ANDREAS SOLARO Afp
VELIKI ISKORAK

Prvi put startao od 1. minute i odmah slavio protiv prvaka: ‘Dokazao sam da sam igrač za Serie A!‘

‘Ovo je za mene skok od dvije stepenice. Veći klub, veći grad, bolja momčad i jača liga‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. listopad 2021. 22:02

Toma Bašić prvi je put igrao u početnoj postavi Lazija u Serie A. Povremeni hrvatski reprezentativac ovog je ljeta prešao iz Bordeauxa u rimski klub za 6,86 milijuna eura…

- Lazio je za mene skok od dvije stepenice. Veći klub, veći grad, bolja i ambicioznija momčad i jača liga. Napravio sam ozbiljan iskorak - kazao nam je u nedjelju nakon derbija s Interom u kojem su slavili 3:1.

Na terenu je boravio do 66. minute. Statistika SofaScorea govori da je imao 95 posto točnih dodavanja, dva udarca u okvir i jedan pokraj, dvije otklonjene opasnosti… Djelovao je kao klasičan veznjak.

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

- Odigrali smo s Interom utakmicu vrlo visokog intenziteta i izborili važnu pobjedu. Sad se nadam da nećemo kiksati u sljedećem susretu, jer dobili smo i Romu, a potom izgubili od Bologne. Ove bodove moramo potvrditi kod Verone. Prije toga imamo i Marseille u Europskoj ligi.

Inter je poveo u 12. minuti, a Lazio je sva tri gola zabio u drugom poluvremenu.

- Perišić je dosta rano pogodio iz jedanaesterca, nakon toga imao sam šansu, nisam dao gol, ali osjetio sam da možemo. Da smo u utakmici, da imamo snage za pobjedu. Borimo se za Ligu prvaka, za trofeje. Možda ne sam scudetto, ali moj sadašnji klub potvrdio je posljednjih sezona da može osvojiti kup... Došao sam u priliku igrati vrhunski nogomet najviše razine.

Kako ste vidjeli svoju šansu za gol? Žalili ste što nije ušla…

- Jesam. Dobio sam izvrsnu povratnu loptu s desne strane, utrčao na nju ispred Barelle, ali nekako sam bio u raskoraku i nisam mogao pucati jače, iz sve snage, nastojao sam je poslati u drugu stranu, ali Handanović je bio na mjestu.

Sergej Milinković-Savić vas je potapšao po ramenu…

- Ako mislite da situaciju nakon te prilike, rekao je “dobro je, dobro, samo nastavi tako”. Odlično sam primljen od igrača koji su godinama u Laziju.

Kako ste se prilagodili?

- Izvrsno. I u klubu, i u gradu mi je super. Jezik još učim. Lazio je kao jedna obitelj, to se vidi, to je sjajno, drugačije nego u Francuskoj. Nadam se svojem prvom trofeju u profesionalnoj karijeri. Konkurencija je jaka, no nema izazitih favorita. Juventus to više nije.

image
ANDREAS SOLARO Afp

Ranije je u Serie A imao dva ulaska s klupe protiv Milana i Bologne. U Europskoj ligi je s Galatasarayem također dobio 25 minuta, a s Lokomotivom iz Moskve svih 90.

- Pokazao sam da mogu igrati u Serie A, da sam igrač za tu razinu. Trener Sarri je imao povjerenje u mene i stavio me u startnih 11 u utakmici protiv prvaka. No, moje su ambicije i veće… Sarri je jako dobar trener, taktički pedantan. Njegova igre daje za mene određene nove elemente, drugačije i jednostavnije se rješavaju neke situacije, igra se brže i tečnije. To mi odgovara.

Brozović je za Inter odigrao cijeli susret i uglavnom dobivao sedmice kao jedan od najboljih u svojoj ekipi, a Ivan Perišić je na terenu bio do 67. minute. Djelovao je kao druga špica… Jeste li popričali s povremenim reprezentativnim suigračima?

- Kratko, poželjeli smo sreću jedni drugima.

Reprezentaciji ostaju dvije utakmice do kraja kvalifikacija, kako sada stvari stoje obje treba dobiti za plasman na Svjetsko prvenstvo.

- Optimist sam, ne sumnjam da ćemo to napraviti i izboriti Katar.

Izbornik Zlatko Dalić neko vas vrijeme nije zvao. Bili ste jedino na pretpozivu. Jeste li se čuli otkako ste se preselili u Rim?

- Ne, nije me zvao otkako sam u Laziju. Nismo bili u kontaktu. Dajem igrački sve što mogu, a ne želim se nipošto nametati po medijima, ne želim niti slučajno kazati kako očekujem da me zove sad za Maltu i Rusiju, ne želim da se to piše - rezolutan je bio Bašić, koji će 25. studenoga imati 25. rođendan.

Linker
16. travanj 2024 08:30