MIGUEL MEDINA Afp
TRENUCI ODLUKE

Redondo, Kaka i sada Mandžukić: Nakon poteza za pamćenje pred Hrvatom je težak izazov, a sat mu otkucava

Iz klupskih nam izvora govore da je točno da Mandžukić još uvijek nije pokazao ono za što je doveden
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. travanj 2021. 09:44

Nije mu to ni prvi, a sigurno nije niti posljednji put da se ističe socijalnom osjetljivošću, za pomoć potrebitima. Mario Mandžukić je kontinuirano u misiji pomaganja, doniranja i podrške drugima koji nisu u životu imali njegovu uspješnost i posljedičnu egzistencijalnu stabilnost. Nije on o tome htio javno, ali se zato potrudio predsjednik uprave AC Milana, 75-godišnji Paolo Scaroni, koji je obznanio da je Mandžukić pokazao svoju humanost i posebnost karaktera, te privrženost klubu.

Odrekao se 250 tisuća eura plaće za ožujak mjesec, jer se osjeća u svojevrsnom “dugu” prema klubu, s obzirom da je već dva mjeseca izvan pogona. Mnogi će, naravno, reći da je to nogometašima na tim razinama jednostavno ostaviti, ali desetljeća iskustva u AC Milanu primjerice, ne navode baš brojne primjere. Redondo, Kaka i sada Mandžukić.

Ostaviti na stolu za svakog ipak veliki novac, te ga usmjeriti u fondaciju kluba, koja pomaže mladima u problemima, služi na čast Mandžukiću. Još je jedna to potvrda njegove dobrodušnosti... Ono što je, međutim, jako važno ovog trenutka je i nedjeljni prvenstveni dvoboj Milana s Genoom.

Iz Mandžukićeva kuta, ne samo klupskog, bit će to posebniji dan. Hrvatski se napadač, naime, vraća u konkurenciju za igru nakon dva mjeseca od ozljede koju je zaradio u Beogradu, u utakmici Europske lige protiv Crvene zvezde. Tada je prvi puta startao u dresu Rossonera, ali je u 82. minuti morao izići s travnjaka. Nije jasno zašto ga je trener Pioli držao toliko na terenu, s obzirom da je Mandžukić (bio) tek u procesu hvatanja natjecateljskih ritmova, a poslije gotovo godinu i pol pauze od ozbiljnog europskog nogometa.

Činilo se da je u Beogradu problem bio u grčevima, ali Mandžukić nije taj tip. Pregledi u povratku u Milanu ukazali su na leziju bedrenog mišića. Prošli tjedan bio je na klup i u Parmi, ali nije ulazio. Bila je to tek priprema za ovo kolo kada ga Stefano Pioli najavljuje za igru u drugom poluvremenu. Nema Zlatana Ibrahimovića zbog kazne, pa će na centarforu igrati Leao, a u nastavku Mandžukić.

Njemu će to biti početak borbe za neke nove potvrde. Prije svega da se vraća u puni natjecateljski pogon, potom da je spreman odgovoriti očekivanjima AC Milana, te tako zaslužiti aktiviranje opcije produženja ugovora za još godinu dana. Proteklih dana su se talijanski mediji raspisali kako će se teško to dogoditi, odnosno, da pred Mandžukićem postoje ultimatumi ne baš sretnih čelnika Milana. To sve, međutim, nije baš tako.

Iz klupskih nam izvora govore da je točno da Mandžukić još uvijek nije pokazao ono za što je doveden, a to je kvalitetna alternativna rola Zlatanu Ibrahimoviću, ali i povremeni zajednički nastupi. No, u Milanu su svjesni da Mandžukić to nije mogao niti pokazati iz jednostavnog razloga zato što je dva mjeseca bio out. U idućih osam kola do kraja sezone Mandžukić će imati prilike pridonijeti željenom cilju Milana, a to je plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone. S tim dosegom ispunit će se prvi i najvažniji uvjet da mu se aktivira opcija još jedne sezone u Milanu.

Mandžukić ima i određene uvjete (broj nastupa), ali sukladno pauzi zbog ozljede, to neće biti presudni bonus. U Milanu su, na čelu s Piolijem, uvjereni da je Mandžukić igrač koji će im biti od velike koristi u Ligi prvaka (ako se plasiraju) zbog ogromnog iskustva i kvaliteta.

S obzirom na financijski iznimno prihvatljivi okvir za kriterije Milana i posebno štedljivog vlasnika (fond Elliott), ključnim ostaje da Mario Mandžukić u preostalih osam utakmica potvrdi da je fizički nadvladao probleme, te osnaži svoj status s ponekim pogotkom i dobrim igrama. Ukoliko se, pak, to ne dogodi, odnosno bude li imao i dalje zdravstvenih ograničenja, posljedično i manje mogućnosti da igrom ispuni očekivanja, onda će njegov ostanak u Milanu biti teško ostvariv.

Linker
18. travanj 2024 08:26