RAMIL SITDIKOV Sputnik Via Afp
JEDAN JE PUT DO HRVATSKE

Rebić je sve podsjetio zašto je do jučer bio Vatreni, ali Dalić je neumoljiv! Evo odgovora izbornika

Preko onog ekscesa nakon Eura izbornik je očito spreman prijeći samo uz jedan važan uvjet
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 17. rujan 2021. 15:33

Ante Rebić pokazuje pravo nogometno lice, igra kao zmaj

Nije sve u igri, odgovara Zlatko Dalić kada mu kažem da ga na muke stavljaju reprezentativci kojima je ljetos uveo sankcije. Za ilustraciju, Ante Rebić na startu sezone u Milanovu dresu igra kao zmaj, zabija i asistira, u svakom njegovom kontaktu s loptom namirišete potencijalnu prijetnju za gol, ali - nije sve u igri.

Na izbornika hrvatske reprezentacije potpisnik ovih redaka natrčao je uoči utakmice Dinama i West Hama. Dalić se nakon splitskog dvoboja sa Slovenijom zaputio do rodnog Livna, pa se još malo spustio do obale. U četvrtak je u Maksimiru gledao "plave" u Europskoj ligi, a za vikend će do Barcelone sa sinom koji tamo priprema magisterij. Pogledat će usput utakmicu Barcelone i Granade (ponedjeljak), iako je ovih dana u taboru "blaugrane" nemoguće ukrasti neku pametnu ideju.

Dalić je nakon završnog turnira Eura 2020. prekrižio nekolicinu reprezentativaca i usput zahladio odnose s medijima. Službeno objašnjenje - nema potrebe za prevelikim medijskim eksponiranjem, bit će dostupan novinarima tijekom okupljanja nacionalne momčadi.

Podcasti i parlaonice

Neslužbeno, iz kruga izbornikovih suradnika čujemo da je povrijeđen raznim podcastima i parlaonicama gdje mu s leđa uklizavaju gremiji sastavljeni od menadžera i drugoligaških trenera. Novinari znaju biti cinični, ali zapravo su male mace u usporedbi s kolegama trenerima, koji mogu biti toksični.

U međuvremenu, važno je da izbornikov novi kurs daje opipljive rezultate. Sedam bodova iz tri rujanske utakmice gurnuli su "vatrene" natrag u kokpit kvalifikacijske skupine za SP, a neke su igrače tako napunile samopouzdanjem da trenutačno izgledaju kao kandidati za Zlatnu loptu. Ovaj put ne moramo o Luki Modriću, za promjenu možemo o Marcelu Brozoviću.

Portali koji statistički seciraju utakmice u prvi plan derbija Lige prvaka Inter vs Real Madrid pomaknut će nesavladivog Courtoisa, pa će mu whoscored.com dati ocjenu 8.1. Počastit će zatim visokim ocjenama i nekolicinu igrača "kraljevskog kluba" i zamagliti impresiju da je Brozović (ocjena 7,1) povlačio konce igre i apsolutno vladao utakmicom.

Defenzivno sjajan, a u kreativnom smislu savršen, s logičnim rješenjem za svaki rebus na sredini terena. Da je Interov playmaker odigrao briljantnu predstavu nije promaklo Uefinom žiriju, koji ga je proglasio najboljim pojedincem meča.

"Diktirao igru, proigravao prema naprijed, s dobrim učinkom kada se ukazala prilika, zamalo strijelac. Pokazao je i vrlo dobro čitanje igre u obrani, izvrsno presretao suparničke napade", objašnjava odluku Uefin promatrač Packie Bonner.

Poslužit će kao slaba utjeha nogometašu koji upisuje treći uzastopni poraz protiv madridskog velikana. Za razliku od dvije lanjske "kvrge", kada je Real objektivno bio bolja momčad, ovaj put Brozović i Perišić imaju za čim žaliti.

Općenito, dojam iz uvoda sezone sugerira da bi Inzaghijevi "nerazzurri" mogli biti uzbudljiviji i atraktivniji od Conteove šampionske momčadi, koja je bila opsesivno zagledana u rezultat, ali uz učinak apaurina na prosječnog nogometnog fana.

Drugi milanski velikan također je bio blizu velikog pothvata, Milan je na Anfieldu poluvrijeme dočekao s 2-1 vodstvom u rukama, ali sonda u Salah i Henderson okrenuli dvoboj u Liverpoolovu korist.

image
PETER BYRNE/PA IMAGES/PROFIMEDIA Peter Byrne/Pa Images/Profimedia

Ništa bez isprike

Nakon lijepog učinka u derbiju s Lazijem, Rebić je odigrao još jednu zgodnu utakmicu i podsjetio nas zašto je donedavno figurirao kao prvotimac u Dalićevim nacrtima.

Nogomet, međutim, neće biti dovoljan razlog da ga izbornik uvrsti u krug kandidata za dvije kvalifikacijske utakmice u listopadu. Vrata nisu zatvorena, ali preko onog ekscesa nakon Eura izbornik očito nije spreman prijeći bez nogometaševe jasne i glasne isprike…

Linker
18. travanj 2024 04:53