastu vrijednosti. Sve ono što je američki vlasnik najavljivao da mora biti Milanova doktrina, sve se to počelo događati upravo u ovom periodu u kojem je Pioli trener. I što je osobito važno, a malo je onih koji to ističu, svi izbori koje je “potpisivao” Zvonimir Boban, uključujući njegovo inzistiranje na smjeni Giampaolo i odabir Piolia (uz potporu Maldinia), pokazuju se sada ispravnim.

Zlatan Ibrahimović, protiv kojeg su Amerikanci gunđali jer ima 38 godina i plaću koja je iznad njihovih gabarita (4 milijuna eura naspram maksimalnih 2,5), pokazao se i te kako značajnim pojačanjem. Trenera više ne treba ni objašnjavati, jer je čovjek suprotno svim medijskim očekivanjima, odnosno najavama analitičara, sredio Rossonere i ušao u kontinuitet odličnih rezultata i igara. Usput, ne manje važno, Pioli se cijelo vrijeme ponašao kao veliki gospodin i fokusirao na rad sa momčadi i utakmice, te se nije ničime želio javno zamarati. Niti po pitanju ostanka, odlaska, niti oko Rangnicka, niti oko bilo čega što nije bilo vezano za momčad.

U toj nirvani, atmosferi koju je diktirala upravo mudrost i ispravnost skromnog Piolia, igrači su pronašli formu, motive i kompaktnost koja ih je dovela do toga da ih se sada smatra hitom sezone. Odmah iza seznacionalne Atalante, kluba sa kojim se u idućem kolu (petak) Milan sastaje na Meazzi. Zanimljiva priča je ta utakmica, jer je upravo katastrofa koju je Milan doživio u Bergamu (0:5) izazvala eskalaciju turbulencija u odnosima vrhuške kluba.

Gazidis i Paul Singer, sin vlasnika fonda Gordona, iza kulisa počeli su pregovarati s Ralfom Rangnickom, njemačkim stručnjakom koji slovi za velikog reformatora, koji otkriva talente i donosi velike novce svojim gazdama u Red Bullu. Ta priča je prilično površna sama po sebi jer Rangnick nije baš toliko uspješan, a pogotovo nije za uzuse i kriterije kluba takve tradicije kao što je Milan. Zvonimir Boban, koji je imao poziciju šefa nogometnog sektora u klubu, dakle nadređenog svima u struci i igračkom pogonu Milana, javno je reagirao na takve “igrice” Gazidisa i kada je tražio da se rasčisti odnose, nije mu udovoljeno. Njegov istup u medijima američki vlasnik iskoristio je da mu uruči otkaz, zbog čega se nalaze na sudu.

No, sada se eto dogodilo da zauzeti kurs ujesen donosi vrlo važne napretke u Milanu, i Ivanu Gazidisu, izvršitelju Singerovih “uputa”, postalo je jasno da će u Milanu biti nemira ukoliko se tako uspješnom treneru uruči otkaz i dovede kontroverznog 62-godišnjeg njemačkog trenera.

Novi kurs

Je li produženje ugovora Pioliu najava da Milan nastavlja tim “talijansko-milanskim” kursom, kako se uvjerava javnost, ili su na dobrom tragu oni koji tvrde da je dolazak Ralfa Rangnicka samo odgođen. Odnosno, da će se u prvoj lošijoj fazi natjecanja, od rujna, ipak sprovesti ideja “Red Bulla u Milanellu”, uz Rangnicka, ostaje da vidimo...

Linker
25. travanj 2024 09:42